Konyhai praktikák

Kukoricafőzésikisokos:hánypercazigazi?

A kukorica az a nyári alapdarab, amit mindenki szeret, de senki sem főz magabiztosan. Megveszed frissen, még a csuhé is rajta van, ránézésre minden tökéletes.

Aztán jön a nagy kérdés: meddig kell főzni a kukoricát, hogy ne legyen se rágós, se pépes? Az internet tele van tanácsokkal, a nagymamák szerint bő fél óra kell neki, a YouTube-on már négy perc után kiveszik, mások meg simán bedobják a mikróba csuhéval együtt. Joggal érzed úgy, hogy ez a dolog bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik.

Miért nem jó a túl hosszú főzés?

A kukorica elsőre hálás alapanyagnak tűnik: csak víz, egy kis idő, és kész is – de pont itt csúszik el a legtöbb otthoni kukoricafőzés. Sokan biztosra mennek, és gondolkodás nélkül rászánnak 20-30 percet, mondván: „abból baj nem lehet”. Pedig sajnos lehet, és lesz is.

A kukoricaszemek frissen még tele vannak természetes cukorral, ettől olyan kellemesen édesek és lédúsak. Viszont ahogy hosszú percekig lubickolnak a forró vízben, ez a cukor lassan keményítővé alakul, az állag pedig elkezd romlani. A szemek elveszítik rugalmasságukat, az ízük tompul, és a roppanós textúrából egy szivacsos, rágós massza lesz.

Ráadásul a túlfőzött kukorica héja is elkezd megkeményedni, amitől evés közben az egész élmény kicsit olyan, mintha csomagolópapírt próbálnál elrágni. Hiába a vaj, a só meg a gondosan kitalált fűszerek – ha az alap már szétfőtt, nem lehet visszahozni.

fott-kukorica-keszitese-1
Fotó: Shutterstock

Mennyi ideig kell főzni a kukoricát?

A főzési idő nem egy egzakt varázsszám, hanem attól függ, milyen formában került hozzád a kukorica. A boltban vagy a piacon kapható csövek ugyanis nem egyformák – minél frissebb, annál gyorsabban elkészül. Nem kell matekprofesszornak lenni, csak figyelj a részletekre.

Mennyi az annyi?

  • Friss, zsenge kukorica: ez a legjobb fajta. Ha tényleg a napokban szedték, forrástól számítva 5-7 perc bőven elég neki.

  • Kicsit idősebb darabok: ha már sokat állt, vagy nem tudod, mikor szedték, számolj inkább 10-15 perccel.

  • Hűtőből kivett kukorica: ha hideg a kiindulópont, dobhatsz rá +2 percet, hogy elérje a megfelelő állagot.

Mindig forrásban lévő vízbe tedd a kukoricát, ne hidegbe, így nem ázik szét és gyorsabban elkészül. Minél tovább áll, annál inkább átalakul benne a természetes cukor keményítővé, ezért is érdemes a kukoricát minél hamarabb megfőzni leszedés vagy vásárlás után.

Sózzuk vagy ne?

Ez a pont örök vita tárgya. Van, aki esküszik rá, hogy a só keményíti a kukoricát, mások szerint semmi köze hozzá. Az biztos, hogy ha nem vagy kísérletező kedvű, akkor jobban jársz, ha a főzővizet nem sózod meg, és csak tálaláskor kerül rá a fűszer. Így biztosan nem befolyásolod a főzés végeredményét, és marad puha, kellemesen roppanós az egész.

Nem csak főzni lehet

Ha már unod a fazekat, vannak más módszerek is. A gőzölés például kíméletesebb, és jobban megőrzi a kukorica természetes ízét. A fóliában vagy héjában grillezés igazi nyári kedvenc lehet, főleg, ha egy kis fűszervaj is kerül mellé. És igen, a mikrózás is működhet, meglepően jól – csuhéval együtt betéve pár perc alatt kész, és alig kell utána mosogatni.

kukorica-grillezese-hogyan-grillezzunk-kukoricat-2-scaled
(Fotó: Shutterstock)

A jó főtt kukorica titka a mértékletesség

Ne főzd túl, ne sózd előre, és próbálj meg friss, zsenge darabot választani. Ha egyszer ráérzel, meddig kell főzni a kukoricát, onnantól már ösztönből menni fog.

És ha mégsem jön össze elsőre? Ne aggódj, a túlfőzött kukorica is lehet értékes: egy kis tejszín, némi fűszer, és kész is a kukorica-krémleves!

Ha tetszett a Meddig kell főzni a kukoricát, hogy pont jó legyen? cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák