Nyári receptek

Marináltcukkinicitrusosricottával

Marinált cukkini citrusos ricottával

Hozzávalók
50 g
török mogyoró
1 db
zöld cukkini
(200 g/db)
1 db
sárga cukkini
(200 g/db)
só, bors
0.5 csokor
friss menta
0.5 csokor
friss koriander
3 gerezd
fokhagyma
2 ek
10%-os ecet
1 ek
fehérborecet
1 tk
chilipehely
2 ek
étolaj
200 g
ricotta
1 db
citrom

Elkészítés

A marinált cukkini mellé tökéletes lesz egy kis mogyoró, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk hűlni és tálalás előtt kisebb darabokra aprítjuk.

A cukkiniket 8-10 cm-es hasábokra vágjuk úgy, hogy a cukkinit hosszában elfelezzük, majd ezeket a feleket négybe vágjuk. A hasábokat egy tálba dobjuk, besózzuk és 10 percre félrerakjuk.

Közben elkészítjük a marinádot, amihez a felaprított zöldfűszereket egy tálba tesszük, belenyomjuk a fokhagymát, ízesítjük borssal, az ecettel, a fehérborecettel és chilipehellyel, majd alaposan elkeverjük.

A cukkinikről papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet, majd olajat hevítünk magas hőfokon egy serpenyőben, és a húsos oldalával lefelé fordítva alaposan lepirítjuk 2-3 perc alatt a zöldséghasábok mindegyik oldalát. A lepirult cukkini ezután mehet a marinádba, amiben 30 percet pihen, közben 10 percenként alaposan átforgatjuk benne.

A ricottát kikeverjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és egy fél citrom kifacsart levével.

Tálaláskor a tányérra kenjük a ricottakrémet, erre mehet a sült cukkini, meglocsoljuk a marináddal, megszórjuk az aprított török mogyórval, és készen is vagyunk. Szerintem lepénykenyérrel tunkolva a legjobb, de húsok mellé is tökéletes köretopció lehet.

marinalt-cukkini-4
Marinált cukkini citrusos ricottával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 12 perc
  • Pihentetés: 30 perc

Még több cukkinis finomság:

Cukkinis galuska

Cukkinis rizottó

Kéksajtos rakott cukkini

www.streetkitchen.hu

Figyelem, ez most nem a klasszikus savanyított verzió, amit befőttesüvegben elrakunk a kamrapolcra. Egy fullos előétel formájában hoztam el nektek az ecetes cukkinit, ami szuper a könnyed nyári vacsikhoz. Egyből úgy érzed majd, hogy egy fine bistro előételt falatozol!

Hozzávalók

2 főre
50 g
török mogyoró
1 db
zöld cukkini
(200 g/db)
1 db
sárga cukkini
(200 g/db)
só, bors
0.5 csokor
friss menta
0.5 csokor
friss koriander
3 gerezd
fokhagyma
2 ek
10%-os ecet
1 ek
fehérborecet
1 tk
chilipehely
2 ek
étolaj
200 g
ricotta
1 db
citrom

A marinált cukkini mellé tökéletes lesz egy kis mogyoró, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk hűlni és tálalás előtt kisebb darabokra aprítjuk.

A cukkiniket 8-10 cm-es hasábokra vágjuk úgy, hogy a cukkinit hosszában elfelezzük, majd ezeket a feleket négybe vágjuk. A hasábokat egy tálba dobjuk, besózzuk és 10 percre félrerakjuk.

Közben elkészítjük a marinádot, amihez a felaprított zöldfűszereket egy tálba tesszük, belenyomjuk a fokhagymát, ízesítjük borssal, az ecettel, a fehérborecettel és chilipehellyel, majd alaposan elkeverjük.

A cukkinikről papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet, majd olajat hevítünk magas hőfokon egy serpenyőben, és a húsos oldalával lefelé fordítva alaposan lepirítjuk 2-3 perc alatt a zöldséghasábok mindegyik oldalát. A lepirult cukkini ezután mehet a marinádba, amiben 30 percet pihen, közben 10 percenként alaposan átforgatjuk benne.

A ricottát kikeverjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és egy fél citrom kifacsart levével.

Tálaláskor a tányérra kenjük a ricottakrémet, erre mehet a sült cukkini, meglocsoljuk a marináddal, megszórjuk az aprított török mogyórval, és készen is vagyunk. Szerintem lepénykenyérrel tunkolva a legjobb, de húsok mellé is tökéletes köretopció lehet.

marinalt-cukkini-4
Marinált cukkini citrusos ricottával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 12 perc
  • Pihentetés: 30 perc

Még több cukkinis finomság:

Cukkinis galuska

Cukkinis rizottó

Kéksajtos rakott cukkini

Ha tetszett a Marinált cukkini citrusos ricottával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept