Nemrégiben ahhoz adtunk tanácsokat, hogyan tudod tárolni a megvásárolt élelmiszereket, hogy hosszan frissek maradjanak, most pedig arra gyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan helyttesítheted egy receptben azokat az alapanyagokat, amelyek éppen nincsenek otthon. Ez egyébként bármikor előfordulhat, nem csak a mostani, nehezebb időkben, amikor amúgy sem árt kevesebbet boltba járkálni.
Nem kell azonban sutba vágni a vacsoraterveket pusztán azért, mert nincs otthon valamilyen alapanyag. Némi kreativitással sok minden helyettesíthető. Először is azt kell tisztázni, milyen szerepet tölt be az adott alapanyag a konkrét receptben. Például hogy az íze vagy a struktúrája miatt fontos? Aztán nekiállhatsz átnézni, mi van otthon, amivel mindezt helyettesítheted, és ami biztosan illik az ételbe.
Figyeld meg az ízeket!
Helyettesítésnél fontos, hogy szem előtt tartsd az étel alapvető ízét. Tehát, hogy sós, édes vagy inkább savanykás étel készül, mert úgy tudod a megfelelő alapanyagokkal kiváltani. Fűszerek esetében könnyű dolgod van. Bár mindig jobb a friss, ha nincs otthon, nyugodtan használhatsz szárított fűszereket is. Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy 3 evőkanál friss fűszert 1 evőkanál szárítottal helyettesíthetsz.
A citrom alapvetően savanyításra szolgál, így helyettesítheted ecettel is. Az ecetek tekintetében sem kell ragaszkodni konkrétan egyféléhez, ha nincs otthon különleges verziód, csak sima háztartási, akkor használd azt!
Fontos persze megjegyezni hogy a sütés alapvetően szigorúbb szabályok szerint működik, mint a főzés. A sütésnél sokkal fontosabb a pontos alapanyagok kimérése, de ebbe is belefér némi rugalmasság. Például a tojás nedvesíti és össze is fogja a tésztát, így ha az nincs, valami olyasmivel kell helyettesíteni, ami mindezt tudja. Az édes süteményekhez például általában jól illik a banán: szaftosabb lesz tőle a süti, és még édesíti is. Ugyanezt tudja a sütőtökpüré, ami még szép sárga színt is varázsol a tésztának.
Tojás helyett szódabikarbóna
De ha nagyon megszorulsz, használhatod tojás helyett a pürésített tofut, vagy az almaecetben elkevert szódabikarbónát is. 1 tk szódabikarbóna 1 ek ecetben elkeverve helyettesíthet 1 db tojást. Ha épp nincs otthon nádcukor vagy barna cukor, természetesen nyugodtan használj sima, fehér cukrot. Ha a recept mézet ír, helyettesítheted egy kis narancslével is. Sütőport is készíthetsz egyébként házilag, szódabikarbónából és borkősavból, bár talán némileg bonyolultabb, mint sütőport tartani otthon.
Ha paníroznál, de nincs otthon zsemlemorzsa, van viszont sós keksz vagy chips, törd össze, és panírozhatsz abban! Ha van zsemlemorzsa, csak kevés, keverheted szezámmaggal vagy reszelt sajttal, és máris több lesz. A pesztóhoz sem szükséges fenyőmag, gyakorlatilag bármilyen magot és bármilyen friss zöldet (például petrezselyem) használhatsz hozzá.
És végezetül álljon itt egy lista, mit mivel tudsz helyettesíteni. A lista természetesen fordítva is használható.
- citromfű: citromhéj és gyömbér
- spárga: brokkoli, zöldbab
- avokádó: főtt zsengetök-püré
- bacon: bármilyen füstölt sonka vagy kolbász (nem paprikás)
- sütőpor: 1/4 teáskanál szódabikarbóna + 1/4 teáskanál kukoricaliszt + ½ teáskanál borkősav
- brokkoli: karfiol
- paszternák: sárgarépa
- étcsoki: kakaópor + vaj (vagy növényi olaj) + cukor
- ricotta: sima túró kissé letrurmixolva
- quinoa: kuszkusz
- kapor: tárkony
- mascarpone: ½ pohár sajtkrém + ½ pohár tejföl
- halszósz: szójaszósz
- oregánó: majoranna, bazsalikom, borsikafű
- parmezán sajt: pecorino romano vagy más, hosszan érlelt sajt
- édesburgonya: sütőtök