Fantasztikus desszertek

Kakaóshotcrossbunsvaníliás-mazsolásvajjal

Kakaós hot cross buns vaníliás-mazsolás vajjal

Hozzávalók
180 ml
2,8%-os tej
(melegen)
25 g
élesztő
80 g
cukor
480 g
liszt
1 csipet
30 g
holland kakaópor
80 g
puha vaj
2 db
tojás
A vaníliás-vajas töltelékhez
50 g
porcukor
12 g
vaníliás cukor
120 g
puha vaj
1 nagy marék
mazsola
A kereszt alakú díszítéshez
25 g
liszt
1 tk
olaj
2 - 3 ek
víz
A lekenéshez
4 tk
méz
A tésztához

Elkészítés

A tésztához az élesztőt a meleg tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, mehet bele a puha vaj, a tojás és az élesztős tej is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. 

Közben a töltelékhez kb. 20-25 percre vízbe (vagy rumba) áztatjuk a mazsolát, és ha megszívták kicsit magukat a folyadékkal, leszűrjük őket és összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. 

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. A töltelékből mindegyik darab közepére rakunk egy teáskanálnyit, majd jól összecsípjük a végeket, és buci alakúra formázzuk őket. Letakarva további 20-25 percig kelesztjük. 

Kakaós hot cross buns

Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a bucik tetejére nyomjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a bucikat 30-35 percre. Mikor megsültek, még melegen lekenjük őket mézzel, hogy szép fényes legyen a felületük.

www.streetkitchen.hu

Szerintem a puha, édes péksütemények nemcsak a húsvéti reggeli elmaradhatatlan kellékei, de alapvetően szükségesek minden nagyobb reggelihez. Ezek a kis kakaós puffancsok tökéletesek lesznek felkelés után, egy nagy bögre kávéval vagy kakaóval. ;)

Hozzávalók

8 db bucihoz
180 ml
2,8%-os tej
(melegen)
25 g
élesztő
80 g
cukor
480 g
liszt
1 csipet
30 g
holland kakaópor
80 g
puha vaj
2 db
tojás
A vaníliás-vajas töltelékhez
50 g
porcukor
12 g
vaníliás cukor
120 g
puha vaj
1 nagy marék
mazsola
A kereszt alakú díszítéshez
25 g
liszt
1 tk
olaj
2 - 3 ek
víz
A lekenéshez
4 tk
méz
A tésztához

A tésztához az élesztőt a meleg tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, mehet bele a puha vaj, a tojás és az élesztős tej is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. 

Közben a töltelékhez kb. 20-25 percre vízbe (vagy rumba) áztatjuk a mazsolát, és ha megszívták kicsit magukat a folyadékkal, leszűrjük őket és összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. 

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. A töltelékből mindegyik darab közepére rakunk egy teáskanálnyit, majd jól összecsípjük a végeket, és buci alakúra formázzuk őket. Letakarva további 20-25 percig kelesztjük. 

Kakaós hot cross buns

Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a bucik tetejére nyomjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a bucikat 30-35 percre. Mikor megsültek, még melegen lekenjük őket mézzel, hogy szép fényes legyen a felületük.

Ha tetszett a Kakaós hot cross buns vaníliás-mazsolás vajjal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept