Halételek

Édesburgonyás-lazacospitekapormártással

Édesburgonyás-lazacos pite kapormártással

Hozzávalók
120 ml
tejszín
30 ml
tejszín
A tésztához
130 g
szoba-hőmérsékletű vaj
200 g
liszt
3 ek
tej
1 csipet
1 db
tojássárgája
A töltelékhez
2 ek
olaj
1 fej
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
180 g
tejföl
100 g
reszelt fehér cheddar
2 csipet
chilipehely
3 db
tojás
1 db
édesburgonya
1 marék
bébispenót
200 g
bőr nélküli lazacfilé
1 csokor
kapor
1 csokor
snidling
só, bors
A kapormártáshoz
200 g
tejföl
1 csipet
chilipehely
só, bors
1 csokor
kapor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és bedobjuk 30 percre a hűtőbe. 

A töltelékhez a hagymát és fokhagymát egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítjuk. A tejszínt, a tejfölt és a reszelt sajtot egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a lepirult hagymát, a chilipelyhet, a tojást, az előzőleg 12-14 perc alatt lobogó vízben megfőtt, felkockázott édesburgonyát és a bébispenótot. A lazacot kisebb kockákra, a kaprot és a snidlinget pedig apróra vágjuk. Az egészet alaposan összekeverjük.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen kb. 26-27 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd belerakjuk a formába. Belesimítjuk, rányomkodjuk a tésztát az oldalára is, a felesleget egy éles késsel levágjuk, rakunk rá 2 réteg alufóliát, feltöltjük száraz sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. A sütés után a fóliával együtt levesszük róla a sütőbabot, beletöltjük a tölteléket, és 35 perc alatt készre sütjük. 

Édesburgonyás-lazacos pite

Miközben sül a pite, a mártáshoz a kaprot felaprítjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha megsült a pite, pihentetjük 20 percet, majd akár még melegen tálalhatjuk is a kapormártással.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Szerintem a karácsonyi asztalon szuperül fog mutatni ez a kapros-lazacos pite. A szerkesztőség zöme azonnal rácsapott, ahogy elkészült, aki nem rohant vissza a gépéhez egy szelettel, az csak azért nem tette, mert nem halpárti. :D Úgy gondolom, ez a legjobb visszajelzés, és ha ezt elhiszitek nekem, akkor nem hagyjátok ki idén ezt a fogást! :)

Hozzávalók

1 24 cm átmérőjű piteformához
120 ml
tejszín
30 ml
tejszín
A tésztához
130 g
szoba-hőmérsékletű vaj
200 g
liszt
3 ek
tej
1 csipet
1 db
tojássárgája
A töltelékhez
2 ek
olaj
1 fej
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
180 g
tejföl
100 g
reszelt fehér cheddar
2 csipet
chilipehely
3 db
tojás
1 db
édesburgonya
1 marék
bébispenót
200 g
bőr nélküli lazacfilé
1 csokor
kapor
1 csokor
snidling
só, bors
A kapormártáshoz
200 g
tejföl
1 csipet
chilipehely
só, bors
1 csokor
kapor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és bedobjuk 30 percre a hűtőbe. 

A töltelékhez a hagymát és fokhagymát egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítjuk. A tejszínt, a tejfölt és a reszelt sajtot egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a lepirult hagymát, a chilipelyhet, a tojást, az előzőleg 12-14 perc alatt lobogó vízben megfőtt, felkockázott édesburgonyát és a bébispenótot. A lazacot kisebb kockákra, a kaprot és a snidlinget pedig apróra vágjuk. Az egészet alaposan összekeverjük.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen kb. 26-27 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd belerakjuk a formába. Belesimítjuk, rányomkodjuk a tésztát az oldalára is, a felesleget egy éles késsel levágjuk, rakunk rá 2 réteg alufóliát, feltöltjük száraz sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. A sütés után a fóliával együtt levesszük róla a sütőbabot, beletöltjük a tölteléket, és 35 perc alatt készre sütjük. 

Édesburgonyás-lazacos pite

Miközben sül a pite, a mártáshoz a kaprot felaprítjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha megsült a pite, pihentetjük 20 percet, majd akár még melegen tálalhatjuk is a kapormártással.

Ha tetszett az Édesburgonyás-lazacos pite kapormártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept