Fantasztikus desszertek

Feketerózsa

Fekete rózsa

Hozzávalók
A tésztához
580 g
liszt
10 g
sütőpor
250 g
porcukor
120 ml
tej
A mákos töltelékhez
300 g
darált mák
120 g
porcukor
220 ml
tej
10 g
sütőpor
100 g
puha vaj
150 g
liszt
A krémhez
8 db
tojássárgája
800 ml
tej
160 g
porcukor
0.5 db
vaníliarúd
80 g
liszt
250 g
puha vaj
A tetejére
150 g
olvasztott csoki
olaj
100 g
vaj

Elkészítés
image does not exist

Ismeritek a fekete rózsa sütit? Nekem a nagymamám sokat készített, mikor kislány voltam és a mai napig nem tudok elmenni mellette, ha netán meglátom valahol.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadolgozzuk a többi hozzávalót és 6 részre osztjuk a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk őket kb. 30x22-es méretűre. Sütőpapíros tepsin kettőt, 180 fokon kb. 12-14 perc alatt megsütünk. A mákos töltelék hozzávalóit összedolgozzuk és megkenjük vele a maradék 4 tésztalapot, feltekerjük őket a hosszabb oldaluk mentén és 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A krémhez a sárgáját, porcukrot, vaníliarúd kikapart magjait és a lisztet egy lábasba mérjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük és közepes lángon, puding állagúra sűrítjük. Mikor kihűlt belekeverjük a puha vajat. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém kb. ⅓-ával, rárakjuk sorban a tekercseket, majd erre kenjük a maradék krémet, úgy, hogy kitöltse a hézagokat.

Erre kerül a másik tésztalap, amit bevonunk a vízgőz fölött megolvasztott étcsokival. A sütit hűtőbe rakjuk 1 napra, hogy megpuhuljon a tészta és összeérjenek az ízek.

Ezeket a recepteket is nézd meg:

Mákos-meggyes csiga

Mákos tészta

www.streetkitchen.hu

Vannak olyan sütik is a nagy sütilistánkon, amelyek talán nem a legismertebbek, de iszonyat jól néznek ki és nem utolsó sorban finomak is. Most egy ilyet hoztunk. Két tésztaréteg közé van töltve egy mákos tésztatekercs, amit főzött vaníliás krém ölel körbe és csoki koronázza meg a tetejét.

Hozzávalók

1 db kb. 30x22 cm-es tepsihez
A tésztához
580 g
liszt
10 g
sütőpor
250 g
porcukor
120 ml
tej
A mákos töltelékhez
300 g
darált mák
120 g
porcukor
220 ml
tej
10 g
sütőpor
100 g
puha vaj
150 g
liszt
A krémhez
8 db
tojássárgája
800 ml
tej
160 g
porcukor
0.5 db
vaníliarúd
80 g
liszt
250 g
puha vaj
A tetejére
150 g
olvasztott csoki
olaj
100 g
vaj
image does not exist

Ismeritek a fekete rózsa sütit? Nekem a nagymamám sokat készített, mikor kislány voltam és a mai napig nem tudok elmenni mellette, ha netán meglátom valahol.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadolgozzuk a többi hozzávalót és 6 részre osztjuk a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk őket kb. 30x22-es méretűre. Sütőpapíros tepsin kettőt, 180 fokon kb. 12-14 perc alatt megsütünk. A mákos töltelék hozzávalóit összedolgozzuk és megkenjük vele a maradék 4 tésztalapot, feltekerjük őket a hosszabb oldaluk mentén és 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A krémhez a sárgáját, porcukrot, vaníliarúd kikapart magjait és a lisztet egy lábasba mérjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük és közepes lángon, puding állagúra sűrítjük. Mikor kihűlt belekeverjük a puha vajat. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém kb. ⅓-ával, rárakjuk sorban a tekercseket, majd erre kenjük a maradék krémet, úgy, hogy kitöltse a hézagokat.

Erre kerül a másik tésztalap, amit bevonunk a vízgőz fölött megolvasztott étcsokival. A sütit hűtőbe rakjuk 1 napra, hogy megpuhuljon a tészta és összeérjenek az ízek.

Ezeket a recepteket is nézd meg:

Mákos-meggyes csiga

Mákos tészta

Ha tetszett a Fekete rózsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept