Fantasztikus desszertek

Baconösfánk

Baconös fánk

Hozzávalók
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
500 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
30 g
porcukor
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
bő olaj a sütéshez
A mázhoz
10 szelet
bacon
20 g
tej
100 g
porcukor
1 mk
vaníliaaroma

Elkészítés

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. 

A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős keveréket és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10-15 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig, langyos helyen  duplájára kelesztjük. 

Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk őket, letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük.

Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük.

A fánkok mázához a baconszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük közepesen magas hőfokon, majd papírtörlőre szedjük és kihűtjük. Utána késsel durvára vágjuk.

A tejet összekeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, majd ebbe mártjuk a fánkok tetejét, amit megszórunk a durvára tört baconnel.

Baconös fánk
Baconös fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 60-65 perc
  • Sütési idő: 4-5 perc (adagonként)

Bejött a baconös fánk? Nem csodáljuk, úgyhogy itt is van még három recept, ha te is akkora fánkrajongó vagy, mint mi!

Hagyományos forgácsfánk

Nagymama fánkreceptje

Bismarck fánk

www.streetkitchen.hu

Picit sós, picit édes, pihe-puha fánkok. Elsőre lehet, hogy merésznek tűnik a sós bacon és a cukormázas fánk találkozása, de szerintünk elég extra lett a végeredmény!

Hozzávalók

10 darabhoz
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
500 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
30 g
porcukor
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
bő olaj a sütéshez
A mázhoz
10 szelet
bacon
20 g
tej
100 g
porcukor
1 mk
vaníliaaroma

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. 

A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős keveréket és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10-15 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig, langyos helyen  duplájára kelesztjük. 

Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk őket, letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük.

Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük.

A fánkok mázához a baconszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük közepesen magas hőfokon, majd papírtörlőre szedjük és kihűtjük. Utána késsel durvára vágjuk.

A tejet összekeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, majd ebbe mártjuk a fánkok tetejét, amit megszórunk a durvára tört baconnel.

Baconös fánk
Baconös fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 60-65 perc
  • Sütési idő: 4-5 perc (adagonként)

Bejött a baconös fánk? Nem csodáljuk, úgyhogy itt is van még három recept, ha te is akkora fánkrajongó vagy, mint mi!

Hagyományos forgácsfánk

Nagymama fánkreceptje

Bismarck fánk

Ha tetszett a Baconös fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept