Fantasztikus desszertek

Baracklekvároscrostata,azolaszlekvárospite

Baracklekváros crostata, az olasz lekváros pite

Hozzávalók
400 g
liszt
1 csipet
150 g
porcukor
1 db
citrom reszelt héja
1 mk
őrölt vanília
5 ek
hideg víz
1 db
tojás
600 g
házi baracklekvár
A forma kikenéséhez
liszt
A lekenéshez
1 db
tojássárgája
180 g
vaj
vaj

Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt vaníliával és az egészet elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajjal. A tojással és vízzel gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Alufóliába tekerjük és 1-2 órára a hűtőbe rakjuk, hogy jól összeálljon. A hűtőből kivéve pár percig hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztát 2:1 arányban elfelezzük. A nagyobb részt lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kb. 1 cm vastagra és belefektetjük a formába. A széleit levágjuk, a felületét pedig enyhén megszurkáljuk egy villával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt elősütjük. Ha letelt az idő, kivesszük és hagyjuk picit hűlni. Ezután belekenjük a baracklekvárt.
Ahhoz, hogy jól megtartsa a lekvár a díszítést, 10-15 percre a hűtőbe tesszük, hogy picit megszilárduljon. Közben a tészta kisebb részét kb. fél cm vastagra nyújtjuk. A díszítés teljesen tőletek függ. Én 19-20 kb. 1 cm széles csíkot vágtam és egymásra merőlegesen raktam a tésztára. A maradék tésztából leveleket vágtam késsel, és rózsát formáztam. A rózsához egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 3 kört vágunk ki, egyesével egymásra rakjuk úgy, hogy félig takarják a lapok egymást,feltekerjük és elfelezzük. A vágott része lesz az alja, a tetején pedig a “szirmokat” óvatosan lehajtogatjuk.
A díszítést rárakjuk a berácsozott pite tetejére. Lekenjük a tojássárgájával és a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen lehűljön. Tökéletesen szeletelhető pitét kapunk.

www.streetkitchen.hu

A crostata egy lekváros pite, ami tulajdonképpen mindössze egy omlós tésztából és lekvárból áll. Az a jó ebben a desszertben, hogy simán kiélhetitek magatokat a díszítésnél.

Hozzávalók

1 kb. 25 cm átmérőjű piteformához
400 g
liszt
1 csipet
150 g
porcukor
1 db
citrom reszelt héja
1 mk
őrölt vanília
5 ek
hideg víz
1 db
tojás
600 g
házi baracklekvár
A forma kikenéséhez
liszt
A lekenéshez
1 db
tojássárgája
180 g
vaj
vaj
A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt vaníliával és az egészet elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajjal. A tojással és vízzel gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Alufóliába tekerjük és 1-2 órára a hűtőbe rakjuk, hogy jól összeálljon. A hűtőből kivéve pár percig hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztát 2:1 arányban elfelezzük. A nagyobb részt lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kb. 1 cm vastagra és belefektetjük a formába. A széleit levágjuk, a felületét pedig enyhén megszurkáljuk egy villával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt elősütjük. Ha letelt az idő, kivesszük és hagyjuk picit hűlni. Ezután belekenjük a baracklekvárt.
Ahhoz, hogy jól megtartsa a lekvár a díszítést, 10-15 percre a hűtőbe tesszük, hogy picit megszilárduljon. Közben a tészta kisebb részét kb. fél cm vastagra nyújtjuk. A díszítés teljesen tőletek függ. Én 19-20 kb. 1 cm széles csíkot vágtam és egymásra merőlegesen raktam a tésztára. A maradék tésztából leveleket vágtam késsel, és rózsát formáztam. A rózsához egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 3 kört vágunk ki, egyesével egymásra rakjuk úgy, hogy félig takarják a lapok egymást,feltekerjük és elfelezzük. A vágott része lesz az alja, a tetején pedig a “szirmokat” óvatosan lehajtogatjuk.
A díszítést rárakjuk a berácsozott pite tetejére. Lekenjük a tojássárgájával és a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen lehűljön. Tökéletesen szeletelhető pitét kapunk.

Ha tetszett a Baracklekváros crostata, az olasz lekváros pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept