Cikkek

Haígynézkiaspagettid,akkorvalamitnagyonelrontottál

A spagetti olyan, mint egy jóbarát, aki mindig ott van, ha baj van. Vagy legalábbis ha éhes vagy. Gyors, megbízható, és elvileg elronthatatlan… aztán mégis ott állsz a konyhában egy gyanús állagú, összeragadt tésztakupaccal, amit a szósz is inkább elkerül, mint megölel.

Pedig a spagetti főzése nem ördögtől való – csak pár apróságot kell máshogy csinálni, és máris egy fokkal közelebb kerülhetsz az olasz nagymamák szintjéhez. Vagy legalábbis elkerülöd a konyhai katasztrófát. Ha te is jártál már így, ne aggódj – nem az olasz konyha haragszik rád, csak néhány apróság csúszott félre. Most megmutatjuk, hogyan hozd ki a spagettiből a maximumot.

Hogy néz ki a spagetti, ha valamit benéztél?

Túl puha, mint egy szétázott kifli. Összeragadt, mint a főtt rizs, ha magára hagyod. A szósz meg csak csúszkál rajta, mint vaj a forró pirítóson – nem tapad, nem marad a helyén. Ha ilyen a tésztád, akkor biztos, hogy nem használtál elég vizet, nem sóztad meg rendesen, és valószínűleg a szószt is csak rálöttyintetted utólag, mint aki épp lekésett egy főzőműsorról. A spagetti főzése tele van apró buktatókkal, de pont ezért lehet benne fejlődni – és élvezni is!

Mit jelent az al dente, és miért fontos?

Az al dente nem egy újabb gasztrosznob kifejezés, hanem a tészta szent grálja. Annyit tesz: épp harapható. Nem pép, nem krém, hanem ruganyos, egy kicsit ellenálló. És nem, nem a zacskón írt főzési idő a Biblia. Kóstolni kell. Ha a közepén még van egy kis tartása, jó úton jársz. Ha már annyira puha, hogy kanalazni lehetne, akkor ott a mentőöv: legközelebb kevesebb időt adj neki.

spagetti-fozese-1
Fotó: Shutterstock

Só nélkül nincs spagetti – legalábbis finom biztos nincs

A legnagyobb (és leggyakoribb) hiba: a tésztát íztelen vízbe dobni. Ha nem sózod meg a főzővizet, akkor a tésztád is csak egy íztelen alátét lesz a szósz alatt. Igen, tényleg kell bele annyi só – kb. egy evőkanálnyi literenként. Ne ijedj meg, nem fogod megérezni. A só a vízbe megy, a víz pedig részben a tésztába, így lesz belőle végre valami, amit örömmel eszel meg, nem csak megszokásból. Ez a spagetti főzésének egyik legalapvetőbb, mégis leggyakrabban elfelejtett lépése.

Olaj a vízbe? Inkább ne. Soha!

Ha eddig azt hitted, hogy egy kis olívaolaj majd megmenti a tésztádat az összeragadástól, sajnos van egy rossz hírem: csak a pénztárcád lett szegényebb tőle. Az olaj a víz felszínén úszik, nem jut el a tésztához, viszont zsíros réteget hagy rajta, amin a szósz szép csendben lecsúszik. Ami tényleg működik: kevergesd a tésztát főzés közben, főleg az elején. Használj bőven vizet, ne zsúfolj túl mindent, és ha már kész, ne hagyd magára a szűrőben percekig, mert összeáll.

A szósz nem topping

Sokan úgy bánnak a szósszal, mint egy díszítéssel. Rálöttyintik a kész tésztára, oszt jó napot. Pedig a spagetti lelke nem a külön főzött szósz, hanem a kettő együtt. A meleg tésztát a meleg szósszal kell összeforgatni – és itt jön a titkos fegyver: egy merőkanálnyi főzővíz. Az a keményítős csoda, amit minden olasz nonna titkos varázsitalnak hív. Krémesíti, összeköti, ragasztja az egészet.

paradicsomos-zoldseges-spagetti-5-scaled
Paradicsomos zöldséges spagetti (Fotó: Street Kitchen)

A jó spagetti főzése nem bonyolult, csak oda kell figyelni

Spagettit főzni nem atomfizika, de van pár aranyszabály, amit érdemes megjegyezni: legyen elég só a vízben, ne főzd túl, ne tegyél bele olajat, és a szószt ne csak „ráborítsd”, hanem forgasd össze a tésztával. Ennyi.

A spagetti főzése így nemcsak egy kényszermegoldás lesz vacsorára, hanem egy olyan dolog, amit szívesen csinálsz – és még szívesebben eszel meg. Legközelebb már nemcsak időt spórolsz, hanem sikerélményt is gyártasz.

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a Spagetti főzése: a leggyakoribb hibák és a megoldásuk cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!