Street Kitchen Guide

AgyulaiBlackSheeptöbbmintbrunchozó:sajátpörkölésűkávé,nápolyipizzaésistenisütik

A Black Sheep gyulai egysége üde színfoltja a város gasztronómiájának, hiszen míg Budapesten egyre több hasonló hely nyílik, addig vidéken, különösen az ország keleti szegletében ritkaságszámba megy egy minőségi reggelizőhely.

Nem beszélve arról, mi minden pluszt is kapunk a Black Sheepben: saját pörkölésű specialty kávé, helyben készült cukrászati remekművek, nápolyi pizza, kézműves fagyi, a friss kovászos kenyér pedig Szabadfi Szabolcs (Szabi a pék) receptúrája alapján készül, és kávés ízesítésben is elérhető. Mondjam még?

black-sheep-terasz
Az árnyékos teraszon is reggelizhetünk. (Fotó: Varga Nelli)

Ritka, mint a fekete bárány

Számomra teljesen új felfedezés volt a gyulai egység, pedig már 2020 végén megnyitottak. A hangulatos sétálóutcán egy társasház aljában működik ez a csodás hely, ahova egy kora délelőtti órán toppantam be. A design és a vibe azonnal magával ragadott, a kínálatban pedig teljesen elvesztem.

black-sheep-nyito
Trendi enteriőr, laza hangulat (Fotó: Varga Nelli)

A debreceni Black Sheep kávépörkölő manufaktúra termékeivel már országszerte lehet találkozni. A gyulai hely üzletvezetője Patkás Tamás Tivadar, akitől sok érdekességet megtudtam a kávékészítés rejtelmeiről. Tamás elképesztő tudással, már-már megszállottan mesélt szenvedélyéről, a kávéról. Elárulta azt is, hogy reggelente hamarabb érkeznek a kollégák, és egy 10-15 perces kávézós beszélgetéssel indítják a napot, hogy tutira „kisimuljanak”, mire az első vendég megérkezik. Egyébként minden pultban dolgozó kolléga elvégzi a cég barista képzését, így garantálják a folyamatosan magas minőséget.

Ja, és azt mondtam már, hogy labormérleggel mérik a kávét, és naponta többször is nyomon követik az őrléshez és a főzéshez szükséges beállításokat? Mindezt azért, hogy a lehető legjobb minőségben kerüljön elénk a fekete. Ha pedig ízlett, haza is veheted a neked legjobban tetsző fekete bárányt, ugyanis különböző kiszerelésben megvásárolható a szemes kávéjuk. Minden egyes csomagoláson pontosan feltüntetik nemcsak a származási országot, hanem a régiót, sőt még a farmot is!

black-sheep-tamas
Tamás szívvel-lélekkel vezeti a helyet (Black Sheep Facebook)

Bárány Béla konyhája

A reggeli ételek kínálata pazar, van Eggs Benedict kétféle verzióban, töltött bundás kenyér, sonkás muffin, kóstolható vidéki reggeli, aminek rántotta és gyulai kolbász adja az alapját, kakastaréjjal és zöldségekkel körítve. Emellett angol és amerikai reggeli, guacamole és avokádó toast, valamint különböző gofrik is választhatók. A késői reggeli hívei örülhetnek, hiszen délután 2-ig rendelhetők ezek a fogások.

A hagyományos vonalon maradva Eggs Benedict került a tányéromra. A helyben készült angol muffin perfektül le volt pirítva, isteni prosciuttóval, rajta a tökéletes buggyantott tojás és olyan krémes hollandi, hogy csak na. (2190 Ft) A BBQ-s verzió röszti alapra épül, és sonka helyett tépett hús van rajta.

black-sheep-eggs-benedict
Eggs Benedict (Fotó: Varga Nelli)

A bikiniprojekt érdekében a népszerű burger salátát is megkóstoltam, ami tulajdonképpen a hamburger buci nélküli verzióját takarja. A hús 100% angus marha, ahogy azt kell, a magos mustáros szószt imádtam, és a krumpli annyira fergetegesen finom, hogy el sem hittem. (2890 Ft)

black-sheep-burger-salata
Burger saláta (Fotó: Varga Nelli)

A desszertekből is alig bírtam választani, híresen finom az óriási adag házi krémesük, ami emeletes verzióban készül, nagyon jól nézett ki, most azonban az áfonyás-piszáciás pite nyert nálam. Omlós tészta, rajta a habkönnyű, kétféle krém, mennyei. (990 Ft) Egyébként rengeteg mentes sütiből tudtok választani, és tortát is rendelhettek.

black-sheep-afonyas-pisztacias-suti
Áfonyás-pisztáciás pite (Fotó: Varga Nelli)

Törzshelygyanús spot a Black Sheep

Saját készítésű ice tea és házi málnaszörp volt az ételeim kísérője, illetve egy cold brew-t is kóstoltam, aminek alapvetően nem vagyok rajongója, de ez is ízlett. Először mintha teát kóstoltam volna, és csak utólag jön a kávé jellegzetes aromája. Ehhez a kávét 24 órán keresztül áztatják, majd leszűrik és lehűtik. Az eredmény egy igazi frissítő, nyári ital. Nem érezni rajta, de vigyázzatok, mert sokszorosa a koffeinmennyisége, mint egy szimpla kávénak, így energiaital helyett egy tökéletes alternatíva, ami ráadásul teljesen természetes.

És akkor még nem esett szó a Black Sheep nápolyi pizzájáról, ami valóban olasz alapanyagokból készül. 72 órán át kel a tészta, aztán irány a tűzforró kemence. Ezúttal erre nem volt kapacitásom, ezt utólag kissé bánom is, de legalább lesz miért visszatérni. MIELŐBB!

Cím: 5700 Gyula, Városház utca 18.

Értékelés:

  • Ízek: 5
  • Ár/érték arány: 4,5
  • Kiszolgálás: 5
  • Környezet/hangulat: 5
  • Összpont: 4,9

Ha tetszett a Black Sheep: brunch, nápolyi pizza és saját pörkölésű kávé Gyulán cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!