Tészta:
A bolognai ragus pizza tésztájához egy dagasztótálba tesszük a sót, hozzáadjuk a lisztet. A közepébe egy kis mélyedést formázunk, abba tesszük bele az élesztőt és a cukrot. Felöntjük a vízzel és hagyjuk kb. 10 percig állni, hogy az élesztő felfusson. Elkezdjük bedagasztani, majd hozzáadjuk az olívaolajat, és legalább 10 percig dagasztjuk. Olívaolajjal kikent tepsibe vagy egy nagyobb zacskóba tesszük a tésztát, és legalább 20, de akár 24 órára a hűtőbe tesszük. A tésztát a felhasználás előtt 3 órával kivesszük a hűtőből.
Bolognai ragu:
A raguhoz a kockára vágott pancettát kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor mehet bele a kis kockára vágott szárzeller, a reszelt répa, a szeletekre vágott fokhagyma és a finomra vágott hagyma. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a darált húsokat és addig pirítjuk, amíg az morzsalékossá nem válik. Felöntjük a darabolt paradicsommal, a vízzel, ízesítjük köménnyel, babérlevéllel, oregánóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk és készre főzzük a ragut. A végén felöntjük a vörösborral, a tejszínnel, belereszeljük a parmezánt, és további 3 perc alatt kiforraljuk, majd levesszük a főzőfelületről.

Pizza sütése:
A tésztát kukoricaliszttel enyhén megszórt felületen kb. 20 centisre nyújtjuk. Rákanalazzuk a ragut, megszórjuk a reszelt sajttal, rátépkedjük a vizes mozzarellát, és a 400-450 fokos sütőben, 30 másodpercenként negyedet fordítva rajta, készre sütjük. Ha esetleg nincs ilyen sütőnk, akkor 230 fokos sütőbe tesszük a pizzát, és 12-14 perc alatt megsütjük. Tálaláskor friss bazsalikommal megszórjuk.
- Elkészítési idő: 120 perc
- Pihentetési idő: 24 óra