Ünnepi finomságok

ÜnnepicroquemboucheNUTELLA®-val

Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val

Hozzávalók
A tésztához
165 ml
víz
100 g
vaj
1 csipet
1 csipet
kristálycukor
165 g
finomliszt
5 db
tojás
A krémekhez
400 ml
tej
1 db
narancs reszelt héja
80 ml
narancslé
80 g
porcukor
5 db
tojássárgája
50 g
finomliszt
120 g
mascarpone
170 g
puha vaj
Az összeállításhoz
300 g
NUTELLA®
(15 g/gombóc)
200 g
kristálycukor

Elkészítés

Az ünnepi croquembouche első lépéseként az égetett tésztához felforraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot, beleszórjuk a lisztet, majd kb. 2 percig jó erősen keverjük a láng fölött, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha már elválik az edény falától, lehúzzuk, és áttesszük egy habverős robotgépbe. Elkezdjük keverni, hogy kicsit lehűljön, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat, és krémesre dolgozzuk. A masszát nyomózsákba töltjük, lyukat vágunk az aljára és 2 db, sütőpapírral bélelt tepsire kisebb gombócokat nyomunk belőle, összesen 60 darabot. A gombócok tetejét vizes kézzel picit lenyomkodjuk.

A 200 fokra előmelegített sütő aljába teszünk egy tál vizet, betoljuk a tepsit és 25 perc alatt megsütjük a gombócokat. Lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és bent hagyjuk kihűlni a fánkokat.

Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val
Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val (Fotó: Street Kitchen)

A krémhez összekeverjük a tejet, a narancshéjat, a narancslevet, a porcukrot és a tojássárgákat. A lisztet egy lábasba szórjuk, és folyamatos keverés közben hozzáöntjük a narancsos tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen! Még mindig folyamatosan keverve addig melegítjük a krémalapot, amíg sűrű, pudingszerű állaga lesz. Lefedjük egy műanyag fóliával, és hűtőszekrényben lehűtjük.

Miután kihűlt, a krémet robotgéppel jól átdolgozzuk, belekeverjük a mascarponét és a vajat, majd sima csöves nyomózsákba kanalazzuk. A fánkok alján kis lyukat vágunk, és a kétharmadukat megtöltjük a krémmel. A maradék fánkokba darabonként 15 g NUTELLA®-t töltünk. 

Az ünnepi croquembouche összeállítása:

A cukorból egy kisebb serpenyőben, közepes lángon karamellt készítünk. A karamell segítségével elkezdjük összeragasztani a gombócokat úgy, hogy egy kb. 25 cm átmérőjű gyűrűt kapjunk, aminek a közepét is kitöltjük összeragasztott gombócokkal. Az így kapott korong tetejére egy kicsit kisebb körben ismét gombócokat rakunk, és így haladunk felfelé, míg végül egy szép kúpformát kapunk.

A maradék karamellbe villát mártunk, és vékony szálakkal megcsorgatjuk a kész croquembouche-tornyot.

Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val
Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 25 perc 
  • Pihentetés: 2 óra 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez a csodás francia desszert biztosan a karácsonyi menü megkoronázása lesz. Nemcsak elképesztően finom, de látványos is, szóval dekorációként is megállja a helyét.

Hozzávalók

20 főre (3 gombóc/fő)
A tésztához
165 ml
víz
100 g
vaj
1 csipet
1 csipet
kristálycukor
165 g
finomliszt
5 db
tojás
A krémekhez
400 ml
tej
1 db
narancs reszelt héja
80 ml
narancslé
80 g
porcukor
5 db
tojássárgája
50 g
finomliszt
120 g
mascarpone
170 g
puha vaj
Az összeállításhoz
300 g
NUTELLA®
(15 g/gombóc)
200 g
kristálycukor

Az ünnepi croquembouche első lépéseként az égetett tésztához felforraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot, beleszórjuk a lisztet, majd kb. 2 percig jó erősen keverjük a láng fölött, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha már elválik az edény falától, lehúzzuk, és áttesszük egy habverős robotgépbe. Elkezdjük keverni, hogy kicsit lehűljön, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat, és krémesre dolgozzuk. A masszát nyomózsákba töltjük, lyukat vágunk az aljára és 2 db, sütőpapírral bélelt tepsire kisebb gombócokat nyomunk belőle, összesen 60 darabot. A gombócok tetejét vizes kézzel picit lenyomkodjuk.

A 200 fokra előmelegített sütő aljába teszünk egy tál vizet, betoljuk a tepsit és 25 perc alatt megsütjük a gombócokat. Lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és bent hagyjuk kihűlni a fánkokat.

Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val
Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val (Fotó: Street Kitchen)

A krémhez összekeverjük a tejet, a narancshéjat, a narancslevet, a porcukrot és a tojássárgákat. A lisztet egy lábasba szórjuk, és folyamatos keverés közben hozzáöntjük a narancsos tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen! Még mindig folyamatosan keverve addig melegítjük a krémalapot, amíg sűrű, pudingszerű állaga lesz. Lefedjük egy műanyag fóliával, és hűtőszekrényben lehűtjük.

Miután kihűlt, a krémet robotgéppel jól átdolgozzuk, belekeverjük a mascarponét és a vajat, majd sima csöves nyomózsákba kanalazzuk. A fánkok alján kis lyukat vágunk, és a kétharmadukat megtöltjük a krémmel. A maradék fánkokba darabonként 15 g NUTELLA®-t töltünk. 

Az ünnepi croquembouche összeállítása:

A cukorból egy kisebb serpenyőben, közepes lángon karamellt készítünk. A karamell segítségével elkezdjük összeragasztani a gombócokat úgy, hogy egy kb. 25 cm átmérőjű gyűrűt kapjunk, aminek a közepét is kitöltjük összeragasztott gombócokkal. Az így kapott korong tetejére egy kicsit kisebb körben ismét gombócokat rakunk, és így haladunk felfelé, míg végül egy szép kúpformát kapunk.

A maradék karamellbe villát mártunk, és vékony szálakkal megcsorgatjuk a kész croquembouche-tornyot.

Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val
Ünnepi croquembouche NUTELLA®-val (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 25 perc 
  • Pihentetés: 2 óra 

Ha tetszett az ünnepi croquembouche nutella®-val receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése