Fantasztikus desszertek

Tökéletesőszipite:szilvásgalette

Tökéletes őszi pite: szilvás galette

Hozzávalók
A tésztához
150 g
finomliszt
50 g
teljeskiőrlésű liszt
100 g
hideg vaj
1 csipet
1 ek
tejföl
2 ek
hideg víz
1 ek
cukor
1 db
citrom
A töltelékhez
300 g
szilva
1 tk
fahéj
1 ek
barna cukor
1 ek
kukoricakeményítő
1 db
tojás a kenéshez

Elkészítés

Fotó: Szilágyi NóriA liszteket és a sót összekeverjük, és belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, a cukrot, és belereszeljük egy fél citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percre bedobjuk a hűtőbe, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal. A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a szilvás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 2-3 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Szilágyi Nóri

www.streetkitchen.hu

A galette már egy ideje berobbant a köztudatba, de azért elmondjuk, hogy ez egy olyan francia pite, amit bármivel meg lehet tölteni, mindenképpen finom lesz. Az a helyzet, hogy Anna szilvás galette-je túlzottan finom lett, szóval szeretnénk javasolni, hogy egyből dupla adagot készítsétek.

Hozzávalók

1 klasszikus piteformához
A tésztához
150 g
finomliszt
50 g
teljeskiőrlésű liszt
100 g
hideg vaj
1 csipet
1 ek
tejföl
2 ek
hideg víz
1 ek
cukor
1 db
citrom
A töltelékhez
300 g
szilva
1 tk
fahéj
1 ek
barna cukor
1 ek
kukoricakeményítő
1 db
tojás a kenéshez

Fotó: Szilágyi NóriA liszteket és a sót összekeverjük, és belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, a cukrot, és belereszeljük egy fél citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percre bedobjuk a hűtőbe, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal. A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a szilvás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 2-3 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Szilágyi Nóri

Ha tetszett a tökéletes őszi pite: szilvás galette receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése