A mikulás keksz elkészítéséhez a datolyát 2 dl forró vízbe áztatjuk 15 percre. A diót ledaráljuk (ha a gyermek 3 éven aluli, egyáltalán ne legyen benne kis darab dió sem). A dió mellé, az aprítóba tesszük a megduzzadt datolyákat, a lenmagot, a vaníliát, a sót, a szódabikarbónát, a vizet, a fahéjat és az ecetet vagy tojást. Addig aprítjuk, amíg a tészta sima és ragadós nem lesz. A masszához keverjük a csokipasztillát, majd már csak fakanállal jól átkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk a masszát egy evőkanál vagy egy kisebb fagyiskanál segítségével, ujjainkkal kicsit lenyomkodjuk őket kekszformára. 180 fokra előmelegített sütőben 13-14 percig sütjük, amíg a szélük aranybarna nem lesz. Ha szeretnénk, a tetejére még tehetünk egy-egy csokipasztillát, rá fog olvadni. Sütés után hagyjuk őket teljesen kihűlni a tepsin, hiszen nagyon törékenyek még melegen.

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15 perc
Összesen: 35 perc
TIPP: Vegán édesség, ha tojás helyett borecettel készítjük.
Ajánlott életkor: darabos ételt már gond nélkül fogyasztó, 1 év feletti gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Figyelem!
A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.