Hirdetés

Narancsos kacsasaláta rukkolával

Hozzávalók

2
személyre
+
80 g rukkola
2 db narancs
1 szál újhagyma
2 db kisebb, fiatal kacsamell, bőrétől megfosztva
Só, bors
2 - 3 ág friss kakukkfű (szárított is jó)
30 g vaj
1 ½ dl száraz fehérbor
1 db kicsi gonosz chili
Kevés jófajta olívaolaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Narancsos kacsasaláta rukkolával

Édes és sós íz, gyümölcs és hús: nagy klasszikus párosítás ez, bár sokan idegenkednek tőle. Nem kéne, mert tényleg különleges harmóniát találhatunk ezekben az elsőre ellentétes ízekben és összetevőkben. Hamar rájöttek erre a franciák is, akiknek egyik nagy nemzeti specialitása, a canard a’l orange, azaz a narancsos kacsasült minden valamire való szakácskönyvben megtalálható, még Julia Child is egyik kedvenceként emlegette (a boeuf bourguignon után, persze).
Kipróbáltam, jóóó lett!
12
Hirdetés

Hozzávalók

2
személyre
+
80 g rukkola
2 db narancs
1 szál újhagyma
2 db kisebb, fiatal kacsamell, bőrétől megfosztva
Só, bors
2 - 3 ág friss kakukkfű (szárított is jó)
30 g vaj
1 ½ dl száraz fehérbor
1 db kicsi gonosz chili
Kevés jófajta olívaolaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

De ezt az édes-sós-narancsos-kacsás feelinget nem csak egy másfél órán át sütögetett sültben és a hozzá elkészített narancsmártásban lehet ám felfedezni. Íme egy villámgyors recept, ahol szintén beüt ez a tényleg remek kombó, ráadásul nem fogtok 15 percnél többet időzni a konyhában, megígérem! A gyümölcsnek és a szaftos húsnak is remek alapot képez majd az üde rukkola, szerintem simán ez a nyár egyik legjobb salátája! Ti mit gondoltok?

A saláta:

Az első feladat a narancs filézése. Ehhez érdemes minél vékonyabb pengéjű és minél élesebb kést használni. Először is vágjátok le a narancs alját és a tetejét, majd felülről lefelé indulva szépen metsszétek le a narancs héját, figyelve hogy a külső héjrész mellett a belső fehér részt is eltávolítsátok. Szépen menjetek körbe így az egész gyümölcsön, míg végül ott álltok a kezetekben egy pucér naranccsal. Ha megnézitek, jól láthatók a narancs gerezdjei és az őket elválasztó vékony hártyák. Két hártya között szépen vágjatok be a narancs közepéig, és már ki is tudjátok emelni az első narancsfilét. Szép sorban ugyanezt kell tenni a többi gerezddel is.

A kifilézett narancsokhoz keverjetek hozzá két marék rukkolát. Adjatok hozzá egy kevés nagyon vékonyra szelt újhagymát, az egészet egy kevés sóval, borssal és olívaolajjal forgassátok össze és tálaljátok is ki két tányérra.

A kacsa:

A fiatal kacsamelleket vágjátok kb. 1 centi vastag szeletekre. Kezdjetek el hevíteni egy vastag falú serpenyőt, és amikor jó forró, öntsetek bele egy kevés olívaolajat és dobjátok bele a szeletekre vágott kacsamellet. Sütés közben gyorsan sózzátok, adjatok hozzá egy kis borsot és 2-3 ágnyi finomra vágott kakukkfüvet is. Épp csak annyi ideig pirítsátok a szeleteket, hogy kívülről kis színt kapjanak, de belülről még jó szaftosak maradjanak, nem szabad őket kiszárítani! Ha megvan, mehetnek a kacsaszeletek a salátára! Tegyétek vissza a serpenyőt a tűzre, és a visszamaradt fűszeres-kacsás alaphoz dobjatok egy kis darab vajat. Öntsétek fel fehérborral és pörgessétek fel ezt az ízbombát egy kis vékony szeletekre vágott chilivel. Az egészet gyorsan forraljátok be és ezt a szép sűrű szaftot még csorgassátok rá a salátára.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?