A nyár elengedhetetlen kellékei
A klasszikus fehér kenyér vagy rosszabb esetben előre csomagolt toast kenyér, ami persze egyszerű, de nem a legvillantósabb és messze nem is a legfinomabb választás. Erre jelenthet megoldást a lepénykenyér, amiből rengeteg alternatíva létezik a világon, most pedig összegyűjtöttük ezekből a legnépszerűbbeket. Ezzel a kis gyűjteménnyel szeretnénk segíteni, hogy te is a számodra legtökéletesebbet vagy az adott alkalomhoz leginkább illőt válaszd ki legközelebb. A vendégek biztosan imádni fogják.
Naan: az indiai lepénykenyér
Imádjuk a naant, a tradicionális indiai lepénykenyeret, a maga levegős, szabálytalanul itt-ott púpos, szándékosan kissé elszenesedett részekkel rendelkező, tartalmas kenyeret. Tartalmas persze, de csak mondjuk egy tortilla laphoz képest, szóval ha önmagában fogyasztanánk, tuti nem laknánk jól vele. Az indiai kajáldákban bármihez ehetünk ilyet, baromi jól illik mindenféle mártogatóshoz, chutney-hoz, húsokhoz és ragukhoz. Egy jó Tikka Masalaval pedig kifejezetten meg tudunk őrülni érte! Boltokban ritkábban lehet hozzájutni, mint például a pitához, de szuper hírünk van: nagyon egyszerűen el lehet készíteni otthon is. Ehhez receptet itt találsz.
A görög-török kedvenc: a pita
A görög és a török konyhából ismert pita nálunk talán a legnépszerűbb lepénykenyér. Egy jó gyros elképzelhetetlen nélküle (tál esetén persze más a helyzet, de ebbe most ne menjünk bele). Ha viszont rossz gyros-oshoz tévedünk be, akkor (a minőségtelen hús mellett) sajnos szinte félig nyers, foszlós pitákkal találkozhatunk. A gyenge minőség ne tévesszen meg, a pita igenis lehet nagyon finom! Az igazán király, kelt tésztás frissen sült pita egyszerűen überelhetetlen! Kívül ropogós, belül puha, imádjuk! Ahhoz pedig, hogy te el elkészíthesd nem kell mást tenned, mint kattintani és megnézni recept videónkat!
A méltán híres tortilla
A tortillát biztos senkinek sem kell bemutatnunk. Világszerte ismert ez a fajta lepénykenyér, amiből nemzetektől függetlenül rengetegféle étel készül. A népszerű tortillatekercsen túl, a taco, a burrito, a quesadilla, a különféle tortilla chipsek és számtalan más kaja alapját képezik. Ez a “lepény” mára igazi jolly jokerré vált az amatőr szakácsok körében (is), hiszen az imént sorolt ételek közül elképesztően egyszerűen összedobhatjuk bármelyiket, mivel a nagy áruházaktól kezdve a sarki közértig bárhol hozzájuthatunk néhány csomag tortilla laphoz. Készül már kisebb és nagyobb méretben is, sőt választhatunk belőle teljes kiőrlésű változatot. Nem kell más hozzá csak egy finoman elkészített nagyjából bármilyen húsféle, friss zöldségek és egy jó kis öntet. Percek alatt isteni ebéd vagy vacsora kerekedhet ebből a tuti lepénykenyérből.
Piadina Észak-Olaszországból
A piadina Észak-Olaszországból származik és kinézetre leginkább a tortillához hasonlít. Rómában szinte mindenhol bele lehet botlani egy-egy frankó piadinaba, amit általában valamilyen jó minőségű sonkával, zöldségekkel és mindenféle egyéb mediterrán cuccal töltenek meg. Ha szereted az ilyesmit, ezt se hagyd ki! Beszerezni ezt sem olyan könnyű a hazai bevásárlóközpontokban, de ne félj elkészíteni otthon. Az összes lepénykenyérről elmondható, hogy amellett, hogy isteni finomak, nagyon egyszerű őket elkészíteni.
Válaszd bármelyik különleges kenyértípust, abban biztos lehetsz, hogy a vendégeid el lesznek ragadtatva a kerti partin. Ha pedig otthon magadnak vagy a családnak csinálod, tuti értékelni fogják az újítást.