Gasztro

Neessbeleatengericsapdába!Errefigyelj,hafagyasztottherkentyűketkészítesz

Attól, hogy fagyasztott terméket vásárolsz, még nem kell lemondanod a minőségről és a finom fogásokról. Ha ezt a pár trükköt megjegyzed, akkor könnyen varázsolhatsz a mirelit tenger gyümölcseiből is finom vacsorát.

Bármilyen receptről legyen szó, a végeredmény nagyban múlik a megfelelő alapanyagokon. Amiből mindig a friss a tuti, de persze vannak helyzetek, amikor a gyorsfagyasztott verzió is jó választás. Gondoljunk csak a tengeri herkentyűkre, amiket itthon nem kis kihívás frissen beszerezni. Mielőtt azonban nekiállunk a fagyasztott tenger gyümölcsei elkészítésének, érdemes néhány fontos dologgal tisztában lenni.

Kiválasztási folyamat

A friss húsok és halak mellett az egyéb tengeri alapanyagok állapotára is oda kell figyelni. Ha tengeri herkentyűről van szó, jó ötlet gyorsfagyasztott terméket vásárolni, mert ezek hosszabb ideig megőrzik az állagukat. Maga a csomagolás is sokat elárul a halról: az ép, szakadásmentes csomagolás és a fontos adatok feltüntetése mindenképpen jó jel. Illetve a jégkristályok felett sem érdemes szemet hunyni, amelyek jelenléte arra utalhat, hogy a termék már átesett egy felolvadás-újrafagyás fázison. 

Fagyasztott tenger gyümölcsei
Fotó: Shutterstock

Fontos a frissesség megőrzése

A legjobb minőség és íz megőrzése érdekében a megfelelő tárolás kulcsfontosságú. Vásárlás után elengedhetetlen, hogy minél hamarabb a mélyhűtőbe helyezzük őket, hogy elkerüljük a kiolvadást. A fagyasztót optimálisan -18 Celsius-fokra, vagy annál is alacsonyabb hőmérsékletre javasolt állítani. Ha a csomagolást már felbontottuk, érdemes légmentesen zárható zacskóba vagy vákuumtasakba áttenni a terméket, hogy elkerüljük a fagyasztóban kialakuló jégkristályokat és a kiszáradást. 

Kulcs a kiolvasztás 

A kiolvasztás technikája az elkészítés módjától és az alapanyag típusától is függ. De nincs ok pánikra, mert minden praktika, amit ilyenkor érdemes bevetni, könnyen elsajátítható.

Ha vegyes fagyasztott tenger gyümölcseiről van szó, akkor a legjobb megoldás, ha egy teljes éjszakán át hűtőben hagyjuk kiolvadni őket. Időhiány esetében a folyó víz alatti kiolvasztással is hasonló eredményt érhetünk el. Mindkét esetben fontos, hogy a terméket még a kiolvasztás előtt eltávolítsuk a vákuumzárt csomagolásból. A kiolvasztás során próbáljuk meg lecsepegtetni a felesleges nedvességet a termékről, hogy a legjobb eredményt kapjuk. A tenger gyümölcsei persze elkészíthetőek közvetlenül a fagyasztóból kivéve is, de az igazán tuti eredmény érdekében ez a módszer kevésbé ajánlott, mivel a főzés így akár kétszer annyi ideig is tarthat. 

Fagyasztott tenger gyümölcsei
Fotó: Shutterstock

Ahány hal, annyi mód

A tintahalat többféleképpen is el lehet készíteni, de az egyik legegyszerűbb és legfinomabb módja, ha serpenyőben, vajon sütjük meg. A fagyasztott tintahal kiolvasztása kulcsfontosságú a megfelelő állag érdekében, mert csakis így lesz kellően puha és rugalmas, nem pedig gumis. Ezután jöhet a sütés: a felkarikázott és megtisztított tintahalat forró vajon, néhány perc alatt átpirítjuk, amíg aranybarna színt nem kap, de óvakodjunk a túlsütéstől, mert akkor megkeményedik a húsa. A végén kiegészítésképpen meglocsolhatjuk valamilyen vajas-fűszeres mártással, és máris tálalható.

A lazac és a tőkehal esetében az egyik legjobb technika a sütő használata. Mint minden tengeri herkentyűnél, itt is érdemes megvárni a kiolvadást és csak ezután berakni a sütőbe – ajánlott 175 fokon 15 percig sütni.

Ha tökéletes garnélát szeretnénk elérni, akkor tuti tipp lehet a száraz pác. A só és szódabikarbóna kombinációja csodákra képes, hiszen a só segít nedvesen tartani a garnélát főzés közben, míg a szódabikarbóna ropogós állagot biztosít neki. Ha pedig még ennél is biztosabbra akarunk menni, akkor érdemes belekeverni egy kis cukrot a masszába, mert ez segíti a gyorsabb barnulást és az étel szép karamellizálódását. 

A fekete kagyló akkor lesz igazán remek, ha fűszeres lében pároljuk. A párolás megkezdésekor elengedhetetlen, hogy a kagylók héja alaposan meg legyen tisztítva. Fagyasztott változat esetén érdemes a kagylót előzőleg kiolvasztani és lecsepegtetni, hogy ne hígítsa fel a levet. A kagyló akkor lesz jók, ha a hő hatására kinyílik és a szaft jól átjárja a belsejét. 

Fagyasztott tenger gyümölcsei ízesítése

A tenger gyümölcsei fűszerezésekor fontos odafigyelni, hogy a természetes ízüket emeljük ki anélkül, hogy elnyomnánk azokat. Ebben a só, a bors és a citromlé tud segíteni, mivel tökéletesen kihozzák az alapízeket. Ugyanakkor a legtöbb esetben belefér egy kis extra fűszerezés, például petrezselyem, kapor vagy koriander felhasználásával. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha valóban friss fűszerekkel hintjük meg a halas finomságokat.

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a fagyasztott tenger gyümölcsei így lesz a legjobb cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!