Az eggs benedict esetében először az english muffint készítjük el: a lisztből 120 grammot kimérünk, felöntjük a langyos vízzel és hozzáadjuk az élesztőt. Az egészet összekeverjük és legalább 2 órára, de inkább egy egész éjszakára letakarva félretesszük. Amikor szép levegősre kelt az alap, hozzákeverjük a tejet, a maradék lisztet, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat, majd bedagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen 2 órán át kelesztjük.
A hollandi mártáshoz a tojássárgájába öntjük a citromlevet és elkezdjük kihabosítani, először csak simán, majd vízgőz fölött. Nagyon vigyázzunk rá, nehogy rántotta legyen belőle. Amikor már szép habos a tojás, nagyon óvatosan, folyamatosan kevergetve hozzácsorgatjuk a korábban megolvasztott vajat. Ha szükséges, olykor-olykor vegyük le a vízgőzről, majd tegyük vissza. Fontos a törődés, mert nagyon könnyen elronthatjuk, ha nem figyelünk. Amikor a tojás felvette az összes vajat, ízesítjük sóval, fehér borssal és szerecsendióval.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb, kb. 8 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. Egy serpenyőben közepes lángon vajat melegítünk, és oldalanként kb. 2-2 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
A prosciuttót egy kevés olajon 1 perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük. A buggyantott tojáshoz bő, enyhén ecetes, sós vizet melegítünk egy lábasban. A tojást egy tálba ütjük, majd a vízben elhelyezkedő merőkanálba borítjuk. 1 perc elteltével egy spatula segítségével leemeljük a kanálról, és a gyöngyöző vízben 1-2 percig főzzük, majd hideg vízbe rakjuk.
A muffinokat körbeszurkáljuk egy villával és kézzel kettészedjük. Az aljukat megkenjük a hollandi mártással, rátesszük a prosciuttót, majd a tojást, meglocsoljuk hollandival és frissen vágott újhagymával díszítjük.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Kelesztés: min. 4 óra
- Összesen: 5 óra
