Kids

Zöldségessajtosmakaróni

Zöldséges sajtos makaróni

Hozzávalók
1 ek
vaj
0.5 fej
karfiol
150 g
mini makaróni tészta
60 g
reszelt sajt vegyesen cheddar és gouda
1 tk
mustár
(nem csípős)
220 ml
tej
60 g
krémsajt
(1 éves kor felett)

Elkészítés

A zöldséges tészta elkészítéséhez jól megmossuk a karfiolt, rózsáira szedjük, kicsi darabokra. Egy magas falú edénybe 3 ujjnyi vizet öntünk, felforraljuk, majd beletesszük a párolókosarat. A kosárba helyezzük a karfiolrózsákat, majd lefedve puhára pároljuk őket.


Eközben a tésztát a csomagoláson jelzett ideig készre főzzük. Egy tálban elkészítjük a szószt: összekeverjük a sajtokat, a mustárt, a tejet és a krémsajtot. 1 éves kor felett egy picit megsózhatjuk.

Az elkészült karfiolt kiszedjük, botmixerrel - egy kevés párolófolyadék hozzáadásával - simává pürésítjük, és kissé kihűtjük. Ha már nem túl forró, a sajtos masszához keverjük. 

A sajtos-karfiolos szószba keverjük az elkészült tésztát, és egy kivajazott, kb. 14x18 cm-es üvegtálba öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. 

Zöldséges mac ’n’ cheese
Zöldséges sajtos makaróni
TIPP: 1 éves kor felett ne legyen ropogós az alja, azaz az edény kikenésekor a vajra ne tegyünk zsemlemorzsát, hiszen ez túl kemény lenne a babának. Ugyanígy ne reszeljünk sajtot a tetejére, hiszen így biztosíthatjuk, hogy a tésztánk egyforma legyen mindenütt. A nyúlós sajt félrenyelést okozhat.

Az étel mustár nélkül is működik, ebben az esetben dobjunk bele 1 tk őrölt szerencsendiót. 

  • Előkészítési idő: 5 perc
  • Főzési idő: 20 perc
  • Sütési idő: 15-20 perc
  • Összesen: 40-45 perc

Ajánlott életkor:

Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 kisgyermek és 1 felnőtt adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

www.streetkitchen.hu

Krémes, zöldséget rejtő sajtos makaróni, tele rosttal, káliummal, kálciummal, magnéziummal és teljes értékű fehérjével. Mindez az egészséges növekedésért, fogakért és csontokért!

pictogram

Vega

Hozzávalók

1 felnőtt és kisgyerek adaghoz
1 ek
vaj
0.5 fej
karfiol
150 g
mini makaróni tészta
60 g
reszelt sajt vegyesen cheddar és gouda
1 tk
mustár
(nem csípős)
220 ml
tej
60 g
krémsajt
(1 éves kor felett)

A zöldséges tészta elkészítéséhez jól megmossuk a karfiolt, rózsáira szedjük, kicsi darabokra. Egy magas falú edénybe 3 ujjnyi vizet öntünk, felforraljuk, majd beletesszük a párolókosarat. A kosárba helyezzük a karfiolrózsákat, majd lefedve puhára pároljuk őket.


Eközben a tésztát a csomagoláson jelzett ideig készre főzzük. Egy tálban elkészítjük a szószt: összekeverjük a sajtokat, a mustárt, a tejet és a krémsajtot. 1 éves kor felett egy picit megsózhatjuk.

Az elkészült karfiolt kiszedjük, botmixerrel - egy kevés párolófolyadék hozzáadásával - simává pürésítjük, és kissé kihűtjük. Ha már nem túl forró, a sajtos masszához keverjük. 

A sajtos-karfiolos szószba keverjük az elkészült tésztát, és egy kivajazott, kb. 14x18 cm-es üvegtálba öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. 

Zöldséges mac ’n’ cheese
Zöldséges sajtos makaróni
TIPP: 1 éves kor felett ne legyen ropogós az alja, azaz az edény kikenésekor a vajra ne tegyünk zsemlemorzsát, hiszen ez túl kemény lenne a babának. Ugyanígy ne reszeljünk sajtot a tetejére, hiszen így biztosíthatjuk, hogy a tésztánk egyforma legyen mindenütt. A nyúlós sajt félrenyelést okozhat.

Az étel mustár nélkül is működik, ebben az esetben dobjunk bele 1 tk őrölt szerencsendiót. 

  • Előkészítési idő: 5 perc
  • Főzési idő: 20 perc
  • Sütési idő: 15-20 perc
  • Összesen: 40-45 perc

Ajánlott életkor:

Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 kisgyermek és 1 felnőtt adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ha tetszett a Zöldséges sajtos makaróni receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept