A bulgurt bő, enyhén sós vízben addig főzzük közepes lángon, hogy már puha legyen, de még kicsit roppanjon, majd leszűrjük.
A darált húst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.
Hozzákeverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és az egész masszát alaposan összegyúrjuk.
A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb teljesen megtölteni, mert ott távozni tud a beszorult levegő.
A szószhoz egy nagyobb lábasban, az olajon, közepes lángon megpirítjuk a negyedekbe vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott, tisztított zellergumót és a fokhagymagerezdeket.
1 perc után hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Fél percig pirítjuk, majd felöntjük a passatával és a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, és mikor felforrt, belepakoljuk a megtöltött paprikákat.
Az edényt kicsit jobbra-balra megmozgatva eligazgatjuk őket. Akkor vagyunk jók, ha a mártás háromnegyed részben elfedi a paprikákat – ha ez nincs meg, még adjunk hozzá megfelelő mennyiségű víz-passata kombót.
Fedő alatt, kis lángon 45 percig főzzük, amíg megpuhulnak a paprikák és a töltelék is tökéletesen elkészül.Kihalásszuk a zellereket, a hagymákat és a fokhagymagerezdeket, a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártásba öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon.
Megkóstoljuk a mártást, ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni.
Köretként 3-4 cm-es kockákra vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.
Töltöttpaprikadarálthússalésbulgurral
Ki mondta, hogy a töltött paprika unalmas? Ez a recept nemcsak a klasszikus ízeket hozza el, de egy kis csavarral, bulgurral is megbolondítja! Garantáltan mindenki repetázni fog, és persze jó alaposan belakmározik majd belőle.
A töltött paprika darált hússal és bulgurral a klasszik comfort kaja modernített, picit könnyedebb verziója – megtartja a megszokott ízvilágot, de leheletnyit frissít rajta. A bulgur remekül helyettesíti a rizst: gyorsabban megfő, könnyebb a gyomornak, és egy kis diós mellékízt is hoz a buliba. Ha marad, másnap még finomabb: a bulgur jobban átveszi a szaft ízét, és az egész egy kellemesen összeért, laktató étellé válik.
Hozzávalók
A szószhoz
A körethez
Elkészítés
A bulgurt bő, enyhén sós vízben addig főzzük közepes lángon, hogy már puha legyen, de még kicsit roppanjon, majd leszűrjük.
A darált húst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.
Hozzákeverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és az egész masszát alaposan összegyúrjuk.
A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb teljesen megtölteni, mert ott távozni tud a beszorult levegő.
A szószhoz egy nagyobb lábasban, az olajon, közepes lángon megpirítjuk a negyedekbe vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott, tisztított zellergumót és a fokhagymagerezdeket.
1 perc után hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Fél percig pirítjuk, majd felöntjük a passatával és a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, és mikor felforrt, belepakoljuk a megtöltött paprikákat.
Az edényt kicsit jobbra-balra megmozgatva eligazgatjuk őket. Akkor vagyunk jók, ha a mártás háromnegyed részben elfedi a paprikákat – ha ez nincs meg, még adjunk hozzá megfelelő mennyiségű víz-passata kombót.
Fedő alatt, kis lángon 45 percig főzzük, amíg megpuhulnak a paprikák és a töltelék is tökéletesen elkészül.Kihalásszuk a zellereket, a hagymákat és a fokhagymagerezdeket, a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártásba öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon.
Megkóstoljuk a mártást, ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni.
Köretként 3-4 cm-es kockákra vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.
Hűtőben, jól lefedve 2–3 napig biztonsággal eláll, de a legjobb, ha 1–2 napon belül elfogy. A bulgur miatt kicsit gyorsabban „szottyosodik”, mint rizses verziója, szóval nem érdemes napokig tologatni a dobozban. Minél előbb hűtsd le: ne hagyd a fazékban órákig a tűzhelyen, főleg nem meleg lakásban. Várd meg, míg langyosra hűl, majd tedd zárható dobozba, és irány a hűtő. Ha nagyobb adagot főztél, a felét azonnal fagyaszd le: a paradicsomos szaft jól bírja a mélyhűtőt, a bulgur sem veszíti el teljesen az állagát. Újramelegítésnél figyelj, hogy mindenhol forró legyen: ne csak langyos, főleg a töltelék belsejében.
Ha tetszett a töltött paprika darált hússal és bulgurral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



