Fantasztikus desszertek

Flódni-kuglóf

Flódni-kuglóf

Hozzávalók
A tésztához
330 ml
meleg tej
25 g
élesztő
500 g
kenyérliszt + a forma kiszórásához
3 db
tojássárgája
1 db
citrom reszelt héja
1 csipet
60 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
90 g
olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
A diótöltelékhez
180 g
darált dió
120 g
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
1 db
narancs reszelt héja
80 ml
víz
A máktöltelékhez
150 g
darált mák
100 g
baracklekvár
20 g
kristálycukor
30 g
mazsola
120 ml
száraz fehérbor
Az almaraguhoz
3 db
alma
4 ek
kristálycukor
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
10 g
vaníliás cukor
A lekváros töltelékhez
280 g
sűrű szilvalekvár
150 ml
tejszín

Elkészítés

Igazi ünnepi lakomát rendezhettek ebből a flódni-kuglófból, és bár az elkészítése időigényes, de mindenképp megéri rászánni az időt!

Tészta:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk kicsit pihenni, hogy felfusson. Egy üstbe mérjük a lisztet, és a vaj kivételével az összes többi hozzávalót is ide rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd amikor kezd összeállni, beleöntjük az olvasztott vajat is, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen, 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Töltelék:

Közben elkészítjük a kétféle tölteléket. A dió- és a máktöltelék hozzávalóit is egy-egy külön lábasba rakjuk, közepes lángon 3-4 percig főzzük, majd félrehúzzuk.

Almaragu:

Az almaraguhoz az almákat kicsumázzuk, meghámozzuk, majd apró, 3-4 mm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben, közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd beledobjuk az almákat és a vajat, és 4-5 percig főzzük. Felöntjük a tejszínnel, mehet bele a fahéj és a vaníliás cukor is, majd még 1 percig kevergetve főzzük a ragut, és félrehúzzuk.

Összeállítás:

Mikor megkelt a tészta, kicsit újra átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Mindegyik darabot hosszú, kb. 10 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és hosszan elosztjuk rajtuk a 3-féle tölteléket: az egyiken a diósat, a másikon a mákosat, a harmadikon pedig a szilvalekvárt. Mindegyikből rudat sodrunk, lazán összefonjuk őket, majd enyhén kivajazott, kilisztezett kuglófformába rakjuk, és további 20-25 percig kelesztjük.

A kuglófot 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük. A sütés nagyjából felénél, ha nagyon barnulna a teteje, érdemes ráborítani egy alufóliadarabot, amitől nem tud megégni a tészta. Mikor megsült a kuglóf, kivesszük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután borítjuk ki a formából, és mielőtt felszeletelnénk, teljesen kihűtjük. Az almaraguval tálaljuk.

  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetési/kelesztési idő: 60-70 perc
  • Sütési idő: 60 perc
flódni-kuglóf
Flódni-kuglóf

Még több klasszikus finomság Lajostól:

Gesztenyés bejgli

Csokis-kandírozott narancsos babka

Mézes-mákos kelt kalács

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ahogy az eredeti flódniban, ebben a kuglófban is van mák, dió és lekvár, az egészet pedig egy édes almaraguval tálaltam, hogy ugyanazt az ízélményt kapjátok, mint az eredeti változatnál.

Hozzávalók

1 normál kuglófformához
A tésztához
330 ml
meleg tej
25 g
élesztő
500 g
kenyérliszt + a forma kiszórásához
3 db
tojássárgája
1 db
citrom reszelt héja
1 csipet
60 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
90 g
olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
A diótöltelékhez
180 g
darált dió
120 g
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
1 db
narancs reszelt héja
80 ml
víz
A máktöltelékhez
150 g
darált mák
100 g
baracklekvár
20 g
kristálycukor
30 g
mazsola
120 ml
száraz fehérbor
Az almaraguhoz
3 db
alma
4 ek
kristálycukor
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
10 g
vaníliás cukor
A lekváros töltelékhez
280 g
sűrű szilvalekvár
150 ml
tejszín

Igazi ünnepi lakomát rendezhettek ebből a flódni-kuglófból, és bár az elkészítése időigényes, de mindenképp megéri rászánni az időt!

Tészta:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk kicsit pihenni, hogy felfusson. Egy üstbe mérjük a lisztet, és a vaj kivételével az összes többi hozzávalót is ide rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd amikor kezd összeállni, beleöntjük az olvasztott vajat is, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen, 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Töltelék:

Közben elkészítjük a kétféle tölteléket. A dió- és a máktöltelék hozzávalóit is egy-egy külön lábasba rakjuk, közepes lángon 3-4 percig főzzük, majd félrehúzzuk.

Almaragu:

Az almaraguhoz az almákat kicsumázzuk, meghámozzuk, majd apró, 3-4 mm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben, közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd beledobjuk az almákat és a vajat, és 4-5 percig főzzük. Felöntjük a tejszínnel, mehet bele a fahéj és a vaníliás cukor is, majd még 1 percig kevergetve főzzük a ragut, és félrehúzzuk.

Összeállítás:

Mikor megkelt a tészta, kicsit újra átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Mindegyik darabot hosszú, kb. 10 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és hosszan elosztjuk rajtuk a 3-féle tölteléket: az egyiken a diósat, a másikon a mákosat, a harmadikon pedig a szilvalekvárt. Mindegyikből rudat sodrunk, lazán összefonjuk őket, majd enyhén kivajazott, kilisztezett kuglófformába rakjuk, és további 20-25 percig kelesztjük.

A kuglófot 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük. A sütés nagyjából felénél, ha nagyon barnulna a teteje, érdemes ráborítani egy alufóliadarabot, amitől nem tud megégni a tészta. Mikor megsült a kuglóf, kivesszük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután borítjuk ki a formából, és mielőtt felszeletelnénk, teljesen kihűtjük. Az almaraguval tálaljuk.

  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetési/kelesztési idő: 60-70 perc
  • Sütési idő: 60 perc
flódni-kuglóf
Flódni-kuglóf

Még több klasszikus finomság Lajostól:

Gesztenyés bejgli

Csokis-kandírozott narancsos babka

Mézes-mákos kelt kalács

Ha tetszett a Flódni-kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept