Street food

Pulykahamburger

Pulykahamburger

Hozzávalók
A hamburgerzsemléhez
300 g
+ 0,5 ek finomliszt + a formázáshoz
4 g
porélesztő
1 tk
1 db
tojás + 1 db a lekenéshez
150 ml
tej
2 tk
kristálycukor
2 tk
piros ételfesték
1 tk
szezámmag
1 tk
egész mák
A szószhoz
2 ek
ketchup
2 ek
majonéz
1 ek
mustár
A hamburgerhúshoz
700 g
darált pulykahús
1 ek
kacsazsír
1 csokor
friss petrezselyem
2 tk
fokhagyma-granulátum
30 ml
étolaj
150 g
szeletelt ementáli sajt
A sült cukkinihez
1 db
cukkini
(200 g/db)
1 tk
oregánó
Az összeállításhoz
2 db
paradicsom
(90 g/db)
80 g
csemegeuborka
0.5 fej
fodros saláta
A krumplihoz
500 g
mosolygós burgonya
bő étolaj a sütéshez
50 g
vaj

Elkészítés

A pulykahamburger zsemléjéhez egy tálba öntjük a lisztet, az élesztőt, a sót, a tojást, a vajat, a tejet, a cukrot, és az egészet bedagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, kettészedjük, és az egyik feléhez piros ételfestéket keverünk. Ha nehezen venné fel a tészta az ételfestéket, egy fél kanál lisztet adjunk hozzá. Amikor bedagasztottuk a tésztát, langyos helyen kb. a duplájára kelesztjük. Színenként 4 egyenlő részre szedjük tésztát, bucikat formázunk belőlük és fóliával letakarva további 20 percig kelesztjük. A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk a tetejüket a szezámmal és a mákkal, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre és megsütjük őket.

A szószhoz egy tálban összekeverjük a ketchupot, a majonézt és a mustárt, majd félretesszük. 

A húshoz hozzáadjuk a kacsazsírt, a frissen felaprított petrezselymet és a fokhagyma-granulátumot, és összedolgozzuk. 8 részre szedjük a keveréket és húspogácsákat formázunk belőlük. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepesen erős hőfokon, oldalanként 1,5-2 perc alatt megsütjük azokat. Fordításnál sózzuk és egy szelet sajtot teszünk rá.

A cukkiniket 0,5 cm-es karikákra vágjuk és kevés olajon, közepesen erős hőfokon, oldalanként 1-1,5 percig sütjük. Sütés közben sózzuk és oregánóval ízesítjük.

A paradicsomot és az uborkát felkarikázzuk, a krumplikat pedig bő olajban kisütjük, majd tálalunk.

Tálalás

A megsült bucikat kettévágjuk, az aljukat megkenjük a szósszal, rátesszük a salátalevelet, a húspogácsát, a cukkinikarikákat, a paradicsomot és az uborkát. A bucik tetejét is megkenjük a szósszal és lezárjuk vele a hamburgereket. És természetesen a mosolygós krumplikról se feledkezzünk meg a pulykahamburger mellé. ;)

pulykahamburger-kicsiknek-es-nagyoknak (2)
Pulykahamburger kicsiknek és nagyoknak (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra 
  • Sütési idő: 20 perc

www.streetkitchen.hu

Még hogy gyerekhamburger?! Egyenesen harc ment ezekért a kis hambikért a bázison, miután elkészültek. Nemcsak jól festenek, de tényleg igen jó az ízük is. Tuti a gyerekek is imádni fogják!

Hozzávalók

8 főre
A hamburgerzsemléhez
300 g
+ 0,5 ek finomliszt + a formázáshoz
4 g
porélesztő
1 tk
1 db
tojás + 1 db a lekenéshez
150 ml
tej
2 tk
kristálycukor
2 tk
piros ételfesték
1 tk
szezámmag
1 tk
egész mák
A szószhoz
2 ek
ketchup
2 ek
majonéz
1 ek
mustár
A hamburgerhúshoz
700 g
darált pulykahús
1 ek
kacsazsír
1 csokor
friss petrezselyem
2 tk
fokhagyma-granulátum
30 ml
étolaj
150 g
szeletelt ementáli sajt
A sült cukkinihez
1 db
cukkini
(200 g/db)
1 tk
oregánó
Az összeállításhoz
2 db
paradicsom
(90 g/db)
80 g
csemegeuborka
0.5 fej
fodros saláta
A krumplihoz
500 g
mosolygós burgonya
bő étolaj a sütéshez
50 g
vaj

A pulykahamburger zsemléjéhez egy tálba öntjük a lisztet, az élesztőt, a sót, a tojást, a vajat, a tejet, a cukrot, és az egészet bedagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, kettészedjük, és az egyik feléhez piros ételfestéket keverünk. Ha nehezen venné fel a tészta az ételfestéket, egy fél kanál lisztet adjunk hozzá. Amikor bedagasztottuk a tésztát, langyos helyen kb. a duplájára kelesztjük. Színenként 4 egyenlő részre szedjük tésztát, bucikat formázunk belőlük és fóliával letakarva további 20 percig kelesztjük. A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk a tetejüket a szezámmal és a mákkal, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre és megsütjük őket.

A szószhoz egy tálban összekeverjük a ketchupot, a majonézt és a mustárt, majd félretesszük. 

A húshoz hozzáadjuk a kacsazsírt, a frissen felaprított petrezselymet és a fokhagyma-granulátumot, és összedolgozzuk. 8 részre szedjük a keveréket és húspogácsákat formázunk belőlük. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepesen erős hőfokon, oldalanként 1,5-2 perc alatt megsütjük azokat. Fordításnál sózzuk és egy szelet sajtot teszünk rá.

A cukkiniket 0,5 cm-es karikákra vágjuk és kevés olajon, közepesen erős hőfokon, oldalanként 1-1,5 percig sütjük. Sütés közben sózzuk és oregánóval ízesítjük.

A paradicsomot és az uborkát felkarikázzuk, a krumplikat pedig bő olajban kisütjük, majd tálalunk.

Tálalás

A megsült bucikat kettévágjuk, az aljukat megkenjük a szósszal, rátesszük a salátalevelet, a húspogácsát, a cukkinikarikákat, a paradicsomot és az uborkát. A bucik tetejét is megkenjük a szósszal és lezárjuk vele a hamburgereket. És természetesen a mosolygós krumplikról se feledkezzünk meg a pulykahamburger mellé. ;)

pulykahamburger-kicsiknek-es-nagyoknak (2)
Pulykahamburger kicsiknek és nagyoknak (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra 
  • Sütési idő: 20 perc

Ha tetszett a Pulykahamburger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept