A tésztadagasztás korán sem akkora ördöngösség, mint ahogy sokan gondolják, egyszerűen ismerni kell a lépéseket. Lássuk, mik is azok!
A kb. 27-28 fokos meleg tejbe belemorzsoljuk a 25 gramm élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, szélvédett helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson. Akkor tökéletes, amikor buborékok keletkeznek a tetején, és felhabosodik az élesztő.
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, és végül mehet bele az élesztős tej is. Közben mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a vajat.
Egy fakanál segítségével átkeverjük a tésztát, majd ha már kissé összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és alaposan átgyúrjuk még a tálban. Amikor összeállt, kirakjuk egy deszkára, vagy bármilyen más, sima konyhai felületre, és minimális lisztmennyiség hozzáadásával simára dagasztjuk. Fontos, hogy legalább 8-10 percig dagasszuk a tésztát, hogy kialakuljon a ruganyos szerkezete, és ne tapadjon a kezünkhöz. Ezután gombóccá formázzuk, egy enyhén kiolajozott vagy kilisztezett tálba rakjuk, lefedjük egy konyharuhával, és 40-50 perc alatt szélmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
