Street food

Atökéletesgrillezettpizza

A tökéletes grillezett pizza

Hozzávalók
650 g
langyos víz
20 g
élesztő
20 g
cukor
1 kg
20 g
1 ek
olívaolaj
A villám pizzaszószhoz
500 g
passzírozott paradicsom
(passata)
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
1 púpozott tk
szárított oregánó
3 ek
olívaolaj
A feltéthez
1
darab parmezán
150 g
főtt sonka
100 g
pármai sonka
2 csomag
mozzarella
1 marék
fekete olajbogyó
1 csokor
friss bazsalikom
1 zacskó
rukkola

Elkészítés

A pizzatésztához a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Ennél a receptnél fontosak a mennyiségek, ezért azt javaslom, hogy a vizet is grammra mérjétek ki (ezért adtam meg én is így)! Az egészet elkeverjük, és félrerakjuk 5 percre. Közben a lisztet is kimérjük egy robotgép keverőtáljába (pro tipp: gyakran az 1 kilós liszt valójában csak 960-970 gramm, ilyenkor azt ki kell pótolni!), hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, és hozzáöntjük az élesztős-cukros vizet. Először lassan, aztán ha összeállt a tészta, egészen gyors fokozaton dagasztjuk legalább 10, de inkább 15 percig. 

A kész tésztát egy kevés olívaolajjal kikent zacskóba dobjuk, elkötjük a zacskót úgy, hogy maradjon benne levegő, és az egészet berakjuk a hűtőbe. Legalább 6 órát kelesztjük, de akár két napot is lehet így tárolni a hűtőben. Felhasználás előtt kivesszük a tésztát, és hagyjuk még a zacskóban legalább 3 órát, hogy teljesen felmelegedjen és kicsit meglágyuljon. Sütés előtt kiborítjuk egy alaposan belisztezett deszkára, lisztes kézzel óvatosan megformázzuk, és 8 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik darabból kis gömböket csinálunk, és letakarjuk őket egy nedves konyharuhával. 

A pizzaszószhoz egyszerűen befűszerezzük a hozzávalókkal a passatát úgy, hogy jó intenzív íze legyen, és kész is, nem kell főzni! 

A tökéletes grillezett pizza

A nagy kérdés a grill hőmérséklete, erre nem tudok pontos szabályt mondani. Izzítsátok be, és amikor már nem elviselhetetlenül forró, de még nem bírjátok nagyon felette tartani a kezeteket, dobjatok fel a rácsra egy pizzát, és teszteljétek. A menet a következő: egy bucit kicsit szétnyomkodunk a deszkán, majd kézbe véve a szélénél fogva úgy forgatjuk, hogy a saját súlyától kerekre nyúljon. Nem kell ráparázni, mert 1. nem baj, ha nem kerek, 2. egyre jobban fog menni. Locsolunk rá egy kis olívaolajat, elsimítjuk a felületén, és ezzel az olajos felével lefelé rádobjuk a rácsra. Ha van lecsukható fedele a grilleteknek, zárjátok le fél percre. Akkor jó, ha szép hólyagok kezdenek el emelkedni a tészta felszínén, alánézve pedig a grillrács nyomai erősen látszódnak rajta, akár itt-ott kicsit meg is éghet! Ekkor kell olívaolajat locsolni a pizza tetejére, és így megfordítani egy lapáttal. 

A sült felére mehet közben a pizzaszósz (kicsit forró lesz, vigyázzatok!), parmezán, sonka, mozzarella, bármilyen feltét, amit szerettek. Ha a másik fele is lepirult, kapjátok le a tűzről, szórjatok rá bazsalikomot, locsoljátok meg egy kis olívaolajjal, és kész is vagytok. 

pizzakisokos

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha eddig még nem tettétek volna, akkor most aztán már tényleg itt az ideje, hogy beizzítsátok a grillt, ez a kaja ugyanis nem várhat tovább! A grillezett pizzával egyetlen gond van csak: tuti, hogy nem tudtok belőle eleget csinálni.

Hozzávalók

4 főre (8 kisebb pizzához)
650 g
langyos víz
20 g
élesztő
20 g
cukor
1 kg
20 g
1 ek
olívaolaj
A villám pizzaszószhoz
500 g
passzírozott paradicsom
(passata)
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
1 púpozott tk
szárított oregánó
3 ek
olívaolaj
A feltéthez
1
darab parmezán
150 g
főtt sonka
100 g
pármai sonka
2 csomag
mozzarella
1 marék
fekete olajbogyó
1 csokor
friss bazsalikom
1 zacskó
rukkola

A pizzatésztához a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Ennél a receptnél fontosak a mennyiségek, ezért azt javaslom, hogy a vizet is grammra mérjétek ki (ezért adtam meg én is így)! Az egészet elkeverjük, és félrerakjuk 5 percre. Közben a lisztet is kimérjük egy robotgép keverőtáljába (pro tipp: gyakran az 1 kilós liszt valójában csak 960-970 gramm, ilyenkor azt ki kell pótolni!), hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, és hozzáöntjük az élesztős-cukros vizet. Először lassan, aztán ha összeállt a tészta, egészen gyors fokozaton dagasztjuk legalább 10, de inkább 15 percig. 

A kész tésztát egy kevés olívaolajjal kikent zacskóba dobjuk, elkötjük a zacskót úgy, hogy maradjon benne levegő, és az egészet berakjuk a hűtőbe. Legalább 6 órát kelesztjük, de akár két napot is lehet így tárolni a hűtőben. Felhasználás előtt kivesszük a tésztát, és hagyjuk még a zacskóban legalább 3 órát, hogy teljesen felmelegedjen és kicsit meglágyuljon. Sütés előtt kiborítjuk egy alaposan belisztezett deszkára, lisztes kézzel óvatosan megformázzuk, és 8 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik darabból kis gömböket csinálunk, és letakarjuk őket egy nedves konyharuhával. 

A pizzaszószhoz egyszerűen befűszerezzük a hozzávalókkal a passatát úgy, hogy jó intenzív íze legyen, és kész is, nem kell főzni! 

A tökéletes grillezett pizza

A nagy kérdés a grill hőmérséklete, erre nem tudok pontos szabályt mondani. Izzítsátok be, és amikor már nem elviselhetetlenül forró, de még nem bírjátok nagyon felette tartani a kezeteket, dobjatok fel a rácsra egy pizzát, és teszteljétek. A menet a következő: egy bucit kicsit szétnyomkodunk a deszkán, majd kézbe véve a szélénél fogva úgy forgatjuk, hogy a saját súlyától kerekre nyúljon. Nem kell ráparázni, mert 1. nem baj, ha nem kerek, 2. egyre jobban fog menni. Locsolunk rá egy kis olívaolajat, elsimítjuk a felületén, és ezzel az olajos felével lefelé rádobjuk a rácsra. Ha van lecsukható fedele a grilleteknek, zárjátok le fél percre. Akkor jó, ha szép hólyagok kezdenek el emelkedni a tészta felszínén, alánézve pedig a grillrács nyomai erősen látszódnak rajta, akár itt-ott kicsit meg is éghet! Ekkor kell olívaolajat locsolni a pizza tetejére, és így megfordítani egy lapáttal. 

A sült felére mehet közben a pizzaszósz (kicsit forró lesz, vigyázzatok!), parmezán, sonka, mozzarella, bármilyen feltét, amit szerettek. Ha a másik fele is lepirult, kapjátok le a tűzről, szórjatok rá bazsalikomot, locsoljátok meg egy kis olívaolajjal, és kész is vagytok. 

pizzakisokos

Ha tetszett a tökéletes grillezett pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept