Hozzávalók
A salátához
- 3 - 4 uborka (fürtös, nem kígyó!)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ dl ecet
- 1 ½ dl víz
- 2 ek cukor
- só
- bors
A tarhonyás húshoz
- 60 dkg sertésszűz
- 40 dkg tarhonya
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv (töltenivaló) paprika
- 10 - 15 dkg húsos mangalica szalonna
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek kiváló minőségű kalocsai pirospaprika
- 1 csipet őrölt kömény
- só
- bors
- olaj, vagy sertésnek zsírja
Tarhonyás husi + fűszer-redukció = a mai ebéded
Hozzávalók
A salátához
- 3 - 4 uborka (fürtös, nem kígyó!)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ dl ecet
- 1 ½ dl víz
- 2 ek cukor
- só
- bors
A tarhonyás húshoz
- 60 dkg sertésszűz
- 40 dkg tarhonya
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv (töltenivaló) paprika
- 10 - 15 dkg húsos mangalica szalonna
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek kiváló minőségű kalocsai pirospaprika
- 1 csipet őrölt kömény
- só
- bors
- olaj, vagy sertésnek zsírja
Az apróra vágott mangalica szalonna zsírját kisütjük. Reménykedünk, hogy több lesz egy akónál (ha mégsem, kipótoljuk tetszés szerint olajjal, vagy sertésnek zsírjával). Kikapjuk a tepertőt a zsírból, és benne hirtelen üvegesre pirítjuk az apró kockára aprított vöröshagymát, és közben kevés, nagyjából egy deciliter H2O –val, vagy alaplével felöntjük, majd ezt jól el is pároljuk róla, de szaporán.
Ezek után felgyorsulnak az események. A tarhonyát ráborítjuk a vöröshagymás zsiradékra, és amíg az pirul (kis lángon) előkészítjük a további hozzávalókat.
A szűzpecsenyét, apró, fél centis kockákra vágjuk, a fokhagymát szétzúzzuk, a paprikát és a paradicsomot apró darabokra metéljük, a köményt megmozsaraljuk, vagy elővesszük a fűszeres papírzacskót, a pirospaprikát is élesítjük.
Ha mindezzel megvagyunk, szépen sorban belehelyezzük az összetevőket a már aranybarnára pirult tésztához. Először a paradicsom, paprika kombót, ezután a zúzott fokhagymát, pirospaprika őrleményt, végül a husit, és felöntjük vízzel, vagy alaplével addig, hogy bőven ellepje. Meghintjük sóval, leheletnyi borsot őrlünk rá, és lefedve főzzük, közepes lángon. Néha ránézünk, kíván-e még folyadékot. Ha igen, hát öntünk rá egy keveset. 15-20 perc múlva kész is az eledel.
Egy ilyen rusztikus ételhez nem passzolhat jobban más, mint egy fűszer-redukcióval készülő ubisali! Ennek a lényege, hogy az összes összetevő íze egy eszenciaként jelenik meg, az ízek felrobbannak a szánkban! Redukciót a tarhonya mellé!!
A fokhagymát felaprítjuk és beledobjuk egy lábasba. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük az ecettel és a vízzel, majd a cukorral ízesítjük. Hagyjuk redukálódni, majd amikor kellőképpen besűrűsödött, rászűrjük a felszeletelt uborkára és alaposan összeforgatjuk.
Megtálalunk, fél órán keresztül postolunk egy képet a kajáról Instagramra, majd a kihűlt ételt elfogyasztjuk. Jó étvágyat!