Street Kitchen

Tésztadagasztáslépésrőllépésre

Tésztadagasztás lépésről lépésre

Hozzávalók
500 g
liszt
25 g
friss élesztő
250 ml
meleg tej
70 g
cukor
1 csipet
1 db
tojássárgája
1 db
tojás
90 g
olvasztott vaj

Elkészítés

A tésztadagasztás korán sem akkora ördöngösség, mint ahogy sokan gondolják, egyszerűen ismerni kell a lépéseket. Lássuk, mik is azok!

A kb. 27-28 fokos meleg tejbe belemorzsoljuk a 25 gramm élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, szélvédett helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson. Akkor tökéletes, amikor buborékok keletkeznek a tetején, és felhabosodik az élesztő. 

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, és végül mehet bele az élesztős tej is. Közben mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a vajat.

Egy fakanál segítségével átkeverjük a tésztát, majd ha már kissé összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és alaposan átgyúrjuk még a tálban. Amikor összeállt, kirakjuk egy deszkára, vagy bármilyen más, sima konyhai felületre, és minimális lisztmennyiség hozzáadásával simára dagasztjuk. Fontos, hogy legalább 8-10 percig dagasszuk a tésztát, hogy kialakuljon a ruganyos szerkezete, és ne tapadjon a kezünkhöz. Ezután gombóccá formázzuk, egy enyhén kiolajozott vagy kilisztezett tálba rakjuk, lefedjük egy konyharuhával, és 40-50 perc alatt szélmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A kész tészta

Ezeket is nézd meg:

6 + 1 tipp a tökéletes túrófánkhoz

Így lesz tökéletes a sült kolbász és a hurka

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha még nem tudod, hogy fogj hozzá egy kelt tésztához, mert életedben először készítenél, hogyan futtasd fel az élesztőt, vagy épp hogy dagaszd be a tésztát, akkor ez a videó remek mankóként fog szolgálni!

Hozzávalók

1 db nagy, vagy két kisebb kalácshoz:
500 g
liszt
25 g
friss élesztő
250 ml
meleg tej
70 g
cukor
1 csipet
1 db
tojássárgája
1 db
tojás
90 g
olvasztott vaj

A tésztadagasztás korán sem akkora ördöngösség, mint ahogy sokan gondolják, egyszerűen ismerni kell a lépéseket. Lássuk, mik is azok!

A kb. 27-28 fokos meleg tejbe belemorzsoljuk a 25 gramm élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, szélvédett helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson. Akkor tökéletes, amikor buborékok keletkeznek a tetején, és felhabosodik az élesztő. 

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, és végül mehet bele az élesztős tej is. Közben mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a vajat.

Egy fakanál segítségével átkeverjük a tésztát, majd ha már kissé összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és alaposan átgyúrjuk még a tálban. Amikor összeállt, kirakjuk egy deszkára, vagy bármilyen más, sima konyhai felületre, és minimális lisztmennyiség hozzáadásával simára dagasztjuk. Fontos, hogy legalább 8-10 percig dagasszuk a tésztát, hogy kialakuljon a ruganyos szerkezete, és ne tapadjon a kezünkhöz. Ezután gombóccá formázzuk, egy enyhén kiolajozott vagy kilisztezett tálba rakjuk, lefedjük egy konyharuhával, és 40-50 perc alatt szélmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A kész tészta

Ezeket is nézd meg:

6 + 1 tipp a tökéletes túrófánkhoz

Így lesz tökéletes a sült kolbász és a hurka

Ha tetszett a Tésztadagasztás lépésről lépésre receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept