A rebarbara leves elkészítéséhez a rebarbarát megtisztítjuk, leveleit levágjuk, majd felvágjuk 1 cm-es szeletekre és a fagyasztott eperrel egy lábasba dobjuk.
Hozzáadjuk a magozott datolyát, a gyömbért, a bazsalikomot, és felöntjük a vízzel. 15 percig főzzük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Közben a grillázshoz a cukrot felolvasztjuk egy serpenyőben, és beleforgatjuk a gyalult mandulát, illetve az apróra vágott medvecukrot, majd átforgatjuk a karamellben.
Ezután kikanalazzuk egy sütőpapírra, kilapítjuk kicsit és hűlni hagyjuk. Mikor megszilárdult, durvára zúzzuk egy aprítógépben.
A levest hűtőhidegre hűtjük, majd belekeverjük a görög joghurtot, és a grillázzsal, illetve opcionálisan friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Rebarbaraleves
Annyira szeretem a hűsítő nyári leveseket, ha pedig rebarbara van benne, akkor meg oda meg vissza vagyok. Kis eperrel extráztam a levest, a tetejére pedig egy medvecukros-mandulás grillázs került.
Személyes rebarbaraélmények
Pár éve Dániában laktunk Botonddal, egy fura kis albérletben, ahol minden recsegett, de a napfény mindig pont úgy sütött be, mint egy Pinterest-fotón. A város szélén volt egy közösségi kert, amit véletlenül találtunk egy bringatúra közben. Másnap már írtunk is nekik, hogy kéne nekünk egy ágyás – „csak valami kis chillprojekt”, mondtuk.
Nem tudtuk, mit csinálunk, de valamiért rebarbarát ültettünk. Nem volt terv, csak annyi, hogy „tök jól néz ki”, meg „olyan nordic vibe”. Minden héten kijártunk, néha csak nézni, ahogy nőnek a kis piros szárak, máskor bottal piszkáltuk a földet, mintha értenénk hozzá. Sokszor sütöttem valami fullos dán sütit, és ott ültünk a fűben, majszolva a kaját, a kertünk mellett. :D
Amikor végre leszedtük az első adag rebarbarát, úgy örültünk, mintha saját startupunk lenne. Hazavittük, és napokig csak sütöttünk-főztünk. Készült dzsem, pite, kompót, még egy rebarbarás BBQ szósz is, amit aztán egy vegán burgerbe használtunk fel. Spoiler: meglepően jó volt. Aztán egy este rebarbarás limonádéval ültünk a tetőn, olyan vibe volt ez, hogy azt éreztem: „Na, ezért kellett kiköltözni ide”.
A rebarbara azóta valahogy a közös sztorink lett. Nem nagy dolog, de amikor most is meglátom a piacon, mindig eszembe jut az a furcsa nyugalom, amit csak ott éreztünk. Meg hogy mennyire lehet örülni valaminek, amit magadnak neveltél – még ha az csak egy savanyú zöldség is.
Hozzávalók
A leveshez
A leveshez
A grillázshoz
A grillázshoz
Elkészítés
A rebarbara leves elkészítéséhez a rebarbarát megtisztítjuk, leveleit levágjuk, majd felvágjuk 1 cm-es szeletekre és a fagyasztott eperrel egy lábasba dobjuk.
Hozzáadjuk a magozott datolyát, a gyömbért, a bazsalikomot, és felöntjük a vízzel. 15 percig főzzük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Közben a grillázshoz a cukrot felolvasztjuk egy serpenyőben, és beleforgatjuk a gyalult mandulát, illetve az apróra vágott medvecukrot, majd átforgatjuk a karamellben.
Ezután kikanalazzuk egy sütőpapírra, kilapítjuk kicsit és hűlni hagyjuk. Mikor megszilárdult, durvára zúzzuk egy aprítógépben.
A levest hűtőhidegre hűtjük, majd belekeverjük a görög joghurtot, és a grillázzsal, illetve opcionálisan friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Érdekességek a rebarbaráról
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy különleges, tavaszi zöldség, amit a konyhában inkább gyümölcsként használunk – elsősorban desszertekhez. Fontos tudni, hogy csak a szára ehető, a levelei mérgezőek, mivel magas oxálsavtartalmuk komoly egészségügyi problémákat okozhat. A rebarbara szára élénk rózsaszíntől egészen zöldes árnyalatokig terjedhet, íze pedig markánsan savanykás, citrusos, frissítő jellegű. Nyersen kifejezetten fanyar, ezért a legtöbb recept jelentős mennyiségű cukrot vagy más édesítőt használ a kiegyensúlyozásához.
A gasztronómiában sokféleképpen felhasználható: klasszikus alapanyaga pitéknek, morzsasütiknek (crumble), lepényeknek, de népszerű lekvárként is, különösen eperrel kombinálva. Kompótként vagy szörpként frissítő nyári különlegesség, de modern konyhákban szószként is megjelenik, például kacsához vagy sertéshúshoz. A rebarbara jól párosítható eperrel, vaníliával, fahéjjal, gyömbérrel, narancshéjjal, mentával, vagy akár egzotikusabb fűszerekkel, mint a kardamom. Sós ételek esetében főleg zsírosabb húsok mellé ajánlott, mivel savanykás karaktere jól kiegyensúlyozza az ízeket.
Előkészítése egyszerű: a szár végét le kell vágni, megmosni, esetenként a külső hártyás réteget lehúzni, ha túl rostos. A főzés során gyorsan szétesik, így általában pár perces hőkezelés elegendő. Érdemes figyelni arra, hogy frissen a legjobb, mivel hűtőben pár nap alatt megfonnyad. Fagyasztani viszont könnyen lehet: felvágva, akár blansírozva is eltehető. Tartósítható lekvárként vagy kompótként is, és mivel szezonja rövid – nagyjából áprilistól júniusig tart –, érdemes előre gondolkodni.
Tápanyagok szempontjából a rebarbara alacsony kalóriatartalmú, mégis gazdag rostokban, C- és K-vitaminban, valamint kalciumban. Ugyanakkor az oxálsavtartalom miatt nem ajánlott nagy mennyiségben rendszeresen fogyasztani, különösen vesebetegség esetén. Érdekesség, hogy nyár közepére a növény oxálsavszintje emelkedik, így a túlérés után már nem ajánlott a fogyasztása.
Összességében a rebarbara egy sokoldalú, szezonális alapanyag, amit főleg a tavaszi hónapokban érdemes kihasználni – akár klasszikus desszertekben, akár izgalmas, modern fogásokban.
Tippek kezdőknek a konyhában:
Ne feledd: csak a szár ehető!
A rebarbara leveleit mindig vágd le és dobd ki, mert mérgezőek. Csak a ropogós szárat használd – ez biztonságos és ízletes.Vágd kis darabokra, úgy könnyebb vele dolgozni
A szárat vágd kb. 1-2 cm-es darabokra, így egyenletesen fő vagy sül, és nem marad szálas.Először mindig édesítsd meg
Mivel a rebarbara nagyon savanyú, mindig kell hozzá cukor, méz vagy más édesítő. Egy gyors tipp: ha sütés előtt megszórod cukorral, és hagyod 15 percig állni, levet ereszt – ez különösen jó pitékhez, hogy ne áztassa el a tésztát.Párosítsd gyümölccsel – főleg eperrel!
A rebarbara savanyúságát tökéletesen ellensúlyozza az eper édessége. Ez az egyik legnépszerűbb párosítás: próbáld ki lekvárként, kompótként vagy morzsasütiben!Próbáld ki sósan is!
Nem csak édességekbe jó: egy pikáns rebarbarachutney például isteni sült húsok mellé. Egy kevés gyömbérrel, hagymával és ecettel fantasztikus, különleges szósz lehet belőle.Ne főzd túl – hamar szétesik!
A rebarbara néhány perc alatt megpuhul, szóval ha például kompótot vagy szószt készítesz, figyelj rá, hogy ne főzd szét teljesen, hacsak nem krémesebb állagot szeretnél.Fagyaszd le a szezon végén
Ha már úgy érzed, nem bírsz el több rebarbarás sütivel, vágd fel és tedd zacskóba, irány a fagyasztó! Télen is jól fog jönni egy kis tavaszi savanykás ízvilág.
A rebarbara leves mellett bőven van még rebarbarás receptünk, itt is van még három!
Ha tetszett a rebarbaraleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!