Green kitchen

Szilváscéklagombóc

Szilvás céklagombóc

Hozzávalók
Az alaptésztához
1 kg
sült cékla
(nyersen kb. másfél kg)
1 db
tojás
1 ek
cukor
1 tk
fahéj
2 csipet
50 g
puha vaj
400 g
liszt
A morzsához
150 g
zsemlemorzsa
3 ek
olaj
1 tk
fahéj
3 ek
porcukor
A töltelékhez
10 - 12 db
szilva
3 ek
cukor
1 tk
fahéj

Elkészítés

A céklát megmossuk, leszárítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ez akár másfél órába is telhet, azonban fontos, hogy főzés helyett ezt a módszert válasszuk, hogy ne vigyünk a tésztába felesleges folyadékot. A puhára sült céklát meghámozzuk, és egy aprítóban összetörjük, majd finom szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk, és hagyjuk lehűlni.

A céklapürét egy keverőtálban összedolgozzuk a tojással, a cukorral, a fahéjjal, a sóval és a vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet. Enyhén nyúlós, erősen ragacsos masszát kapunk, de ha több liszt kerülne bele, főzés után nagyon keménnyé válna, így nem szabad ettől megijedni. Letakarva hűtőbe tesszük, hogy a liszt megszívja magát.

A zsemlemorzsát az olajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral. 

A szilvákat középen félig bevágjuk, kimagozzuk, a mag helyére pedig szórunk a fahéjjal elkevert cukorból.

Egy lábasban vizet forralunk egy csipet sóval, majd elővesszük a tésztát, és a kezünket beolajozva féltenyérnyi darabokat csippentünk belőle, kilapogatjuk, beletesszük a szilvát, majd a kilógó végeit összetapasztjuk, és beledobjuk a forró vízbe. 9-12 perc alatt megfőzzük, majd amikor feljött a felszínre, rögtön a morzsába szedjük.

szilvás céklagombóc
Szilvás céklagombóc

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Akinek már tele a padlás a klasszikus szilvás gombóccal, az bátran próbálja ki ezt a változatot is. A cékla ízét alig érezni, viszont nagyon színes a végeredmény.

Hozzávalók

10 - 12 darabhoz
Az alaptésztához
1 kg
sült cékla
(nyersen kb. másfél kg)
1 db
tojás
1 ek
cukor
1 tk
fahéj
2 csipet
50 g
puha vaj
400 g
liszt
A morzsához
150 g
zsemlemorzsa
3 ek
olaj
1 tk
fahéj
3 ek
porcukor
A töltelékhez
10 - 12 db
szilva
3 ek
cukor
1 tk
fahéj

A céklát megmossuk, leszárítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ez akár másfél órába is telhet, azonban fontos, hogy főzés helyett ezt a módszert válasszuk, hogy ne vigyünk a tésztába felesleges folyadékot. A puhára sült céklát meghámozzuk, és egy aprítóban összetörjük, majd finom szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk, és hagyjuk lehűlni.

A céklapürét egy keverőtálban összedolgozzuk a tojással, a cukorral, a fahéjjal, a sóval és a vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet. Enyhén nyúlós, erősen ragacsos masszát kapunk, de ha több liszt kerülne bele, főzés után nagyon keménnyé válna, így nem szabad ettől megijedni. Letakarva hűtőbe tesszük, hogy a liszt megszívja magát.

A zsemlemorzsát az olajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral. 

A szilvákat középen félig bevágjuk, kimagozzuk, a mag helyére pedig szórunk a fahéjjal elkevert cukorból.

Egy lábasban vizet forralunk egy csipet sóval, majd elővesszük a tésztát, és a kezünket beolajozva féltenyérnyi darabokat csippentünk belőle, kilapogatjuk, beletesszük a szilvát, majd a kilógó végeit összetapasztjuk, és beledobjuk a forró vízbe. 9-12 perc alatt megfőzzük, majd amikor feljött a felszínre, rögtön a morzsába szedjük.

szilvás céklagombóc
Szilvás céklagombóc

Ha tetszett a Szilvás céklagombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept