Kezdésként a tenger gyümölcseit forró olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük a borral és 3 percig főzzük. Leszűrjük, megőrizve a levét, hiszen erre még szükségünk lesz. A tengeri herkentyűket félrerakjuk.
Közepes lángon, olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát egy nagyobb serpenyőben. Amikor megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát egészben.
Fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a félretett folyadék felével, folyamatosan rázogatjuk, kevergetjük. Mikor a folyadékot magába szívta, ráöntjük a folyadék másik felét is. Amint annyira besűrűsödött, hogy a fakanalat végighúzva 2 másodpercig látjuk a serpenyő alját, felöntjük alaplével, folyamatos rázás és keverés mellett al dentére puhítjuk a rizsszemeket, közben kóstoljuk, és szükség esetén sózzuk.
Ha elértük az al dente keménységet, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a tenger gyümölcseit, amivel tovább főzzük a rizottót.
Ha megpuhult a rizs, és beállt a megfelelő sűrűség, levesszük a tűzről. A tökéletes állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a serpenyőt úgy mozdítjuk, mintha egy palacsintát szeretnénk megfordítani, és a rizottó egy hullám formájában visszacsapódik a serpenyőbe.
Sűrűbb állag esetén további alaplével hígíthatjuk. Még forrón hozzákeverjük a hideg vajat is.
Tengergyümölcseirizottó
A rizottó az az étel, amit szinte bármilyen alapanyaggal tökéletes vacsorává lehet varázsolni. Tenger gyümölcseivel is kitűnő, nem mellesleg egyszerűen elkészíthető. Ez a recept egyenesen a tengerpartra repít.
A rizottók alfája és ómegája az alaplé és a türelem – de ha ezek megvannak, a tenger gyümölcseivel készülő verzióval garantáltan lenyűgözheted a vendégeket (vagy magadat). Ez az olaszos fogás nemcsak elegáns, hanem meglepően könnyen elkészíthető is. Fontos, hogy az alaplevet apránként adagoljuk, és folyamatosan kevergessük a rizst – így lesz krémes, de mégis al dente. A tenger ízeit a borral felöntött pirítás és a friss petrezselyem emeli ki igazán.
Hozzávalók
Elkészítés
Kezdésként a tenger gyümölcseit forró olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük a borral és 3 percig főzzük. Leszűrjük, megőrizve a levét, hiszen erre még szükségünk lesz. A tengeri herkentyűket félrerakjuk.
Közepes lángon, olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát egy nagyobb serpenyőben. Amikor megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát egészben.
Fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a félretett folyadék felével, folyamatosan rázogatjuk, kevergetjük. Mikor a folyadékot magába szívta, ráöntjük a folyadék másik felét is. Amint annyira besűrűsödött, hogy a fakanalat végighúzva 2 másodpercig látjuk a serpenyő alját, felöntjük alaplével, folyamatos rázás és keverés mellett al dentére puhítjuk a rizsszemeket, közben kóstoljuk, és szükség esetén sózzuk.
Ha elértük az al dente keménységet, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a tenger gyümölcseit, amivel tovább főzzük a rizottót.
Ha megpuhult a rizs, és beállt a megfelelő sűrűség, levesszük a tűzről. A tökéletes állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a serpenyőt úgy mozdítjuk, mintha egy palacsintát szeretnénk megfordítani, és a rizottó egy hullám formájában visszacsapódik a serpenyőbe.
Sűrűbb állag esetén további alaplével hígíthatjuk. Még forrón hozzákeverjük a hideg vajat is.

Fontos, hogy minél hamarabb fogyasszuk, ugyanis frissen a legjobb az állaga. Akár főételnek, akár előételnek is kiváló.
Ha szereted a krémes rizottót és a friss tengeri ízeket, akkor ezzel a recepttel biztosan nem lősz mellé! Ez a tenger gyümölcsei rizottó pár perc alatt a mediterrán tengerpartra repít: selymes arborio rizs, fehérborban párolt herkentyűk, friss petrezselyem és egy jó adag vaj gondoskodik arról, hogy minden falat tökéletes legyen. Egyszerű, gyors és garantáltan lenyűgöző!
Ha bírod a tenger gyümölcseit, akkor mutatunk még pár hasonló kaját hozzá:
Ha tetszett a Tenger gyümölcsei rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!