Hozzávalók
- 40 g porcukor
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml fűszeres barna rum
- 5 db tojássárgája
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
- 40 g porcukor
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml fűszeres barna rum
- 5 db tojássárgája
- bő olaj a sütéshez
A szalagos fánk elkészítéséhez fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva. A kimért porcukorból beleszórunk a langyos tejbe egy kiskanálnyit, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a kimért lisztből hozzáadunk egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni.
A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet, a rumot, hozzáadjuk a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel alaposan meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk.
Letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni. Ezután forró, 170-180 fokos olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Ha tetszett a szalagos fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!