Gasztro

Szigorúszabályozásalákerülhetazeredetidönerkebab

A legtöbb európai nagyvárosban egymást érik a „sarki gyrososok”. Azért az idézőjel, mert aki járt már Görögországban, vagy evett már autentikus görög gyrost, az tudja, hogy ezeknek a kajáknak közük sincs az eredetihez. Ami azt illeti, a török verzióhoz, a kebabhoz se.

A nápolyi pizza és a serrano sonka után a törökök is bedobják magukat, azaz híres street foodjukat, a döner kebabot: védettséget akarnak az esetenként méltatlanul tálalt ételnek. 

Mi is az a kebab?

A döner kifejezés a török „dönmek” (magyarra fordítva „megfordul”) igéből származik, ami értelemszerűen az étel lelkének számító hústoronyra utal. A legtöbb európai egyszerűen dönerként, kebabként vagy döner kebabként ismeri – kiegészítve az arab szóban használt, mindenféle, tűz előtt főtt húsra használt kifejezéssel.

Szigorú szabályokat a kebabnak! 

Ahogy a nápolyi pizza hivatalos kritériumai is részletekbe menően pontosak, úgy a kebabra is hasonló szigor vár.

A hús vastagsága az egyik kritikus pont: a vízszintesen, 3-5 mm vastagságú szeletekre szeletelt nagy méretű marha- és bárányhús címkézhető hagyományos dönerhúsként, míg a csirkehúsból vágott szelet 1-2 cm vastagságú lehet. Ugye, hogy már ezen a ponton több aluljárós kebabos megbukna? 😀 Valószínűleg a csalamádé sem férne bele a tradicionális alapanyagok listájára, ahogy a felvizezett, csípős paprikakrém is csak itthon divat. 

doner-kebab-vedett
(Fotó: Shutterstock)

A védettségben vannak szintek

Egyes ételeket területi alapon, míg másokat elkészítés alapján lehet levédetni. A döner kebab ez utóbbi kategóriába tervez belépni, de egy ilyen procedúra nem sétagalopp. 

Jelenleg is zajlik az a három hónapos időszak, amikor érvek és ellenérvek repkednek a témában. Nem valószínű, hogy a görögök szó nélkül hagyják a dolgot, állítólag ugyanis először Görögországban „mutatták be” a dönert egy 1922-es török-görög találkozó után, csak ott a gyro nevet kapta. Aztán a törökök hazavitték, kicsit finomítottak a recepten (szó szerint) és elnevezték dönernek. Szóval akkor most minden gyros döner, de nem minden döner gyros, vagy hogy is van ez? 

Brutális biznisz

Az európai dönergazdaság becsült értéke nagyjából 3,5 milliárd euró, ami elképesztően sok pénz. Nem csoda hát, hogy a törökök megreguláznák a dolgot, és a bevétel nagyobbik részét saját magukhoz terelnék, mondván, hogy csak az eredeti döner kebab érdemel figyelmet.

doner-kebab-vedett
(Fotó: Shutterstock)

Vajon mi lesz belőle?

Manapság ugyan mindenkinek megvannak a maga kedvenc döneresei, kebabosai, gyrososai, még így is előfordulhat, hogy a szabályozás elfogadása olyan szintű „tömeghisztériát” váltana ki, mint anno a nápolyi pizzériák és az eredeti nápolyi pizza minősítés megszerzése.

Forrás: Euronews

Ha tetszett a Szigorú szabályozás alá kerülhet az eredeti döner kebab cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák