A vegán gyros elkészítéséhez első lépésként a lepényhez összegyúrjuk egy tálban a lisztet, a vizet, az élesztőt, a sót és 10 ml olajat, majd letakarva kelesztjük 30 percig.
Közben vékony szeletekre vágjuk a tofut.
Kikeverjük egy tálban a sült tofu többi hozzávalóját.
A tofuszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk egymás mellé, majd lekenjük mindkét oldalukat a fűszeres olajjal. 180 fokon 20 percig sütjük.
A lepénykenyér tésztáját hat egyenlő részre osztjuk, olajozott felületen kinyújtjuk őket a kezünkkel, majd száraz, forró serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütjük mindkét oldalát.
A tzatzikihez lereszeljük az uborkát és elkeverjük sóval, borssal, a vegaföllel és a finomra aprított kaporral.
A lepénykenyérbe kenünk a tzatzikiből, erre mehet a sült tofu, a sült krumpli, a paradicsomkarikák, majd feltekerjük és már ehetjük is.
Vegángyros
Ha igazi görög street food élményre vágysz hús nélkül, ez a vegán gyros minden vágyadat kielégíti. Fűszerekkel pácolt, ropogósra sült tofu a főszereplő, amit házi tzatziki, friss zöldségek és aranybarnára sült krumpli egészít ki, mindez egy puha, meleg lepénykenyérbe tekerve. Laktató, ízgazdag és annyira jó, hogy senki nem fogja hiányolni belőle a húst – tökéletes komfort kaja, akár hétköznap este, akár egy laza baráti vacsorán.
Vegán
Ha szereted az eredeti gyros hangulatát, de egészségesebb alternatívára vágysz, akkor ez most telitalálat! Meleg, puhára sült pita töltve pikáns fűszeres növényi „húsokkal”, friss salátával és krémes tzatzikivel, ez a tavaszi-nyári hétköznapok tökéletes, könnyed megunhatatlanja.
Hozzávalók
A lepényhez
A sült tofuhoz
A tzatzikihez
Az összeállításhoz
Elkészítés
A vegán gyros elkészítéséhez első lépésként a lepényhez összegyúrjuk egy tálban a lisztet, a vizet, az élesztőt, a sót és 10 ml olajat, majd letakarva kelesztjük 30 percig.
Közben vékony szeletekre vágjuk a tofut.
Kikeverjük egy tálban a sült tofu többi hozzávalóját.
A tofuszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk egymás mellé, majd lekenjük mindkét oldalukat a fűszeres olajjal. 180 fokon 20 percig sütjük.
A lepénykenyér tésztáját hat egyenlő részre osztjuk, olajozott felületen kinyújtjuk őket a kezünkkel, majd száraz, forró serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütjük mindkét oldalát.
A tzatzikihez lereszeljük az uborkát és elkeverjük sóval, borssal, a vegaföllel és a finomra aprított kaporral.
A lepénykenyérbe kenünk a tzatzikiből, erre mehet a sült tofu, a sült krumpli, a paradicsomkarikák, majd feltekerjük és már ehetjük is.

Bejött a vegán gyros? Nyugi, van még vegán receptünk ott, ahonnan ez jött! Kivétel nélkül mindegyik olyan gazdag ízekben, hogy akár vegán vagy, akár nem, eszedbe sem fog jutni az, hogy hiányzik belőlük a hús! Ha nem hiszed, irány a konyha, és járj utána! :)
Ha tetszett a vegán gyros receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!