Húsvéti sütemények

Húsvétitojáslikőrösmézeskrémes

Húsvéti tojáslikőrös mézes krémes

Hozzávalók
A tetejére
A krémhez
300 ml
tej
200 ml
tojáslikőr
3 db
tojássárgája
100 g
búzadara
2 csomag
vaníliás cukor
150 g
porcukor
200 g
sótlan vaj
A tésztához
250 g
liszt
50 g
sótlan vaj
75 g
porcukor
0.5 mk
szódabikarbóna
1 db
tojás
1 csipet
35 g
méz
2 ek
tejföl
Az összeállításhoz
4 ek
baracklekvár
130 g
fehér csoki
50 g
étcsoki
1 ek
vaj

Elkészítés

A mézes krémes már alapból egy szuper sütemény, de a tojáslikőr még izgalmasabbá teszi. Én mostantól csak így készítem.

Először a krémet készítjük el. Egy gyorsforralóba mérjük a tejet és a tojáslikőrt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd elkeverjük. Beleszórjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, majd az egészet, folyamatosan kevergetve, összefőzzük. Amikor forr, hozzáadjuk a porcukrot, majd a vajat is, és addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. 

Egy folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg a krém, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

Míg hűl a krém, elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást, a sót, a mézet és a tejfölt, és az egészet összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni 30 percre.

Ha kipihente a fáradalmakat a tészta, kivesszük a hűtőből, két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztalapokat egy-egy, sütőpapíros tepsi hátuljára, majd egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. 

Ha megsült a tészta, kivesszük a sütőből, és még forrón a tepsi méretére igazítjuk. Egy nagy tésztalapból 2 db lapot kell kivágnunk, összesen 4 lapot kell kapnunk.

A tepsi aljára helyezünk egy lapot, megkenjük a krém felével, majd erre tesszük a 2. lapot, amit baracklekvárral kenünk meg. Jöhet a 3. lap. Ezen eloszlatjuk a maradék krémet, majd rátesszük a 4. lapot is.

Díszítés:

Vízgőz fölött elkezdjük megolvasztani a fehér csokoládét a vajjal. Amikor teljesen elolvadt, bevonjuk vele a süti tetejét, és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Amikor megdermedt a fehér csokis réteg, vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét is, és egy kanál segítségével, körkörös mozdulatokkal megcsorgatjuk vele a sütemény tetejét. Hagyjuk azt is teljesen rádermedni. Szeletelés előtt egy éjszakára betesszük a hűtőbe.

Ha megpuhult a tészta, egy éles kést forró vízbe tartunk, majd megtöröljük, és míg forró a penge, felvágjuk a sütit. Sűrűn ismételjük ezt a mozzanatot, mert így nem törik el a csokis réteg, és könnyebben felszeletelhetjük a süteményt.

Húsvéti tojáslikőrös mézes krémes
Húsvéti tojáslikőrös mézes krémes

 

Még több tojáslikőrös recept:

Húsvéti tojáslikőrös madártej

Tojáslikőrös-csokis répatorta

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Volt idő, mikor kinevettem volna azt, aki azt mondja, hogy egyszer mézes krémest fogok készíteni. Ráadásul tojáslikőrrel. Ha szereted a sütiket, feltétlenül készítsd el ezt a változatot.

Hozzávalók

1 16x16 cm-es tepsihez
A tetejére
A krémhez
300 ml
tej
200 ml
tojáslikőr
3 db
tojássárgája
100 g
búzadara
2 csomag
vaníliás cukor
150 g
porcukor
200 g
sótlan vaj
A tésztához
250 g
liszt
50 g
sótlan vaj
75 g
porcukor
0.5 mk
szódabikarbóna
1 db
tojás
1 csipet
35 g
méz
2 ek
tejföl
Az összeállításhoz
4 ek
baracklekvár
130 g
fehér csoki
50 g
étcsoki
1 ek
vaj

A mézes krémes már alapból egy szuper sütemény, de a tojáslikőr még izgalmasabbá teszi. Én mostantól csak így készítem.

Először a krémet készítjük el. Egy gyorsforralóba mérjük a tejet és a tojáslikőrt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd elkeverjük. Beleszórjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, majd az egészet, folyamatosan kevergetve, összefőzzük. Amikor forr, hozzáadjuk a porcukrot, majd a vajat is, és addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. 

Egy folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg a krém, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

Míg hűl a krém, elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást, a sót, a mézet és a tejfölt, és az egészet összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni 30 percre.

Ha kipihente a fáradalmakat a tészta, kivesszük a hűtőből, két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztalapokat egy-egy, sütőpapíros tepsi hátuljára, majd egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. 

Ha megsült a tészta, kivesszük a sütőből, és még forrón a tepsi méretére igazítjuk. Egy nagy tésztalapból 2 db lapot kell kivágnunk, összesen 4 lapot kell kapnunk.

A tepsi aljára helyezünk egy lapot, megkenjük a krém felével, majd erre tesszük a 2. lapot, amit baracklekvárral kenünk meg. Jöhet a 3. lap. Ezen eloszlatjuk a maradék krémet, majd rátesszük a 4. lapot is.

Díszítés:

Vízgőz fölött elkezdjük megolvasztani a fehér csokoládét a vajjal. Amikor teljesen elolvadt, bevonjuk vele a süti tetejét, és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Amikor megdermedt a fehér csokis réteg, vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét is, és egy kanál segítségével, körkörös mozdulatokkal megcsorgatjuk vele a sütemény tetejét. Hagyjuk azt is teljesen rádermedni. Szeletelés előtt egy éjszakára betesszük a hűtőbe.

Ha megpuhult a tészta, egy éles kést forró vízbe tartunk, majd megtöröljük, és míg forró a penge, felvágjuk a sütit. Sűrűn ismételjük ezt a mozzanatot, mert így nem törik el a csokis réteg, és könnyebben felszeletelhetjük a süteményt.

Húsvéti tojáslikőrös mézes krémes
Húsvéti tojáslikőrös mézes krémes

 

Még több tojáslikőrös recept:

Húsvéti tojáslikőrös madártej

Tojáslikőrös-csokis répatorta

Ha tetszett a Húsvéti tojáslikőrös mézes krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept