A mákos guba vaníliasodóval első lépéseként a kifliket felvágjuk 2 cm-es karikákra, és tepsibe pakolva 6-8 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
Egy keverőtálba öntjük a tejet, a mákot, a vaníliás cukrot és a porcukrot, illetve a citromhéjat. A sütőtálat kikenjük a vajjal. A megpirított kiflikarikákat pár percre a tejes alapba áztatjuk, majd belerakjuk a kivajazott tepsibe, és 175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Közben elkészítjük a sodót és a tojáshabot. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját egy gyorsforralóba tesszük, a fehérjét pedig egy keverőtálba. A sárgájához adjuk a cukrot és a lisztet, amit csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni a forrástól számított 3 percig, majd félrehúzzuk. A fehérjét kihabosítjuk a cukorral és a sóval.
A megsült kifli tetejére simítjuk a tojáshabot, majd visszatesszük a sütőbe 10 percre, míg az is átsül. Majd további 10 percig a sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtónál, hogy még száradjon a hab. Utána már csak fel kell szelni a tepsiben lévő gubát és a meleg sodóval tálalhatjuk is.
Mákosgubavaníliasodóval
Míg nincs karácsony Kevin nélkül, addig a téli időszakból sem hiányozhat a mákos guba. És mivel házi sodó készült hozzá, így maradt egy kis tojásfehérje, amit rásütöttem habként a guba tetejére. Szóval ez egy extrább változat, mint a megszokott.
A mákos guba a hagyományos magyar desszertek egyik igazi különlegessége: a friss kalács kis kockákra vágva, vajjal átforgatva és gazdag, selymes vaníliás öntettel leöntve sül aranybarnára. A mák roppanós textúrája és a kalács puhasága ellenállhatatlan kontrasztot alkot, miközben az édes, vaníliás öntet minden falatot kényeztet. Tökéletes választás ünnepi ebéd lezárására, vagy akár egy hűvös téli délután desszertjeként.
Hozzávalók
A gubához
A sodóhoz
A tojáshabhoz
Elkészítés
A mákos guba vaníliasodóval első lépéseként a kifliket felvágjuk 2 cm-es karikákra, és tepsibe pakolva 6-8 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
Egy keverőtálba öntjük a tejet, a mákot, a vaníliás cukrot és a porcukrot, illetve a citromhéjat. A sütőtálat kikenjük a vajjal. A megpirított kiflikarikákat pár percre a tejes alapba áztatjuk, majd belerakjuk a kivajazott tepsibe, és 175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Közben elkészítjük a sodót és a tojáshabot. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját egy gyorsforralóba tesszük, a fehérjét pedig egy keverőtálba. A sárgájához adjuk a cukrot és a lisztet, amit csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni a forrástól számított 3 percig, majd félrehúzzuk. A fehérjét kihabosítjuk a cukorral és a sóval.
A megsült kifli tetejére simítjuk a tojáshabot, majd visszatesszük a sütőbe 10 percre, míg az is átsül. Majd további 10 percig a sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtónál, hogy még száradjon a hab. Utána már csak fel kell szelni a tepsiben lévő gubát és a meleg sodóval tálalhatjuk is.

Elkészítési idő: 45 perc
Sütési idő: 25 perc
A mák a régi hagyományok szerint szerencsét és bőséget hoz, így a mákos guba nemcsak finom, hanem szimbolikus édesség is az ünnepi asztalon.
Még több ünnepi édesség:
Ha tetszett a mákos guba vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



