Hozzávalók
- 1 fej fehérhagyma (vagy vöröshagyma)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy kápia v. kaliforniai paprika
- 4 - 5 db olajban eltett articsóka szív
- ½ dl olívaolaj
- 1 tk pirospaprika
- 1 mk római kömény
- Kevéske reszelt szerecsendió
- 2 db darabolt paradicsom konzerv
- 4 db tojás
- Só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
Shakshouka (SAK-SU-KA)
Hozzávalók
- 1 fej fehérhagyma (vagy vöröshagyma)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy kápia v. kaliforniai paprika
- 4 - 5 db olajban eltett articsóka szív
- ½ dl olívaolaj
- 1 tk pirospaprika
- 1 mk római kömény
- Kevéske reszelt szerecsendió
- 2 db darabolt paradicsom konzerv
- 4 db tojás
- Só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és a megroppantott, felaprított fokhagymával együtt kevés olajon párolni kezdjük. Hozzádobjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és a darabokra vágott konzerv articsókát. Pár perc párolás után ráöntjük a darabolt paradicsomot, és az egészet befűszerezzük pirospaprikával, római köménnyel, kis szerecsendióval, sóval, borssal. Ízlés szerint egy teáskanál cukor is mehet hozzá, ha nem akarjátok, hogy savanykás legyen a paradicsomtól és az articsókától. Az egészet kis lángon rotyogtatjuk, míg láthatóan sűrűbbé nem válik a paradicsomos ragu (kb. 10 perc). Ekkor ráütjük a 4 tojást és hagyjuk, hogy alulról elkezdjenek kifehéredni. A végén a serpenyőt lefedve, vagy 150 fokos sütőbe dobva megszilárdítjuk a tojásokat. Csináljátok ízlés szerint, a legfinomabb akkor lesz, ha a sárgája folyékony marad! Tálaláskor még a tojásokat külön-külön is megsózzuk-megborsozzuk kicsit és az egészet megszórjuk friss, durvára vágott petrezselyemmel. Tökéletes reggeli ropogós kenyérrel tunkolva, de nyugodtan próbáljátok ki ebédre vagy vacsorára is, isteni lesz!