Brutális kaják

Zsolti-féletöltöttkáposzta

Zsolti-féle töltött káposzta

Hozzávalók
A töltelékhez
1 fej
káposzta
(kb. 1,5 kg/fej)
50 g
zsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
daráltpaprika-krém
1 kg
darált sertéshús
250 g
rizs
Az összeállításhoz
1 kg
gyalult savanyú káposzta
1 mk
egész kömény
2 tk
egész bors
150 g
füstölt kolbász
100 g
füstölt zsírszalonna
100 g
füstölt császárszalonna
6 db
babérlevél
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
daráltpaprika-krém
2 tk
sűrített paradicsom
2 ek
fűszerpaprika
2 db
chilipaprika

Elkészítés

A töltött káposzta recept első lépéseként a káposzta torzsáját kivágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Valami nehéz dologgal lesúlyozzuk, hogy ne tudjon a víz felszínére feljönni. 

Amíg puhul a káposzta, a zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, és közepes hőfokon további 2 percig dinszteljük. Hozzáadunk a daráltpaprika-krémet, a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd teszünk hozzá a káposzta főzővizéből 1 dl-t és addig főzzük, amíg ismét zsírjára nem pirul. Ezt még kétszer megismételjük, hogy a végeredmény egy szinte hagymakrém legyen.

Ekkorra a káposzta már annyira megpuhul, hogy egy csipesz segítségével elkezdhetjük lefejteni a külső leveleket, egyre beljebb haladva. Amikor már csak akkora levelek válnak le a káposztáról, amibe nem tudnánk gombócozni, kivesszük a vízből és félretesszük a főzővízzel együtt. 

A darált húshoz keverjük a hagymás alapot, és alaposan eldolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, a saját ízlésünk szerint beállítjuk az ízeket. A húshoz hozzákeverjük a rizst is, majd a már kihűlt levelekbe elkezdjük a gombócozást. A nagyon vastag torzsarészt érdemes egy késsel eltávolítani. Én nem szeretem, ha kicsi a gombóc, így kb. 80 g-os kis gombócokat formáztam és azokat csomagoltam be. Célszerű a torzsa irányába végezni a feltekerést, és úgy betömködni a levelek két oldalát a húsba.

Egy nagyobb méretű fazék aljába tesszük a savanyú káposzta kb. 1/3 részét, majd erre szépen sorba felhelyezzük a kész gombócokat. A tetejét megszórjuk a bors, az egész kömény, a karikára vágott kolbász és a kétfajta szalonna harmadával, majd jöhet egy újabb réteg. Én annyit „csaltam” – hogy a káposzta ne menjen kárba –, hogy finomra összevágtam és felhasználtam a rétegezéshez, egy kis savanyú káposztával összekeverve. Mehetnek a rétegek közé a babérlevelek és a roppantott fokhagymagerezdek is. 

Főzés és tálalás

Amikor belekerültek a lábasba a hozzávalók, felöntjük a káposzta főzővizéből annyival, ami éppen ellepi, és közepes hőfokon feltesszük főni. A tetejét megszórjuk a fűszerpaprikával, a sűrített paradicsommal, és a daráltpaprika-krémmel, sózzuk, beletesszük a chilipaprikát és a roppantott fokhagyma gerezdeket és fedő alatt, lassú tűzön 1-1,5 órát főzzük. 40 perc elteltével a chilipaprikákat érdemes kivenni, nehogy szétfőjenek. Ha elkészült, tejfölt kanalazunk a tetejére, és a puhára főtt chilipaprikával együtt tálaljuk.

zsolti-fele-toltott-kaposzta (2)
Zsolti-féle töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 50 perc
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Összesen: 2 óra 20 perc

Töltött káposzta Boti vagy Ákos-módra? Íme a receptek:

Töltött káposzta tejfölhabbal

Rakott töltött káposzta

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Elég pepecselős egy étel, viszont minden belefektetett percet megér! És ami a legjobb benne, hogy nem lehet belőle kis adagot készíteni – ha nálunk töltött káposzta van, akkor 4 napra megvan az ebédünk. A rengeteg savnak köszönhetően nagyon nehezen tud megromlani ez az étel. (Nyilván nem a 30 fokban tárolt verzióra gondolok.) És ahogy tartja a mondás: újramelegítve csak a töltött káposzta a jó!

Hozzávalók

8 főre
A töltelékhez
1 fej
káposzta
(kb. 1,5 kg/fej)
50 g
zsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
daráltpaprika-krém
1 kg
darált sertéshús
250 g
rizs
Az összeállításhoz
1 kg
gyalult savanyú káposzta
1 mk
egész kömény
2 tk
egész bors
150 g
füstölt kolbász
100 g
füstölt zsírszalonna
100 g
füstölt császárszalonna
6 db
babérlevél
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
daráltpaprika-krém
2 tk
sűrített paradicsom
2 ek
fűszerpaprika
2 db
chilipaprika

A töltött káposzta recept első lépéseként a káposzta torzsáját kivágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Valami nehéz dologgal lesúlyozzuk, hogy ne tudjon a víz felszínére feljönni. 

Amíg puhul a káposzta, a zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, és közepes hőfokon további 2 percig dinszteljük. Hozzáadunk a daráltpaprika-krémet, a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd teszünk hozzá a káposzta főzővizéből 1 dl-t és addig főzzük, amíg ismét zsírjára nem pirul. Ezt még kétszer megismételjük, hogy a végeredmény egy szinte hagymakrém legyen.

Ekkorra a káposzta már annyira megpuhul, hogy egy csipesz segítségével elkezdhetjük lefejteni a külső leveleket, egyre beljebb haladva. Amikor már csak akkora levelek válnak le a káposztáról, amibe nem tudnánk gombócozni, kivesszük a vízből és félretesszük a főzővízzel együtt. 

A darált húshoz keverjük a hagymás alapot, és alaposan eldolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, a saját ízlésünk szerint beállítjuk az ízeket. A húshoz hozzákeverjük a rizst is, majd a már kihűlt levelekbe elkezdjük a gombócozást. A nagyon vastag torzsarészt érdemes egy késsel eltávolítani. Én nem szeretem, ha kicsi a gombóc, így kb. 80 g-os kis gombócokat formáztam és azokat csomagoltam be. Célszerű a torzsa irányába végezni a feltekerést, és úgy betömködni a levelek két oldalát a húsba.

Egy nagyobb méretű fazék aljába tesszük a savanyú káposzta kb. 1/3 részét, majd erre szépen sorba felhelyezzük a kész gombócokat. A tetejét megszórjuk a bors, az egész kömény, a karikára vágott kolbász és a kétfajta szalonna harmadával, majd jöhet egy újabb réteg. Én annyit „csaltam” – hogy a káposzta ne menjen kárba –, hogy finomra összevágtam és felhasználtam a rétegezéshez, egy kis savanyú káposztával összekeverve. Mehetnek a rétegek közé a babérlevelek és a roppantott fokhagymagerezdek is. 

Főzés és tálalás

Amikor belekerültek a lábasba a hozzávalók, felöntjük a káposzta főzővizéből annyival, ami éppen ellepi, és közepes hőfokon feltesszük főni. A tetejét megszórjuk a fűszerpaprikával, a sűrített paradicsommal, és a daráltpaprika-krémmel, sózzuk, beletesszük a chilipaprikát és a roppantott fokhagyma gerezdeket és fedő alatt, lassú tűzön 1-1,5 órát főzzük. 40 perc elteltével a chilipaprikákat érdemes kivenni, nehogy szétfőjenek. Ha elkészült, tejfölt kanalazunk a tetejére, és a puhára főtt chilipaprikával együtt tálaljuk.

zsolti-fele-toltott-kaposzta (2)
Zsolti-féle töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 50 perc
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Összesen: 2 óra 20 perc

Töltött káposzta Boti vagy Ákos-módra? Íme a receptek:

Töltött káposzta tejfölhabbal

Rakott töltött káposzta

Ha tetszett a Zsolti-féle töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept