Fantasztikus desszertek

Gigantikuscsokitorta

Gigantikus csokitorta

Hozzávalók
A tésztához
60 dkg
liszt
2 tk
sütőpor
2 tk
szódabikarbóna
1 tk
4 dl
kefir
2 tk
vaníliakivonat v. 1 zacskó vaníliás cukor
125 ml
olaj
22.5 dkg
szobahőmérsékletű vaj
35 dkg
kristálycukor
10 dkg
barnacukor
3 db
tojássárgája
5 egész
tojás
A krémhez
60 dkg
étcsokoládé
3 ek
méz
20 dkg
porcukor
7.5 dl
tejföl
1 tk
vanília kivonat v. 1 csomag vaníliás cukor
25 dkg
vaj

Elkészítés

Ez a torta pont ezért jött létre, mert itt a stúdióban kb. két hete azért reklamált mindenki, hogy mikor eszünk már egy jó csokitortát.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban összeöntjük a folyékony hozzávalókat: a kefírt, a vanília kivonatot és az olajat és jól összekeverjük.

A vajat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és habosra keverjük. Egyszer spatulával is átforgatjuk, hogy ne tapadjon semmi az edény falához. Egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, és az egészet habosra keverjük, amíg legalább a kétszeresére nő a massza mennyisége. Ehhez a tojásos alaphoz felváltva, lassú keverés mellett hozzáadjuk a nedves, illetve a száraz hozzávalókat és addi keverjük, amíg selymes állagú tésztát kapunk.

3 részre osztjuk és kivajazott, kilisztezett (22-23 cm-es) tortaformákba öntjük a masszát. 175 fokos sütőben 35-40 perc készre sütjük a tortalapokat – a két rácson egyszer megcseréljük a tortaformákat, hogy egyenletesen süljenek.

A csokikrémhez gyöngyöző víz felett megolvasztjuk a csokoládét és a mézet. Közben robotgéppel habosra verjük a vajat a porcukorral.

img_3866.jpg

A tejfölt a sóval és a vanília kivonattal szintén a víz felett éppen hogy csak átmelegítjük, hogy a csokihoz keveréskor ne ugorjon össze. Ha langyos a tejföl, hozzákeverjük az olvasztott csokoládéhoz, és fényesre kikeverjük, végül pedig összedolgozzuk a cukros vajas masszával is. Kb. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon, lehűljön, de kenhető maradjon a krém.

A kihűlt tortalapokat egyenként kettévágjuk, hogy 6 lapot kapjunk. Az első lapot tortatálra tesszük és megkenjük annyi krémmel, ami kb. a tortalap magasságának felel meg. Erre kerül a következő lap és a következő adag krém, egészen addig, amíg a végén a torta tetejére kerül az utolsó lap. Az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel. 1-2 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, mielőtt felszeleteljük.

www.streetkitchen.hu

Ha tehetnénk, minden nap, minden ebéd után betolnánk egy nagy szelet csokitortát. Nagyjából tökmindegy, hogy sacher torta, francia csoki tart, vagy lisztmentes csokitorta, a lényeg, hogy torta legyen és CSOKI legyen benne. Ennyi.

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
A tésztához
60 dkg
liszt
2 tk
sütőpor
2 tk
szódabikarbóna
1 tk
4 dl
kefir
2 tk
vaníliakivonat v. 1 zacskó vaníliás cukor
125 ml
olaj
22.5 dkg
szobahőmérsékletű vaj
35 dkg
kristálycukor
10 dkg
barnacukor
3 db
tojássárgája
5 egész
tojás
A krémhez
60 dkg
étcsokoládé
3 ek
méz
20 dkg
porcukor
7.5 dl
tejföl
1 tk
vanília kivonat v. 1 csomag vaníliás cukor
25 dkg
vaj

Ez a torta pont ezért jött létre, mert itt a stúdióban kb. két hete azért reklamált mindenki, hogy mikor eszünk már egy jó csokitortát.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban összeöntjük a folyékony hozzávalókat: a kefírt, a vanília kivonatot és az olajat és jól összekeverjük.

A vajat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és habosra keverjük. Egyszer spatulával is átforgatjuk, hogy ne tapadjon semmi az edény falához. Egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, és az egészet habosra keverjük, amíg legalább a kétszeresére nő a massza mennyisége. Ehhez a tojásos alaphoz felváltva, lassú keverés mellett hozzáadjuk a nedves, illetve a száraz hozzávalókat és addi keverjük, amíg selymes állagú tésztát kapunk.

3 részre osztjuk és kivajazott, kilisztezett (22-23 cm-es) tortaformákba öntjük a masszát. 175 fokos sütőben 35-40 perc készre sütjük a tortalapokat – a két rácson egyszer megcseréljük a tortaformákat, hogy egyenletesen süljenek.

A csokikrémhez gyöngyöző víz felett megolvasztjuk a csokoládét és a mézet. Közben robotgéppel habosra verjük a vajat a porcukorral.

img_3866.jpg

A tejfölt a sóval és a vanília kivonattal szintén a víz felett éppen hogy csak átmelegítjük, hogy a csokihoz keveréskor ne ugorjon össze. Ha langyos a tejföl, hozzákeverjük az olvasztott csokoládéhoz, és fényesre kikeverjük, végül pedig összedolgozzuk a cukros vajas masszával is. Kb. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon, lehűljön, de kenhető maradjon a krém.

A kihűlt tortalapokat egyenként kettévágjuk, hogy 6 lapot kapjunk. Az első lapot tortatálra tesszük és megkenjük annyi krémmel, ami kb. a tortalap magasságának felel meg. Erre kerül a következő lap és a következő adag krém, egészen addig, amíg a végén a torta tetejére kerül az utolsó lap. Az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel. 1-2 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, mielőtt felszeleteljük.

Ha tetszett a Gigantikus csokitorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept