Fantasztikus desszertek

Almás-fahéjascsiga

Almás-fahéjas csiga
almas-fahejas-csiga

Hozzávalók
300 ml
tej
1 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
50 g
kristálycukor
1 csipet
2 db
tojás
1 tk
vaníliaaroma
600 g
finomliszt
100 g
puha vaj
A töltelékhez
450 g
tisztított alma
200 g
kristálycukor
1.5 ek
őrölt fahéj
A tetejére
250 g
krémsajt
60 g
porcukor
0.5 db
citrom leve

Elkészítés
  1. A tejet egy dagasztógép üstjébe öntjük, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk állni 5 percet. Mehet bele a só, a tojás, a vaníliaaroma és a liszt, majd elkezdjük dagasztani, közben hozzádobjuk a kockákra vágott puha vajat. Kissé ragacsos, de feszes tésztát gyúrunk belőle. Ezután légmentesen lefóliázzuk, és 45 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.

  2. A töltelékhez a megtisztított almákat lereszeljük, majd egy konyharuhába rakjuk, és kinyomkodjuk belőle a levét. Ezután elkeverjük a cukorral és a fahéjjal. 

  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1-2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel, és szorosan feltekerjük. 7-8 egyenlő részre vágjuk, majd a csigákat egy sütőpapírral bélelt tortaformába rakjuk, és letakarva 30 percig kelesztjük.

  4. Megkenjük őket egy tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35 percre. Ha letelt az idő, letakarjuk alufóliával, és további 7-8 percig sütjük.

  5. A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citromlével, majd mikor szoba-hőmérsékletűre hűlt a csiga, ezzel kenjük le a tetejét. Szervírozhatjuk is – akár tortaként, szeleteket vágva belőle.

www.streetkitchen.hu

Ha szereted a klasszikus csigát, ezt a gyümölcsös, illatos verziót egyenesen imádni fogod – kívül enyhén ropog, belül szaftos és puha, pont, ahogy kell.

Puha tészta, szaftos, fűszeres almás töltelék és az a bizonyos meleg fahéjillat, ami az egész konyhát betölti – az almás-fahéjas csiga nemcsak egy süti, hanem egy őszi délután, egy nosztalgikus reggel vagy egy ölelés íze.

Hozzávalók

30 cm átmérőjű tortaformához
300 ml
tej
1 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
50 g
kristálycukor
1 csipet
2 db
tojás
1 tk
vaníliaaroma
600 g
finomliszt
100 g
puha vaj
A töltelékhez
450 g
tisztított alma
200 g
kristálycukor
1.5 ek
őrölt fahéj
A tetejére
250 g
krémsajt
60 g
porcukor
0.5 db
citrom leve

Elkészítés

  1. A tejet egy dagasztógép üstjébe öntjük, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk állni 5 percet. Mehet bele a só, a tojás, a vaníliaaroma és a liszt, majd elkezdjük dagasztani, közben hozzádobjuk a kockákra vágott puha vajat. Kissé ragacsos, de feszes tésztát gyúrunk belőle. Ezután légmentesen lefóliázzuk, és 45 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.

  2. A töltelékhez a megtisztított almákat lereszeljük, majd egy konyharuhába rakjuk, és kinyomkodjuk belőle a levét. Ezután elkeverjük a cukorral és a fahéjjal. 

  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1-2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel, és szorosan feltekerjük. 7-8 egyenlő részre vágjuk, majd a csigákat egy sütőpapírral bélelt tortaformába rakjuk, és letakarva 30 percig kelesztjük.

  4. Megkenjük őket egy tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35 percre. Ha letelt az idő, letakarjuk alufóliával, és további 7-8 percig sütjük.

  5. A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citromlével, majd mikor szoba-hőmérsékletűre hűlt a csiga, ezzel kenjük le a tetejét. Szervírozhatjuk is – akár tortaként, szeleteket vágva belőle.

almas-fahejas-csiga-9
Almás-fahéjas csiga (Fotó: Street Kitchen)

Tippek a tökéletes végeredmény érdekében

Az almás-fahéjas csiga igazi őszi-téli comfort food, de valljuk be: bármelyik évszakban jólesik. Ahhoz viszont, hogy tökéletes legyen – puha, foszlós tészta, szaftos alma, illatos fahéj és lágy, krémsajtos máz –, érdemes pár apró trükkre figyelni.

  • A tej langyos legyen, ne forró – így az élesztő boldogan beindul. A porélesztőt nem muszáj felfuttatni, de ha egy kis cukorral együtt mégis pihenteted pár percet, biztosabb lesz a kelés. A puha vajat mindig a dagasztás közben add hozzá, ne előtte – így sokkal szebben beépül, a tészta pedig könnyű, levegős lesz.

  • A tészta akkor jó, ha kissé ragacsos, de nem folyós – ne ijedj meg tőle, ez a lazaság később a csigák omlósságában fog visszaköszönni. A kelesztéshez fontos, hogy a tálat légmentesen zárd le (fólia vagy kelesztősapka is jó), így nem szárad ki a teteje.

  • Az alma esetében a legfontosabb lépés: kinyomkodni. A reszelt alma sok levet ereszt, és ha ez bent marad, eláztatja a tésztát, ami inkább almatorta lesz, mint csiga. Egy tiszta konyharuha vagy géz ideális a művelethez, és bár elsőre macerásnak tűnik, hatalmasat dob a végeredményen. A cukros-fahéjas keverékhez nyugodtan adhatsz egy csipet szerecsendiót is, ha mélyebb, fűszeresebb ízre vágysz.

Tekerd fel!

  • A formázásnál törekedj a szoros feltekerésre, különben széteshetnek a csigák sütés közben. A tortaformába rendezés nemcsak szép, de praktikus is: a darabok megtartják egymást, így szaftosabbak maradnak. A tetejüket tojással megkenve kapnak szép, fényes barna kérget, de ha extra ropogósat szeretnél, szórd meg őket egy kis barna cukorral is sütés előtt.

  • A sütés vége felé alufóliával letakarva megóvhatod a csigákat a kiszáradástól – erre főleg akkor érdemes figyelni, ha a sütőd hajlamos túlpirítani az ételek tetejét. Fontos, hogy a krémsajtos mázat csak akkor kend rá, amikor teljesen kihűltek a csigák – különben lefolyik, és elvész a varázs.

  • A citromlé egyébként remekül kiegyensúlyozza a cukor édességét a mázban, frissességet ad neki. Ha szereted a citrusos ízeket, egy kis reszelt citromhéjat is keverhetsz bele.

Bejött az almás-fahéjas csiga? Nyugi, van még csiga ott, ahonnan ez jött! 🙂

Kávés-fahéjas csiga

Amerikai mázas fahéjas csiga

Kakaós csiga

Ha tetszett az Almás-fahéjas csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept