Fantasztikus desszertek

OMG:Mákosaranygaluska

OMG: Mákos aranygaluska

Hozzávalók
A tésztához:
260 ml
meleg tej
25 g
élesztő
3 ek
cukor
500 g
liszt
1 csipet
3 db
tojássárgája
1 db
citrom reszelt héja
60 g
olvasztott vaj
A mákos réteghez:
150 g
darált mák
3 ek
porcukor
80 g
olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
6 db
tojássárgája
600 ml
tej
6 csapott ek
cukor
12 g
vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
1 tk
keményítő

Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, elkeverjük a cukorral és pár percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson. Az élesztős tejhez keverjük a lisztet, sót, tojássárgákat, citromhéjat, elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor nagyjából összeállt, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. A tésztát 2,5-3 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A mákot összekeverjük a porcukorral.
A kis tésztakorongokat megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a porcukros mákban és egy 20 cm átmérőjű köralakú, magasabb falú formába pakolásszuk őket. 10 percig pihentetjük majd 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufóliadarabbal letakarjuk. Közben a sodóhoz a tejet elkezdjük melegíteni, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat is. Kiveszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük benne a keményítőt és visszaöntjük a tojásos tejhez. Pár perc alatt, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. A megsült mákos aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Egy jó aranygaluskára sosem mondunk nemet. Most viszont csavartunk egyet a dolgon és megalkottuk az eredeti receptet mákos verzióban! Bizony, pont olyan jó lett, mint amilyennek hangzik!

Hozzávalók

5 - 6 adaghoz
A tésztához:
260 ml
meleg tej
25 g
élesztő
3 ek
cukor
500 g
liszt
1 csipet
3 db
tojássárgája
1 db
citrom reszelt héja
60 g
olvasztott vaj
A mákos réteghez:
150 g
darált mák
3 ek
porcukor
80 g
olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
6 db
tojássárgája
600 ml
tej
6 csapott ek
cukor
12 g
vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
1 tk
keményítő
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe, elkeverjük a cukorral és pár percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson. Az élesztős tejhez keverjük a lisztet, sót, tojássárgákat, citromhéjat, elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor nagyjából összeállt, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük. A tésztát 2,5-3 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A mákot összekeverjük a porcukorral.
A kis tésztakorongokat megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a porcukros mákban és egy 20 cm átmérőjű köralakú, magasabb falú formába pakolásszuk őket. 10 percig pihentetjük majd 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufóliadarabbal letakarjuk. Közben a sodóhoz a tejet elkezdjük melegíteni, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat is. Kiveszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük benne a keményítőt és visszaöntjük a tojásos tejhez. Pár perc alatt, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. A megsült mákos aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.

Ha tetszett az OMG: Mákos aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept