Fantasztikus desszertek

Lekvárosfánk

Lekváros fánk

Hozzávalók
A tésztához
40 g
porcukor
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
kb. 1 l olaj a sütéshez
A töltéshez
600 g
baracklekvár
A tálaláshoz
porcukor ízlés szerint

Elkészítés

Fontos, hogy a lekváros fánk alapanyagai szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva.

Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval, a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot, a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.

Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.

Forró, 170-180 fokos olajban, lefedve 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Ezután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A baracklekvárt egy fánktöltő csöves habzsákba tesszük, majd a fánk oldalába beszúrva megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi lekvárral. Végül a lekváros fánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 120 perc

lekváros fánk
Baracklekvárral töltött fánk

Még több farsangi fánk:

Szalagos fánk

Házi vaníliakrémmel töltött fánk

www.streetkitchen.hu

Ha egy klasszik baracklekvárral töltött fánkra vágysz a farsangi időszak megkoronázásaként, akkor nem is kell tovább keresgélned!

Hozzávalók

14 - 16 darabhoz
A tésztához
40 g
porcukor
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
kb. 1 l olaj a sütéshez
A töltéshez
600 g
baracklekvár
A tálaláshoz
porcukor ízlés szerint

Fontos, hogy a lekváros fánk alapanyagai szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva.

Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval, a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot, a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.

Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.

Forró, 170-180 fokos olajban, lefedve 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Ezután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A baracklekvárt egy fánktöltő csöves habzsákba tesszük, majd a fánk oldalába beszúrva megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi lekvárral. Végül a lekváros fánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 120 perc

lekváros fánk
Baracklekvárral töltött fánk

Még több farsangi fánk:

Szalagos fánk

Házi vaníliakrémmel töltött fánk

Ha tetszett a Lekváros fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept