Ázsiai kaják

Dandantészta

Dandan tészta

Hozzávalók
A tálaláshoz
100 g
pak choi
300 g
ramen tészta
50 g
sótlan pörkölt mogyoró
30 g
szezámmag
A húshoz
200 g
savanyú káposzta
1 tk
2 ek
napraforgóolaj
1 ek
sertészsír
200 g
darált sertéshús
1 ek
mirin
2 ek
szójaszósz
1 ek
fűszeres chiliolaj
A fűszeres chiliolajhoz
3 ek
chiliolaj
1 db
csillagánizs
1 tk
szecsuáni bors
3
cm gyömbér
1 szál
újhagyma
A szószhoz
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
rizsecet
1 ek
kristálycukor
1 ek
szezámolaj
1 ek
szójaszósz
1 ek
fűszeres chiliolaj

Elkészítés

A dandan tésztához először a pak choi-t megmossuk, levágjuk a végét, leveleire szedjük, majd forrásban lévő, sós vízben 2 perc alatt készre főzzük, lecsepegtetjük és félrerakjuk. A káposztát átmossuk, felaprítjuk, majd egy tálban a sóval elkeverve állni hagyjuk felhasználásig. 

Fűszeres chiliolaj:

A fűszeres chiliolajat többször is fel fogjuk használni a főzés során. Ehhez egy serpenyőben alacsony lángon felmelegítjük a chiliolajat, hozzáadjuk a csillagánizst, a szecsuáni borsot, a felaprított gyömbért és az újhagyma fehér részét. Az újhagyma zöldjét félretesszük a tálaláshoz. Pár percig pirítjuk, majd leszűrjük az olajat.

Hús:

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a sertészsírt, majd a darált húst készre pirítjuk, közben hozzáadjuk a főzőbort és a felaprított savanyú káposztát. Belekeverjük a szójaszószt és a korábban elkészített chiliolajat, majd 1 perc forralás után félrehúzzuk. 

Szósz:

A szószhoz egy tálban összekeverjük az aprított fokhagymát a többi hozzávalóval.

Összeállítás:

A tésztát forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, de a főzővízből félrerakunk egy keveset. Ezután tányérokba szedjük a tésztát, ráöntjük az előre kikevert szószt, rászedjük a darált húst és a pak choi-t, majd egy pici tésztafőző vízzel felöntjük a tányér tartalmát. Végül a tört mogyoróval, az újhagyma zöldjével és szezámmaggal díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc

dandan
Dandan tészta

Még több Mengyi-féle kínai recept:

Illatos-omlós csirke

Kínai pirított tészta

www.streetkitchen.hu

A dandan tészta Kína szecsuáni tartományának egyik legismertebb street food-ja. Elkészítése igen egyszerű, viszont néhány alapanyagot itthon nem tudunk beszerezni, ezért kicsit alakítottam a recepten és igyekeztem olyan alternatívával helyettesíteni, amit akár egy sima áruházban is be tudtok szerezni.

Hozzávalók

2 főre
A tálaláshoz
100 g
pak choi
300 g
ramen tészta
50 g
sótlan pörkölt mogyoró
30 g
szezámmag
A húshoz
200 g
savanyú káposzta
1 tk
2 ek
napraforgóolaj
1 ek
sertészsír
200 g
darált sertéshús
1 ek
mirin
2 ek
szójaszósz
1 ek
fűszeres chiliolaj
A fűszeres chiliolajhoz
3 ek
chiliolaj
1 db
csillagánizs
1 tk
szecsuáni bors
3
cm gyömbér
1 szál
újhagyma
A szószhoz
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
rizsecet
1 ek
kristálycukor
1 ek
szezámolaj
1 ek
szójaszósz
1 ek
fűszeres chiliolaj

A dandan tésztához először a pak choi-t megmossuk, levágjuk a végét, leveleire szedjük, majd forrásban lévő, sós vízben 2 perc alatt készre főzzük, lecsepegtetjük és félrerakjuk. A káposztát átmossuk, felaprítjuk, majd egy tálban a sóval elkeverve állni hagyjuk felhasználásig. 

Fűszeres chiliolaj:

A fűszeres chiliolajat többször is fel fogjuk használni a főzés során. Ehhez egy serpenyőben alacsony lángon felmelegítjük a chiliolajat, hozzáadjuk a csillagánizst, a szecsuáni borsot, a felaprított gyömbért és az újhagyma fehér részét. Az újhagyma zöldjét félretesszük a tálaláshoz. Pár percig pirítjuk, majd leszűrjük az olajat.

Hús:

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a sertészsírt, majd a darált húst készre pirítjuk, közben hozzáadjuk a főzőbort és a felaprított savanyú káposztát. Belekeverjük a szójaszószt és a korábban elkészített chiliolajat, majd 1 perc forralás után félrehúzzuk. 

Szósz:

A szószhoz egy tálban összekeverjük az aprított fokhagymát a többi hozzávalóval.

Összeállítás:

A tésztát forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, de a főzővízből félrerakunk egy keveset. Ezután tányérokba szedjük a tésztát, ráöntjük az előre kikevert szószt, rászedjük a darált húst és a pak choi-t, majd egy pici tésztafőző vízzel felöntjük a tányér tartalmát. Végül a tört mogyoróval, az újhagyma zöldjével és szezámmaggal díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc

dandan
Dandan tészta

Még több Mengyi-féle kínai recept:

Illatos-omlós csirke

Kínai pirított tészta

Ha tetszett a Dandan tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept