A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni.
A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős keveréket és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10-15 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk őket, letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük.
Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük.
A fánkok mázához a baconszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük közepesen magas hőfokon, majd papírtörlőre szedjük és kihűtjük. Utána késsel durvára vágjuk.
A tejet összekeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, majd ebbe mártjuk a fánkok tetejét, amit megszórunk a durvára tört baconnel.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Pihentetési idő: 60-65 perc
- Sütési idő: 4-5 perc (adagonként)