Street food

Amerikaifánk

Amerikai fánk

Hozzávalók
240 ml
tej
7 g
porélesztő
530 g
liszt
70 g
porcukor
20 g
vaníliás cukor
2 db
tojás
1 db
citrom reszelt héja
90 g
olvasztott vaj
bő olaj a sütéshez
A tetejére
120 g
porcukor
20 ml
feketeszeder-lé

Elkészítés

De ha már amerikai fánk, akkor: könnyed tészta, puha belső, olajban kisütött, aranybarna fánkkarikák cukormázzal, szórással, akár krémekkel töltve. A receptje pedig lejjebb görgetve megtalálható. ;)

A tésztához meglangyosítjuk a tejet, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, majd hagyjuk 4-5 percet pihenni. A lisztet, a kétféle cukrot, a tojást és a citromhéjat egy tálba rakjuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor nagyjából összeállt, hozzácsorgatjuk a vajat, és nagyjából 10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük. 

Ezután lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Mindegyik közepét kiszúrjuk egy kicsi pogácsaszaggatóval, és letakarva 30 percet kelesztjük. Bő, 160 fokos olajban kisütjük a fánkok mindkét oldalát. (Ha túl forró az olaj, nem tud belül átsülni, ha túl hideg, sok olajat fog magába szívni!) 

A porcukrot habverővel kikeverjük a szederlével, és ebbe mártjuk a fánkok egyik felét, majd deszkára rakjuk, amíg megszárad rajtuk a cukormáz.

Amerikai fánk
Amerikai fánk

www.streetkitchen.hu

Szalagos fánk, csöröge, bombolini, töltött fánk, cukormázas fánk, lyukas fánk, nem lyukas fánk, bárhogy jöhet. Kicsit olyan ez, mint Gombóc Artúr esetében a csoki!

Hozzávalók

10 - 12 darabhoz
240 ml
tej
7 g
porélesztő
530 g
liszt
70 g
porcukor
20 g
vaníliás cukor
2 db
tojás
1 db
citrom reszelt héja
90 g
olvasztott vaj
bő olaj a sütéshez
A tetejére
120 g
porcukor
20 ml
feketeszeder-lé

De ha már amerikai fánk, akkor: könnyed tészta, puha belső, olajban kisütött, aranybarna fánkkarikák cukormázzal, szórással, akár krémekkel töltve. A receptje pedig lejjebb görgetve megtalálható. ;)

A tésztához meglangyosítjuk a tejet, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, majd hagyjuk 4-5 percet pihenni. A lisztet, a kétféle cukrot, a tojást és a citromhéjat egy tálba rakjuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor nagyjából összeállt, hozzácsorgatjuk a vajat, és nagyjából 10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük. 

Ezután lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Mindegyik közepét kiszúrjuk egy kicsi pogácsaszaggatóval, és letakarva 30 percet kelesztjük. Bő, 160 fokos olajban kisütjük a fánkok mindkét oldalát. (Ha túl forró az olaj, nem tud belül átsülni, ha túl hideg, sok olajat fog magába szívni!) 

A porcukrot habverővel kikeverjük a szederlével, és ebbe mártjuk a fánkok egyik felét, majd deszkára rakjuk, amíg megszárad rajtuk a cukormáz.

Amerikai fánk
Amerikai fánk

Ha tetszett az Amerikai fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept