Ünnepi főfogások

Burgundisertéskaraj

Burgundi sertéskaraj

Hozzávalók
8 szelet
csontos sertéskaraj
só, bors
olaj
70 g
füstölt, húsos szalonna
2 szál
répa
4 szál
szárzeller
6 - 8
kis fej hagyma
4 gerezd
fokhagyma
3 db
babérlevél
6 - 8
friss ág kakukkfű
2 ek
sűrített paradicsom
400 ml
vörösbor
300 ml
alaplé
200 - 250 g
apró szemű csiperke
30 g
vaj
A krumplipüréhez
1 kg
krumpli
100 g
vaj
0.25 db
szerecsendió
A tálaláshoz
4 marék
zöldsaláta

Elkészítés

A hús sózzuk, borsozzuk, és egy edényben, ami a sütőbe is betehető, egy kevés olajon, magas hőmérsékleten megpirítjuk mindkét oldalát, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon elkezdjük megpirítani a kis kockákra vágott szalonnát, majd mehet rá a nagy darabokra vágott répa, zeller, egészben a hagyma, és a megroppantott fokhagyma. Rádobjuk az zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és azzal is lepirítjuk kicsit, majd felöntjük a borral. 

Ha nagyjából elfőtt a bor, visszarakjuk a húst, ráöntjük az alaplevet, lefedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 2 és fél óra alatt megsütjük. Kb. 10 perccel a vége előtt hozzáadjuk a száraz serpenyőben megpirított gombát, innentől fedő nélkül sütjük tovább. Ha letelt az idő, a mártásba belekeverjük a vajat is.

A krumplipüréhez a krumplit vagy sós vízben megfőzzük, vagy a mikróban megpuhítjuk, áttörtjük, belekeverjük a vajat, fűszerezzük. A húst a raguval, krumplipürével és friss salátával tálaljuk.

Burgundi sertéskaraj krumplipürével, zöldsalátával
Burgundi sertéskaraj krumplipürével, zöldsalátával

www.streetkitchen.hu

A burgundi kifejezés az étel elkészítésére utal, ezáltal szinte bármilyen húsból csinálhatjuk. Most karajjal készítettem, és be kell valljam, hogy tökéletesen omlós lett ettől az elkészítési módtól, úgyhogy bátran álljatok neki, ne csak az ünnepekkor!

Hozzávalók

4 főre
8 szelet
csontos sertéskaraj
só, bors
olaj
70 g
füstölt, húsos szalonna
2 szál
répa
4 szál
szárzeller
6 - 8
kis fej hagyma
4 gerezd
fokhagyma
3 db
babérlevél
6 - 8
friss ág kakukkfű
2 ek
sűrített paradicsom
400 ml
vörösbor
300 ml
alaplé
200 - 250 g
apró szemű csiperke
30 g
vaj
A krumplipüréhez
1 kg
krumpli
100 g
vaj
0.25 db
szerecsendió
A tálaláshoz
4 marék
zöldsaláta

A hús sózzuk, borsozzuk, és egy edényben, ami a sütőbe is betehető, egy kevés olajon, magas hőmérsékleten megpirítjuk mindkét oldalát, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon elkezdjük megpirítani a kis kockákra vágott szalonnát, majd mehet rá a nagy darabokra vágott répa, zeller, egészben a hagyma, és a megroppantott fokhagyma. Rádobjuk az zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és azzal is lepirítjuk kicsit, majd felöntjük a borral. 

Ha nagyjából elfőtt a bor, visszarakjuk a húst, ráöntjük az alaplevet, lefedjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 2 és fél óra alatt megsütjük. Kb. 10 perccel a vége előtt hozzáadjuk a száraz serpenyőben megpirított gombát, innentől fedő nélkül sütjük tovább. Ha letelt az idő, a mártásba belekeverjük a vajat is.

A krumplipüréhez a krumplit vagy sós vízben megfőzzük, vagy a mikróban megpuhítjuk, áttörtjük, belekeverjük a vajat, fűszerezzük. A húst a raguval, krumplipürével és friss salátával tálaljuk.

Burgundi sertéskaraj krumplipürével, zöldsalátával
Burgundi sertéskaraj krumplipürével, zöldsalátával

Ha tetszett a burgundi sertéskaraj receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése