Green kitchen

Zé-félefokhagymakrémleves,ahogyaztkell

Zé-féle fokhagymakrémleves, ahogy azt kell
fokhagyma krémleves

Hozzávalók
150 ml
tejszín
A sült krémes fokhagymához
2 fej
fokhagyma
(héjastul)
2 csipet
50 ml
olívaolaj
A fokhagymachipshez
3 - 4 gerezd
fokhagyma
80 ml
olívaolaj
A krémleveshez
0.5 fej
hagyma
2 - 3 gerezd
fokhagyma
500 ml
zöldségalaplé
só, bors
2 csipet
szárított kakukkfű
2 tk
keményítő
A gremolatához
6 szelet
toast
0.5 db
citrom héja és leve
1 kis csokor
petrezselyem
só, tört bors
10 ml
olívaolaj

Elkészítés

Két egész, tisztítatlan fej fokhagymát megszórunk egy kis sóval, meglocsolunk olívaolajjal, és szorosan alufóliába csomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk legalább 20 percre (egyes sütőkben akár a duplája is kellhet), a kenyereket pedig csak az utolsó 10 percre tesszük be melléjük a sütőbe, nehogy megégjenek.

Közben elkészítjük a fokhagymachipset, amihez 3-4 gerezd fokhagymát nem túl vékonyan felszeletelünk, és aranybarnára, ropogósra sütjük az olívaolajban. Ezután kiszedjük és törlőpapíron leszárítjuk őket.

A visszamaradt olajból elkészítjük a krémleves alapját, amihez egy fél fej hagymát apróra vágunk, és lepirítjuk a 2-3 gerezd friss, aprított fokhagymával, hogy ezzel megadjuk a kicsit csípős, nyers fokhagymaízt. Beleszórunk egy kis sót, borsot és kakukkfüvet. A sütőben megsült fokhagymákat megszabadítjuk a héjuktól, ez adja majd meg az édes, kicsit gesztenyés ízét a levesnek, és ez krémesíti be. Ezeket a gerezdeket is beletesszük a levesalapba, majd felöntjük a zöldségalaplével, felforraljuk, és selymesre turmixoljuk.

fokhagymakrémleves Zé
Fokhagymakrémleves

A keményítőt összekeverjük a tejszínnel, és a leveshez adjuk, majd még kb. 2-3 percig forraljuk, és kész is.

A levesbetét elkészítéséhez az aranybarna, ropogós kenyérszeleteket felkockázzuk, nem baj, ha kicsit összetörik, hiszen összekeverjük a többi hozzávalóval is. A kenyérkockákat beletesszük egy tálba, és összekeverjük a ropogós fokhagymachipsszel, egy kis citromhéjat reszelünk bele, és belekeverjük az aprított petrezselymet is. Ezután az egészet meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és egy kis citromlével és sóval, borssal ízesítjük. A levest tányérba szedjük, és a gremolatával megszórva már kínálhatjuk is.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ebben a receptben háromféleképpen is felhasználtuk a fokhagymát, és ettől igazán telt, mély íze lett ennek a levesnek. A friss, citrusos gremolata pedig csak fokozza az élményt, ráadásul az egész fél óra alatt kényelmesen elkészül.

pictogram

Vega

Hozzávalók

2 főre
150 ml
tejszín
A sült krémes fokhagymához
2 fej
fokhagyma
(héjastul)
2 csipet
50 ml
olívaolaj
A fokhagymachipshez
3 - 4 gerezd
fokhagyma
80 ml
olívaolaj
A krémleveshez
0.5 fej
hagyma
2 - 3 gerezd
fokhagyma
500 ml
zöldségalaplé
só, bors
2 csipet
szárított kakukkfű
2 tk
keményítő
A gremolatához
6 szelet
toast
0.5 db
citrom héja és leve
1 kis csokor
petrezselyem
só, tört bors
10 ml
olívaolaj

Két egész, tisztítatlan fej fokhagymát megszórunk egy kis sóval, meglocsolunk olívaolajjal, és szorosan alufóliába csomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk legalább 20 percre (egyes sütőkben akár a duplája is kellhet), a kenyereket pedig csak az utolsó 10 percre tesszük be melléjük a sütőbe, nehogy megégjenek.

Közben elkészítjük a fokhagymachipset, amihez 3-4 gerezd fokhagymát nem túl vékonyan felszeletelünk, és aranybarnára, ropogósra sütjük az olívaolajban. Ezután kiszedjük és törlőpapíron leszárítjuk őket.

A visszamaradt olajból elkészítjük a krémleves alapját, amihez egy fél fej hagymát apróra vágunk, és lepirítjuk a 2-3 gerezd friss, aprított fokhagymával, hogy ezzel megadjuk a kicsit csípős, nyers fokhagymaízt. Beleszórunk egy kis sót, borsot és kakukkfüvet. A sütőben megsült fokhagymákat megszabadítjuk a héjuktól, ez adja majd meg az édes, kicsit gesztenyés ízét a levesnek, és ez krémesíti be. Ezeket a gerezdeket is beletesszük a levesalapba, majd felöntjük a zöldségalaplével, felforraljuk, és selymesre turmixoljuk.

fokhagymakrémleves Zé
Fokhagymakrémleves

A keményítőt összekeverjük a tejszínnel, és a leveshez adjuk, majd még kb. 2-3 percig forraljuk, és kész is.

A levesbetét elkészítéséhez az aranybarna, ropogós kenyérszeleteket felkockázzuk, nem baj, ha kicsit összetörik, hiszen összekeverjük a többi hozzávalóval is. A kenyérkockákat beletesszük egy tálba, és összekeverjük a ropogós fokhagymachipsszel, egy kis citromhéjat reszelünk bele, és belekeverjük az aprított petrezselymet is. Ezután az egészet meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és egy kis citromlével és sóval, borssal ízesítjük. A levest tányérba szedjük, és a gremolatával megszórva már kínálhatjuk is.

Ha tetszett a Zé-féle fokhagymakrémleves, ahogy azt kell receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept