Fantasztikus desszertek

CrêpesSuzette

Crêpes Suzette

Hozzávalók
A tésztához
4 db
85 g
cukor
180 g
liszt
1 csipet
300 ml
tej (2,8%)
0.5 db
narancs reszelt héja
A narancsszószhoz
15 db
kockacukor (vagy 60 g cukor)
2 db
narancs reszelt héja
150 ml
narancslé
0.5 db
citrom leve
1 ek
narancslikőr
100 g
vaj
80 g
vaj

Elkészítés

A vajat egy kis lábasban, közepes lángon elkezdjük olvasztani. Először hab keletkezik a tetején, majd elkezd barnulni. Amikor szép aranybarna, levesszük a tűzről.

A tojásokat felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót, miközben folyamatosan keverjük a tésztát. Jöhet bele a vaj, a tej és a narancshéj. Fontos, hogy állandóan keverjük, és kisebb adagokban adjuk hozzá az alapanyagokat, hogy elkerüljük a csomókat (ha mégis csomós a tészta, egy szűrőn engedjük át). Ezután 20 percet állni hagyjuk, addig elkészítjük a narancsos szószt.

A kockacukrokra ráreszeljük a narancsok héját, és kicsit megforgatjuk őket, hogy minél több aromát magukba tudjanak szívni. Ezután egy serpenyőbe tesszük a cukrokat, és felolvasztjuk a narancs- és citromlével. Addig főzzük, amíg szirupos állagú lesz. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat, végül a narancslikőrt is.

A narancsokat meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér részeket és felszeleteljük.

A palacsintákat a következőképp sütjük: egy kivajazott serpenyőt felhevítünk, és annyi tésztát öntünk bele, hogy elfedje a serpenyőt, de ne túl vastagon. Addig sütjük, amíg aranybarna lesz a széle. Ekkor megfordítjuk, és 10-20 másodpercig tovább sütjük.

Tálaláskor serpenyőbe öntjük a narancsszósz felét, és felmelegítjük. Belerakunk 4 db négybe hajtott (félbe, aztán megint félbe) palacsintát és pár narancsszeletet, és melegen kínáljuk.

Crêpes Suzette

www.streetkitchen.hu

A legenda szerint egy francia fiú konyhai malőrjének köszönhetjük ezt a klasszikus desszertet, de higgyétek el, ha elkészítitek, nem bánjátok meg, sőt, palacsintarajongóknak egyenesen kötelező!

Hozzávalók

8 - 10 darabhoz
A tésztához
4 db
85 g
cukor
180 g
liszt
1 csipet
300 ml
tej (2,8%)
0.5 db
narancs reszelt héja
A narancsszószhoz
15 db
kockacukor (vagy 60 g cukor)
2 db
narancs reszelt héja
150 ml
narancslé
0.5 db
citrom leve
1 ek
narancslikőr
100 g
vaj
80 g
vaj

A vajat egy kis lábasban, közepes lángon elkezdjük olvasztani. Először hab keletkezik a tetején, majd elkezd barnulni. Amikor szép aranybarna, levesszük a tűzről.

A tojásokat felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót, miközben folyamatosan keverjük a tésztát. Jöhet bele a vaj, a tej és a narancshéj. Fontos, hogy állandóan keverjük, és kisebb adagokban adjuk hozzá az alapanyagokat, hogy elkerüljük a csomókat (ha mégis csomós a tészta, egy szűrőn engedjük át). Ezután 20 percet állni hagyjuk, addig elkészítjük a narancsos szószt.

A kockacukrokra ráreszeljük a narancsok héját, és kicsit megforgatjuk őket, hogy minél több aromát magukba tudjanak szívni. Ezután egy serpenyőbe tesszük a cukrokat, és felolvasztjuk a narancs- és citromlével. Addig főzzük, amíg szirupos állagú lesz. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vajat, végül a narancslikőrt is.

A narancsokat meghámozzuk, eltávolítjuk a fehér részeket és felszeleteljük.

A palacsintákat a következőképp sütjük: egy kivajazott serpenyőt felhevítünk, és annyi tésztát öntünk bele, hogy elfedje a serpenyőt, de ne túl vastagon. Addig sütjük, amíg aranybarna lesz a széle. Ekkor megfordítjuk, és 10-20 másodpercig tovább sütjük.

Tálaláskor serpenyőbe öntjük a narancsszósz felét, és felmelegítjük. Belerakunk 4 db négybe hajtott (félbe, aztán megint félbe) palacsintát és pár narancsszeletet, és melegen kínáljuk.

Crêpes Suzette

Ha tetszett a Crêpes Suzette receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept