Sós falatok

Zöldségtócsnijoghurtosmártogatóssal

Zöldségtócsni joghurtos mártogatóssal

Hozzávalók
100 g
cukkini
100 g
sárgarépa
30 g
zeller
1 db
tojás
40 g
liszt
1 csokor
snidling
1 csokor
petrezselyem
só, bors
(1 éves kor felett)
A mártogatóshoz
joghurt ízlés szerint
fokhagyma-granulátum ízlés szerint

Elkészítés

A zöldségtócsnihoz a zöldségeket kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd sózzuk, és félretesszük 10 percre (ha babának készítjük, a sózást kihagyjuk). Ezután kinyomkodjuk belőle a folyadékot, és hozzákeverjük a többi összetevőt.

Egy erős lángon hevített serpenyőbe kevés olajat öntünk, majd miután felforrósodott, 1-1 evőkanálnyi mennyiségű masszát rakunk bele, és kanállal lelapítjuk a tetejét. Néhány perc alatt aranybarnára sütjük a tócsnik mindkét oldalát. 

A joghurtot összekeverjük a fokhagyma-granulátummal, és a tócsni mellé tálaljuk. 

Zöldségtócsni joghurtos mártogatóssal
Zöldségtócsni joghurtos mártogatóssal

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Összesen: 20 perc

Tipp

Ha mártogatóst is készítünk az ételhez, azt érdemes mindig külön tálalni. Ebben az életkorban nem szeretik a kicsik, ha keverednek az ételek. Lehet, hogy a tócsni ízlik nekik, de ha rajta van a joghurt, már hozzá se nyúlnak. Azoknál a babáknál, akik most kezdenek barátkozni a darabos ételekkel, ez hatványozottan igaz. Teljesen más technikát igényel a részükről egy krémes joghurtot elfogyasztani, mint egy tócsnit. 

Tipp 2

Ne süssük túl forró serpenyőben! Közepes hőfokon a tócsni belseje is jól átsül, ami fontos, hiszen tojást is tartalmaz. 

Ajánlott életkor: darabos ételt evő babáknak. Egyéni állapotok (allergia vagy allergiarizikó, evésproblémák stb.) esetén azonban keressünk fel szakembert, mielőtt az ételt kínálnánk gyermekünknek. 

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

www.streetkitchen.hu

Mit tehet a szülő, akinek a gyermeke nem rajong a zöldségekért? Dietetikusként mindig azt javaslom: érdemes kitartóan próbálkozni, újra és újra kínálni a kicsiket, többféle módon elkészítve és tálalva a zöldségeket. Ha már az elkészítés folyamatába is bevonjuk őket, azzal még közelebb kerülünk ahhoz, hogy idővel nyitottabbak legyenek.

Hozzávalók

1 kisgyermek és felnőtt adaghoz
100 g
cukkini
100 g
sárgarépa
30 g
zeller
1 db
tojás
40 g
liszt
1 csokor
snidling
1 csokor
petrezselyem
só, bors
(1 éves kor felett)
A mártogatóshoz
joghurt ízlés szerint
fokhagyma-granulátum ízlés szerint

A zöldségtócsnihoz a zöldségeket kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd sózzuk, és félretesszük 10 percre (ha babának készítjük, a sózást kihagyjuk). Ezután kinyomkodjuk belőle a folyadékot, és hozzákeverjük a többi összetevőt.

Egy erős lángon hevített serpenyőbe kevés olajat öntünk, majd miután felforrósodott, 1-1 evőkanálnyi mennyiségű masszát rakunk bele, és kanállal lelapítjuk a tetejét. Néhány perc alatt aranybarnára sütjük a tócsnik mindkét oldalát. 

A joghurtot összekeverjük a fokhagyma-granulátummal, és a tócsni mellé tálaljuk. 

Zöldségtócsni joghurtos mártogatóssal
Zöldségtócsni joghurtos mártogatóssal

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Összesen: 20 perc

Tipp

Ha mártogatóst is készítünk az ételhez, azt érdemes mindig külön tálalni. Ebben az életkorban nem szeretik a kicsik, ha keverednek az ételek. Lehet, hogy a tócsni ízlik nekik, de ha rajta van a joghurt, már hozzá se nyúlnak. Azoknál a babáknál, akik most kezdenek barátkozni a darabos ételekkel, ez hatványozottan igaz. Teljesen más technikát igényel a részükről egy krémes joghurtot elfogyasztani, mint egy tócsnit. 

Tipp 2

Ne süssük túl forró serpenyőben! Közepes hőfokon a tócsni belseje is jól átsül, ami fontos, hiszen tojást is tartalmaz. 

Ajánlott életkor: darabos ételt evő babáknak. Egyéni állapotok (allergia vagy allergiarizikó, evésproblémák stb.) esetén azonban keressünk fel szakembert, mielőtt az ételt kínálnánk gyermekünknek. 

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Ha tetszett a Zöldségtócsni joghurtos mártogatóssal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept