Öt fiatal egyetemista – Peti, Zoli, Csaba, Dani és Máté (aki jelenleg Budapesten a Padron séfje) – egy meccsnézés közben azon ötletelt, milyen szuper lenne egy saját hely, csapolt kraft sörökkel és saját zenével, ahol mindig össze lehet ülni focit nézni. A sör mellé legyen ropogtatnivaló, a nyugati mintákat követve nápolyi stílusú pizza formájában. Az ötlet sokáig a levegőben lógott, és míg a fiatalok focimeccsekre utaztak, vendéglátós szemmel kezdték el figyelni a helyeket: milyen a dizájn és mik a trendek. Végül egy világjárvány kellett ahhoz, hogy az öt fiatal otthon maradjon, és nekilásson kikísérletezni a tökéletes pizza receptjét.
A pizzánál a saját ízlésükön túl a megvendégelt szomszédok véleményében bíztak, és két sütés között megtalálták a tökéletes helyiséget. Amikor megérkezett a kemence Paduából, a jogász, a fizikus és a föci szakos hallgatók fejüket vakarva álltak előtte. Az olasz gázos kemence hőfokát feltették a maximumra, és mikor észlelték, hogy olvad a lámpabúra, a fizikus elrohant a tanszékre egy hőmérőért: 600 fokon sikerült kiégetni a kemencét. Majd 2020 decemberében, a világjárvány második lezárása közepén elkezdődött a házhoz szállítás, a következő év májusában pedig megnyílt a vendégtér.

Plebs, a köznép akarata
A történelem szakos Dani, a hely motorja elmeséli, hogy a „plebs” választása adta a hely témáját. Akárcsak az ókori Rómában, a plebs (köznép) szimbolizálja a bátorságot és az öntudatra ébredést, hogy elég a gépsonkából, az íztelen paradicsomból, és itt kompromisszumot nem ismernek. A Plebs a változás szelét hozta a városba, és kiállt a saját igaza, jelen esetben a minőségi alapanyagok és sörök mellett. Egy laza, kötetlen helyet álmodtak meg, ahova szívesen betér fiatal és idős – akár egy első randira, egy baráti beszélgetésre vagy akár buli előtti pizzázásra, azaz a plebs egy közösségi találkozóhely lett. A meccsnézés idejére érdemes helyet foglalni, de az étterem helyszínül szolgál rumkóstolónak és akusztikus gitárkoncertnek is. A teraszon a Dóm tér látványa elbűvöl, és még a rövid várakozási időt is gyorsabbá teszi.

Pizzakínálat – hagyományok vagy újítás?
A nyitott konyhában a pizzasütés a vendégek és az ablak alatt elsétálók szeme előtt történik. Nincs titok, nincs rohanás, csak a tészta szeretete és a feltétek tisztelete. A tészták 24 órás kelesztést követően az olasz kemencében 450 fokon, 90-120 másodperc alatt készülnek el.
A pizzéria kínál hagyományos pizzákat, mint a margherita vagy a prosciutto, de az állandó kínálat mellett különleges ötletekkel rukkolnak elő, mint legutóbb a Maharadzsa íze pizza. Daniék szívesen kísérleteznek új ízekkel, például már laktofermentálták a paradicsomot is – de előfordul, hogy a vidéki vendégek értetlenül állnak a fehér paradicsom vagy az indiai pizza előtt.
Mi is egy közönségkedvencet választottunk, méghozzá a szalámis pizzát, amihez minden nap frissen készül a konfitált fokhagyma, és a leszűrt fokhagymás olajat szabad felhasználásra kínálják, akár csak a csípős olajat.
A másik pizzát Dani választotta nekünk, a személyzeti pizza képében: a nap végén kimaradt alapanyagokat felpakolták egy tésztára, így született meg a szarvasgombás alappal, ndujás és további feltéttel gazdagított pizza, amely hamarosan az állandó kínálat része lesz. Érdemes nyitni az új ízek felé, mert a Plebs összes pizzája a légies, abroncsos és pöttyös pizzaszélek, a San Marzano paradicsom, és a hetente frissen érkező olasz alapanyagok tökéletes találkozása.

És más finomságok...
A kínálatot kibővítették még arancinivel és tiramisuval, illetve a pizzériában szintén közönségkedvenc az édes pizza, azaz a mogyorókrémes calzone: kívül ropog, belül puha és kellően olvadós.

A gyors és hatékony kiszolgálás érdekében papírtálcán kapjuk a pizzákat, és nincs evőeszköz – habár lehet kést-villát elvenni a pultról, de a felirat szerint az csak a gyengéknek való. Szomjoltásra tisztított vízzel bárki kiszolgálhatja magát, de számos üdítő és limonádé közül választhatunk, illetve a frissen csapolt kraft sörök és organikus borok nagyon jól passzolnak az ételek mellé.
Kutyabarát és gyerekbarát hely – a négylábú kedvenceket friss vízzel várják, a kisbabáknak pedig etetőszéket biztosítanak, ahonnan elmajszolhatják a pizzaszéleket. Diákoknak pedig 10% kedvezményt adnak.
Annak ellenére, hogy a hely sörözőnek indult, és a pizza csak egy csábító fogás lett volna, fordítva sült el a dolog: pizzéria lett, ahol finom a sör.
Cím: 6720 Szeged, Oskola u. 25.