Ázsiai kaják

Fűszeresdarálthússaltöltöttgőzgombócteriyakiszószban

Fűszeres darált hússal töltött gőzgombóc teriyaki szószban

Hozzávalók
A mártáshoz
A tésztához
100 ml
langyos tej
1 mk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
250 g
finomliszt
250 g
rétesliszt
2 tk
1 db
tojás
200 g
kefir
90 g
olvasztott vaj
1 ek
étolaj a formázáshoz
A töltelékhez
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
3
cm gyömbér
2 ek
szezámolaj
30 g
sűrített paradicsom
só, bors
500 g
darált sertés- és marhahús vegyesen
200 ml
alaplé vagy víz
2 ek
teriyaki szósz
1 ek
szójaszósz
0.5 csokor
koriander
pár csepp lime-lé
0.5 mk
chilipehely
0.5 ek
étkezési keményítő
180 ml
víz
60 g
szójaszósz
100 g
teriyaki szósz
2 ek
méz
1 csipet
chilipehely
1 mk
őrölt gyömbér
0.5 db
lime leve
1 ek
étkezési keményítő
A tálaláshoz
1 db
lime
2 ek
pirított szezámmag
0.5 csokor
koriander

Elkészítés

A darált hússal töltött gőzgombóc tésztája:

A darált hússal töltött gőzgombóc első lépéseként a tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba tesszük a liszteket, sót, tojást, kefirt és a felfuttatott élesztős tejet. Alacsony fokozaton kezdjük el keverni, és amint kissé összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amikor elválik az edény falától, a felülete sima és fényes, kikapcsoljuk a gépet, és letakarva hagyjuk kelni 1 órát.

A fűszeres darált húsos töltelék:

A töltelékhez a vörös- és a fokhagymákat apróra vágjuk a megtisztított gyömbérrel együtt, majd a szezámolajon megpirítjuk őket. Rádobjuk a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és mehet rá a hús, amit szintén átpirítunk. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, és 30 percig főzzük az alapot, amíg elfő a folyadék róla. Ízesítjük a teriyaki szósszal, szójaszósszal, vágott korianderrel, lime-lével és chilipehellyel. Kb. 15 ml vízben elkeverjük a keményítőt, a raguhoz adjuk, és egyet forralunk rajta, majd kihűtjük a tölteléket.

Összeállítás és gőzölés:

Előkészítjük a főzéséhez szükséges eszközöket. Egy nagy lábast kb. egyharmadig töltünk vízzel, és ráteszünk egy szűrőt, erre egy sütőpapírdarabot, amit jó pár helyen megszurkálunk egy hústűvel, hogy át tudjon áramolni rajta a gőz,  illetve keresünk egy rá való fedőt is. Fontos, hogy ne maradjanak nagy hézagok, ahol kiszökhet a gőz!

Ha a tésztánk megkelt és a duplájára nőtt, olajos kézzel kissé átgyúrjuk, majd kb. 120 g-os gombócokra osztjuk szét. Kicsit ellapítjuk őket, majd mindegyik közepébe egy hatalmas evőkanálnyi tölteléket teszünk. Összecsípjük a széleket, és szép sima gombócokat formázunk belőlük. 

Felforraljuk a vizet, majd hagyjuk közepes lángon gyöngyözni. Rárakjuk az edényre a szűrőt, erre a sütőpapírt, erre egy gombócot. Lefedjük, és hagyjuk gőzölődni 15 percig. Érdemes addig 4 gombócot a hűtőbe dobni, hogy ne keljenek túl, amíg főzzük a többit.

Mártás:

Miközben gőzölődnek a gombócok, elkészítjük a mártást, amihez a hozzávalókat a keményítő kivételével összeforraljuk, majd a keményítőt kikeverjük kb. 15 ml vízben, a mártáshoz adjuk, és egyet forralunk rajta, hogy besűríthesse azt.

A kész gombócokat a mártással leöntve tálaljuk, egy gerezd lime-mal, szezámmaggal és aprított korianderrel megszórva.

fuszeres-daralt-hussal-toltott-gozgomboc-teriyaki-szoszban
Fűszeres darált hússal töltött gőzgombóc teriyaki szószban (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Gőzölési idő: 15 perc

www.streetkitchen.hu

Amikor ezt a kaját kitaláltuk, még nem tudtuk, mi fog kisülni, vagyis inkább kifőni belőle, de a világ egyik legjobb kajája lett a végeredmény!

Hozzávalók

8 db gombóchoz
A mártáshoz
A tésztához
100 ml
langyos tej
1 mk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
250 g
finomliszt
250 g
rétesliszt
2 tk
1 db
tojás
200 g
kefir
90 g
olvasztott vaj
1 ek
étolaj a formázáshoz
A töltelékhez
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
3
cm gyömbér
2 ek
szezámolaj
30 g
sűrített paradicsom
só, bors
500 g
darált sertés- és marhahús vegyesen
200 ml
alaplé vagy víz
2 ek
teriyaki szósz
1 ek
szójaszósz
0.5 csokor
koriander
pár csepp lime-lé
0.5 mk
chilipehely
0.5 ek
étkezési keményítő
180 ml
víz
60 g
szójaszósz
100 g
teriyaki szósz
2 ek
méz
1 csipet
chilipehely
1 mk
őrölt gyömbér
0.5 db
lime leve
1 ek
étkezési keményítő
A tálaláshoz
1 db
lime
2 ek
pirított szezámmag
0.5 csokor
koriander

A darált hússal töltött gőzgombóc tésztája:

A darált hússal töltött gőzgombóc első lépéseként a tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba tesszük a liszteket, sót, tojást, kefirt és a felfuttatott élesztős tejet. Alacsony fokozaton kezdjük el keverni, és amint kissé összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amikor elválik az edény falától, a felülete sima és fényes, kikapcsoljuk a gépet, és letakarva hagyjuk kelni 1 órát.

A fűszeres darált húsos töltelék:

A töltelékhez a vörös- és a fokhagymákat apróra vágjuk a megtisztított gyömbérrel együtt, majd a szezámolajon megpirítjuk őket. Rádobjuk a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és mehet rá a hús, amit szintén átpirítunk. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, és 30 percig főzzük az alapot, amíg elfő a folyadék róla. Ízesítjük a teriyaki szósszal, szójaszósszal, vágott korianderrel, lime-lével és chilipehellyel. Kb. 15 ml vízben elkeverjük a keményítőt, a raguhoz adjuk, és egyet forralunk rajta, majd kihűtjük a tölteléket.

Összeállítás és gőzölés:

Előkészítjük a főzéséhez szükséges eszközöket. Egy nagy lábast kb. egyharmadig töltünk vízzel, és ráteszünk egy szűrőt, erre egy sütőpapírdarabot, amit jó pár helyen megszurkálunk egy hústűvel, hogy át tudjon áramolni rajta a gőz,  illetve keresünk egy rá való fedőt is. Fontos, hogy ne maradjanak nagy hézagok, ahol kiszökhet a gőz!

Ha a tésztánk megkelt és a duplájára nőtt, olajos kézzel kissé átgyúrjuk, majd kb. 120 g-os gombócokra osztjuk szét. Kicsit ellapítjuk őket, majd mindegyik közepébe egy hatalmas evőkanálnyi tölteléket teszünk. Összecsípjük a széleket, és szép sima gombócokat formázunk belőlük. 

Felforraljuk a vizet, majd hagyjuk közepes lángon gyöngyözni. Rárakjuk az edényre a szűrőt, erre a sütőpapírt, erre egy gombócot. Lefedjük, és hagyjuk gőzölődni 15 percig. Érdemes addig 4 gombócot a hűtőbe dobni, hogy ne keljenek túl, amíg főzzük a többit.

Mártás:

Miközben gőzölődnek a gombócok, elkészítjük a mártást, amihez a hozzávalókat a keményítő kivételével összeforraljuk, majd a keményítőt kikeverjük kb. 15 ml vízben, a mártáshoz adjuk, és egyet forralunk rajta, hogy besűríthesse azt.

A kész gombócokat a mártással leöntve tálaljuk, egy gerezd lime-mal, szezámmaggal és aprított korianderrel megszórva.

fuszeres-daralt-hussal-toltott-gozgomboc-teriyaki-szoszban
Fűszeres darált hússal töltött gőzgombóc teriyaki szószban (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Gőzölési idő: 15 perc

Ha tetszett a Fűszeres darált hússal töltött gőzgombóc teriyaki szószban receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept