Húsételek

Márton-napilibavacsora

Márton-napi libavacsora

Hozzávalók
A libához
4 fej
hagyma
2 szál
sárgarépa
2 szál
paszternák
4 - 6 szál
zellerszár
1 - 2 db
birsalma
3.5 - 5
kg-os egész liba
2 fej
fokhagyma
1 ek
paradicsompüré
200 ml
szójaszósz
3 - 4
cm-nyi gyömbér
5 - 6 db
babérlevél
1 púpozott ek
majoránna
1 púpozott ek
durva szemű bors
2 - 3 ág
kakukkfű
2 - 3 ág
rozmaring
só (minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál)
1
evőkanál libazsír
A kenéshez
1 ek
baracklekvár
2 ek
szójaszósz
1 ek
édes vagy csípős chiliszósz
A krumplihoz
1 - 2 kg
burgonya
A párolt káposztához
1 kg
savanyú káposzta
1 púpozott ek
barna cukor
1 fej
hagyma
só, bors
1 csapott ek
őrölt kömény
2 db
alma
A mártáshoz
paradicsompüré
1 ek
liszt

Elkészítés

A libához a hagymát, a répát, a paszternákot, a zellert és a birsalmát nagyobb darabokra vágjuk, és egy mély edénybe tesszük. Rárakjuk a libát, majd a fűszereket, végül hozzáöntjük a szójaszószt és annyi vizet, amennyi ellepi (literenként 1 púpozott evőkanál sót hozzárakva). Hűtőben legalább 6 órát, de a legjobb esetben 1 napot pácoljuk. 

A pácolás után kivesszük a húst, a többi hozzávalót leszűrjük, a levet félretesszük. A leszűrt zöldségeket egy nagyobb, mély tepsibe rakjuk, erre tesszük a libát, hátával lefelé. Megkenjük a bőrét zsírral, majd sütőpapírt rakunk rá. Végül 2-3 réteg alufóliát is ráteszünk. 140 fokra előmelegített sütőben 5 órán át sütjük.

Az 5 óra letelte után megkenjük a libát lekvár, a szójaszósz és a chiliszósz elegyével, ezután egy másik tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A körethez a burgonyákat alaposan megmossuk, jól megsózzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 percet sütjük.

A savanyú káposztát kicsit átmossuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk, hozzáteszünk 100 ml libazsírt (a leszűrt lé tetején nagyon sok zsíros rész keletkezik, ezt használhatjuk hozzá), és rádobjuk a hagymát. Kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk és mikor majdnem kész, hozzá rakjuk a kimagozott és felszeletelt almát is. Ízlés szerint tovább édesítjük.

A mártáshoz a maradék, korábban keletkezett zsírszerű folyadékot és a paradicsompürét lepirítjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a félretett páclével. Ezt összeforraljuk, míg szép sűrű mártást kapunk, majd átszűrjük.

www.streetkitchen.hu

Nem tudod, hogyan készítsd el az ünnepi lakomát? Most megmutatjuk, hogyan tudsz egy pazar fogást készíteni a családnak. Igazi klasszikus recept, amiben garantáltan nem fogsz csalódni.

Hozzávalók

1
A libához
4 fej
hagyma
2 szál
sárgarépa
2 szál
paszternák
4 - 6 szál
zellerszár
1 - 2 db
birsalma
3.5 - 5
kg-os egész liba
2 fej
fokhagyma
1 ek
paradicsompüré
200 ml
szójaszósz
3 - 4
cm-nyi gyömbér
5 - 6 db
babérlevél
1 púpozott ek
majoránna
1 púpozott ek
durva szemű bors
2 - 3 ág
kakukkfű
2 - 3 ág
rozmaring
só (minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál)
1
evőkanál libazsír
A kenéshez
1 ek
baracklekvár
2 ek
szójaszósz
1 ek
édes vagy csípős chiliszósz
A krumplihoz
1 - 2 kg
burgonya
A párolt káposztához
1 kg
savanyú káposzta
1 púpozott ek
barna cukor
1 fej
hagyma
só, bors
1 csapott ek
őrölt kömény
2 db
alma
A mártáshoz
paradicsompüré
1 ek
liszt

A libához a hagymát, a répát, a paszternákot, a zellert és a birsalmát nagyobb darabokra vágjuk, és egy mély edénybe tesszük. Rárakjuk a libát, majd a fűszereket, végül hozzáöntjük a szójaszószt és annyi vizet, amennyi ellepi (literenként 1 púpozott evőkanál sót hozzárakva). Hűtőben legalább 6 órát, de a legjobb esetben 1 napot pácoljuk. 

A pácolás után kivesszük a húst, a többi hozzávalót leszűrjük, a levet félretesszük. A leszűrt zöldségeket egy nagyobb, mély tepsibe rakjuk, erre tesszük a libát, hátával lefelé. Megkenjük a bőrét zsírral, majd sütőpapírt rakunk rá. Végül 2-3 réteg alufóliát is ráteszünk. 140 fokra előmelegített sütőben 5 órán át sütjük.

Az 5 óra letelte után megkenjük a libát lekvár, a szójaszósz és a chiliszósz elegyével, ezután egy másik tepsire tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A körethez a burgonyákat alaposan megmossuk, jól megsózzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 percet sütjük.

A savanyú káposztát kicsit átmossuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk, hozzáteszünk 100 ml libazsírt (a leszűrt lé tetején nagyon sok zsíros rész keletkezik, ezt használhatjuk hozzá), és rádobjuk a hagymát. Kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk és mikor majdnem kész, hozzá rakjuk a kimagozott és felszeletelt almát is. Ízlés szerint tovább édesítjük.

A mártáshoz a maradék, korábban keletkezett zsírszerű folyadékot és a paradicsompürét lepirítjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a félretett páclével. Ezt összeforraljuk, míg szép sűrű mártást kapunk, majd átszűrjük.

Ha tetszett a márton-napi libavacsora receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése