Aztán jön a nagy kérdés: meddig kell főzni a kukoricát, hogy ne legyen se rágós, se pépes? Az internet tele van tanácsokkal, a nagymamák szerint bő fél óra kell neki, a YouTube-on már négy perc után kiveszik, mások meg simán bedobják a mikróba csuhéval együtt. Joggal érzed úgy, hogy ez a dolog bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik.
Miért nem jó a túl hosszú főzés?
A kukorica elsőre hálás alapanyagnak tűnik: csak víz, egy kis idő, és kész is – de pont itt csúszik el a legtöbb otthoni kukoricafőzés. Sokan biztosra mennek, és gondolkodás nélkül rászánnak 20-30 percet, mondván: „abból baj nem lehet”. Pedig sajnos lehet, és lesz is.
A kukoricaszemek frissen még tele vannak természetes cukorral, ettől olyan kellemesen édesek és lédúsak. Viszont ahogy hosszú percekig lubickolnak a forró vízben, ez a cukor lassan keményítővé alakul, az állag pedig elkezd romlani. A szemek elveszítik rugalmasságukat, az ízük tompul, és a roppanós textúrából egy szivacsos, rágós massza lesz.
Ráadásul a túlfőzött kukorica héja is elkezd megkeményedni, amitől evés közben az egész élmény kicsit olyan, mintha csomagolópapírt próbálnál elrágni. Hiába a vaj, a só meg a gondosan kitalált fűszerek – ha az alap már szétfőtt, nem lehet visszahozni.

Mennyi ideig kell főzni a kukoricát?
A főzési idő nem egy egzakt varázsszám, hanem attól függ, milyen formában került hozzád a kukorica. A boltban vagy a piacon kapható csövek ugyanis nem egyformák – minél frissebb, annál gyorsabban elkészül. Nem kell matekprofesszornak lenni, csak figyelj a részletekre.
Mennyi az annyi?
Friss, zsenge kukorica: ez a legjobb fajta. Ha tényleg a napokban szedték, forrástól számítva 5-7 perc bőven elég neki.
Kicsit idősebb darabok: ha már sokat állt, vagy nem tudod, mikor szedték, számolj inkább 10-15 perccel.
Hűtőből kivett kukorica: ha hideg a kiindulópont, dobhatsz rá +2 percet, hogy elérje a megfelelő állagot.
Mindig forrásban lévő vízbe tedd a kukoricát, ne hidegbe, így nem ázik szét és gyorsabban elkészül. Minél tovább áll, annál inkább átalakul benne a természetes cukor keményítővé, ezért is érdemes a kukoricát minél hamarabb megfőzni leszedés vagy vásárlás után.
Sózzuk vagy ne?
Ez a pont örök vita tárgya. Van, aki esküszik rá, hogy a só keményíti a kukoricát, mások szerint semmi köze hozzá. Az biztos, hogy ha nem vagy kísérletező kedvű, akkor jobban jársz, ha a főzővizet nem sózod meg, és csak tálaláskor kerül rá a fűszer. Így biztosan nem befolyásolod a főzés végeredményét, és marad puha, kellemesen roppanós az egész.
Nem csak főzni lehet
Ha már unod a fazekat, vannak más módszerek is. A gőzölés például kíméletesebb, és jobban megőrzi a kukorica természetes ízét. A fóliában vagy héjában grillezés igazi nyári kedvenc lehet, főleg, ha egy kis fűszervaj is kerül mellé. És igen, a mikrózás is működhet, meglepően jól – csuhéval együtt betéve pár perc alatt kész, és alig kell utána mosogatni.

A jó főtt kukorica titka a mértékletesség
Ne főzd túl, ne sózd előre, és próbálj meg friss, zsenge darabot választani. Ha egyszer ráérzel, meddig kell főzni a kukoricát, onnantól már ösztönből menni fog.
És ha mégsem jön össze elsőre? Ne aggódj, a túlfőzött kukorica is lehet értékes: egy kis tejszín, némi fűszer, és kész is a kukorica-krémleves!