Street Kitchen

EggsBenedictenglishmuffinnal

Eggs Benedict english muffinnal

Hozzávalók
Az english muffinhoz
530 g
liszt + 1 ek a nyújtáshoz
125 ml
langyos víz
1 tk
szárított élesztő
(kb. 2 g)
250 ml
tej
2 tk
cukor
1 tk
2 ek
olvasztott vaj + 20 g a sütéshez
A hollandi mártáshoz
4 db
tojássárgája
1 tk
citromlé
100 g
olvasztott vaj
1 csipet
fehér bors
1 csipet
őrölt szerecsendió
A prosciuttóhoz
400 g
prosciutto
1 ek
olaj
A buggyantott tojáshoz
2 tk
10%-os ecet
8 db
tojás
A tálaláshoz
1 - 2 szál
újhagyma

Elkészítés

Az eggs benedict esetében először az english muffint készítjük el: a lisztből 120 grammot kimérünk, felöntjük a langyos vízzel és hozzáadjuk az élesztőt. Az egészet összekeverjük és legalább 2 órára, de inkább egy egész éjszakára letakarva félretesszük. Amikor szép levegősre kelt az alap, hozzákeverjük a tejet, a maradék lisztet, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat, majd bedagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. 

A hollandi mártáshoz a tojássárgájába öntjük a citromlevet és elkezdjük kihabosítani, először csak simán, majd vízgőz fölött. Nagyon vigyázzunk rá, nehogy rántotta legyen belőle. Amikor már szép habos a tojás, nagyon óvatosan, folyamatosan kevergetve hozzácsorgatjuk a korábban megolvasztott vajat. Ha szükséges, olykor-olykor vegyük le a vízgőzről, majd tegyük vissza. Fontos a törődés, mert nagyon könnyen elronthatjuk, ha nem figyelünk. Amikor a tojás felvette az összes vajat, ízesítjük sóval, fehér borssal és szerecsendióval.

eggs-benedict-english-muffinban-9 (1)
Eggs Benedict english muffinnal (Fotó: Street Kitchen)

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb, kb. 8 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. Egy serpenyőben közepes lángon vajat melegítünk, és oldalanként kb. 2-2 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

A prosciuttót egy kevés olajon 1 perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük. A buggyantott tojáshoz bő, enyhén ecetes, sós vizet melegítünk egy lábasban. A tojást egy tálba ütjük, majd a vízben elhelyezkedő merőkanálba borítjuk. 1 perc elteltével egy spatula segítségével leemeljük a kanálról, és a gyöngyöző vízben 1-2 percig főzzük, majd hideg vízbe rakjuk.

A muffinokat körbeszurkáljuk egy villával és kézzel kettészedjük. Az aljukat megkenjük a hollandi mártással, rátesszük a prosciuttót, majd a tojást, meglocsoljuk hollandival és frissen vágott újhagymával díszítjük.

  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztés: min. 4 óra
  • Összesen: 5 óra
eggs benedict
Eggs Benedict english muffinnal

Ha csíped a fullos tojásos reggeliket:

Reggeli tojásos muffinok

Rántottás-füstölt lazacos grillezett wrap

Spenótos croque madame

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Oké-oké. Értem én, hogy nem a legmegúszósabb reggelik egyike, viszont néhanapján megérdemel az ember egy kis kényeztetést. Pláne valami alkalom kapcsán. Én már tudom, mit fog reggelizni a családom a legközelebbi ráérős szombat reggelen. Bár lehet, inkább akkor sütöm el, amikor a gyerekek a nagyszülőknél lesznek… ;)

Hozzávalók

4 főre
Az english muffinhoz
530 g
liszt + 1 ek a nyújtáshoz
125 ml
langyos víz
1 tk
szárított élesztő
(kb. 2 g)
250 ml
tej
2 tk
cukor
1 tk
2 ek
olvasztott vaj + 20 g a sütéshez
A hollandi mártáshoz
4 db
tojássárgája
1 tk
citromlé
100 g
olvasztott vaj
1 csipet
fehér bors
1 csipet
őrölt szerecsendió
A prosciuttóhoz
400 g
prosciutto
1 ek
olaj
A buggyantott tojáshoz
2 tk
10%-os ecet
8 db
tojás
A tálaláshoz
1 - 2 szál
újhagyma

Az eggs benedict esetében először az english muffint készítjük el: a lisztből 120 grammot kimérünk, felöntjük a langyos vízzel és hozzáadjuk az élesztőt. Az egészet összekeverjük és legalább 2 órára, de inkább egy egész éjszakára letakarva félretesszük. Amikor szép levegősre kelt az alap, hozzákeverjük a tejet, a maradék lisztet, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat, majd bedagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. 

A hollandi mártáshoz a tojássárgájába öntjük a citromlevet és elkezdjük kihabosítani, először csak simán, majd vízgőz fölött. Nagyon vigyázzunk rá, nehogy rántotta legyen belőle. Amikor már szép habos a tojás, nagyon óvatosan, folyamatosan kevergetve hozzácsorgatjuk a korábban megolvasztott vajat. Ha szükséges, olykor-olykor vegyük le a vízgőzről, majd tegyük vissza. Fontos a törődés, mert nagyon könnyen elronthatjuk, ha nem figyelünk. Amikor a tojás felvette az összes vajat, ízesítjük sóval, fehér borssal és szerecsendióval.

eggs-benedict-english-muffinban-9 (1)
Eggs Benedict english muffinnal (Fotó: Street Kitchen)

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb, kb. 8 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. Egy serpenyőben közepes lángon vajat melegítünk, és oldalanként kb. 2-2 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

A prosciuttót egy kevés olajon 1 perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük. A buggyantott tojáshoz bő, enyhén ecetes, sós vizet melegítünk egy lábasban. A tojást egy tálba ütjük, majd a vízben elhelyezkedő merőkanálba borítjuk. 1 perc elteltével egy spatula segítségével leemeljük a kanálról, és a gyöngyöző vízben 1-2 percig főzzük, majd hideg vízbe rakjuk.

A muffinokat körbeszurkáljuk egy villával és kézzel kettészedjük. Az aljukat megkenjük a hollandi mártással, rátesszük a prosciuttót, majd a tojást, meglocsoljuk hollandival és frissen vágott újhagymával díszítjük.

  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztés: min. 4 óra
  • Összesen: 5 óra
eggs benedict
Eggs Benedict english muffinnal

Ha csíped a fullos tojásos reggeliket:

Reggeli tojásos muffinok

Rántottás-füstölt lazacos grillezett wrap

Spenótos croque madame

Ha tetszett az Eggs Benedict english muffinnal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept