Hirdetés

Márton-napi libaraguleves

Hozzávalók

1 ek libazsír
2 db libaszárnytő
2 db libanyak
1 db pecsenye libacomb
2 szál újhagyma
2 közepes sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 db kis zellergumó
1 ½ dl száraz fehérbor
1 nagy csokor való zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, babér vegyesen)
0.25 db citrom vékony csíkokra szelt héja
½ tk frissen reszelt szerecsendió
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 ½ dl tejszín
1 csapott tk burgonyakeményítő
1 - 2 ek friss citromlé
frissen őrölt bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Márton-napi libaraguleves

Márton-napon libát kell enni, úgy tartja a szokás, viszont azt nem mondják mégis milyen formában. Szerintem csináljatok egy jó kis libalevest, mert jól esik így ősszel, és mert olyan FINOM.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1 ek libazsír
2 db libaszárnytő
2 db libanyak
1 db pecsenye libacomb
2 szál újhagyma
2 közepes sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 db kis zellergumó
1 ½ dl száraz fehérbor
1 nagy csokor való zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, babér vegyesen)
0.25 db citrom vékony csíkokra szelt héja
½ tk frissen reszelt szerecsendió
5 dkg frissen reszelt parmezán
1 ½ dl tejszín
1 csapott tk burgonyakeményítő
1 - 2 ek friss citromlé
frissen őrölt bors
Bevásárlólistához adom

Bouquet garni-t készítünk, azaz a zöldfűszereket összekötjük egy kis csokorba. Egy nagy lábosban felhevítjük a libazsírt és a húsokat a félbevágott zellergumóval nagy lángon minden oldalukon jó erősen megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és felöntjük a borral. Amikor a bor alkoholtartalma elfőtt, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst (kb. 1,5 liter). Beledobjuk a fűszercsokrot és alacsony lángon, gyöngyöző forrással főzni kezdjük a levest. Két óra elteltével hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint a vékony csíkokra vágott citromhéjat. További fél órán keresztül főzzük, majd kiszedjük a megfőtt húsokat, lefejtjük a csontról és félretesszük, a zöldfűszer csokrot és a zellert pedig kidobjuk. A levesből egy decit összekeverünk a keményítővel elkevert tejszínnel, visszaöntjük a lábasba és beleszórjuk a reszelt parmezán felét, hozzáadjuk a citromlevet, majd további 10 percig főzzük forralás nélkül. Tálaláskor a leveshez adjuk a főtt húst, végül meghintjük a maradék parmezánnal és friss, finomra vágott petrezselyemmel.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások