A lecsóval töltött burgonya első lépéseként a megmosott burgonyákat egészben, héjastól a mikróba tesszük egy mikrózható tálban, és 12-14 perc alatt (900 W-os teljesítményen) „megfőzzük” őket. Még melegen kicsit megnyomkodjuk a burgonyákat, hogy a belsejük felpuhuljon, majd egy késsel középen egy vágást ejtünk rajtuk és kinyitjuk mindegyiket. A belsejükből kikanalazzuk a burgonya kétharmadát és félretesszük.
A lecsóhoz egy lábasban, közepes hőmérsékleten kisütjük az 1 cm-es kockára vágott szalonna zsírját, a pörcöket kiemeljük és tálalásig félretesszük.
A kisült zsírban megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát kb. 5 perc alatt. Erre jöhet a 1,5 cm-es kockára vágott paprika, felöntjük kb. 100 ml vízzel és addig főzzük, amíg ress (nem teljesen puha, harapható) állagú lesz. Hozzáadjuk a szintén 1,5 cm-es kockára vágott paradicsomot és a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk és további 5 percig főzzük a lecsót. A végén hozzákeverjük a kikapart burgonyát, összekeverjük és betöltjük a kivájt burgonyák közepébe.
A tetejüket megszórjuk finomra vágott snidlinggel és a ropogós szalonnapörccel.

- Elkészítési idő: 45 perc